Títo Slo­vá­ci v Komár­ne pra­žia pré­mi­ovú kávu sve­to­vej kva­li­ty! Ich káva sa radí medzi top 10% naj­kva­lit­nej­ší­ch na sve­te

Jakub Jablonický / 5. mája 2017 / Zo Slovenska

Pra­žia­reň Gre­en Plan­ta­ti­on Cof­fee sa špe­cia­li­zu­je na tzv. “spe­cial­ty gra­de” kávu.

Green Plantation je slovenská pražiareň kávy, ktorá sa špecializuje na specialty grade kávu. Ide o najvyšší štandard kvality presne definovaný metodikou Specialty Coffee Association – svetovej autority pre kvalitnú kávu. Táto káva tvorí iba 5-10% celosvetovej produkcie.

Specialty grade sa pestuje v perfektných podmienkach v špeciálnych podnebiach a je výnimočná svojou chuťou a takmer žiadnymi defektami. Green Plantation sa okrem kvality finálneho produktu sústredí aj na to, odkiaľ ich káva pochádza.

„Každá káva má svoj príbeh a ten začína ťažkou prácou na farme. Za dobrú prácu si farmári zaslúžia nielen férovú finančnú odmenu, ale aj uznanie. Aj preto kávu presne označíme, aby ste vedeli, kto je hrdinom vášho kávového príbehu. Záleží nám, aj na tom, aby Vaša káva bola z fariem, ktoré rešpektujú prírodu a aj svojich zamestnancov,” tvrdí Green Plantation na svojej stránke.

foto: FB/Green Plantation káva

Na čele Green Plantation stoja Peter Ondrejka a Valerian Hrala. Tí definujú filozofiu spoločnosti a tempo jej rastu. Od svojho vzniku sa ich pražiareň vypracovala na významného hráča na našom kávovom trhu. A to najmä vďaka ich nekompromisnému sústredeniu na kvalitu.

„Vaša káva bude vždy čerstvá, nakoľko ju pražíme až po vašej objednávke. S rešpektom k vášmu maximálnemu kávovému zážitku a s rešpektom k pestovateľom tejto unikátnej kávy vám ju NENAMELIEME. Zomletá káva rapídne stráca čerstvosť a v odbornom svete sa do hodiny po mletí považuje za zničenú. Sme si istí, že na našu kávu nikdy nezabudnete,” tvrdí Green Plantation na svojej stránke.

foto: FB/Green Plantation káva

No Green Plantation nie je iba pražiareň kávy. Naplno využívajú možnosti internetu a pomocou videí, blogov a podcastov prispievajú a posilňujú kávičkársku komunitu na Slovensku. Asi najhodnotnejšou je ich online Univerzita Alternatívnych Metód.

„Alternatívne metódy sú metódy prípravy kávy iným spôsobom ako espresso. Sú to tradičné metódy, ktoré sme používali dávno pred vynálezom espressa, ale aj metódy, ktoré si našli cestu do sveta kávy až v 21. storočí. Ich výhodou je finančná dostupnosť, jednoduchá príprava a lepšie odzrkadlenie chute kávy,“ tvrdí Green Plantation na svojej stránke.

Vzdelávaniu sa venujú aj z čisto biznisových dôvodov. Výberovú kávu na Slovensko priniesli v čase, kedy ešte nebola veľmi známa a už vôbec nie populárna. Takže podcasty, články, videá a eventy využili na osvetu o svojom produkte. Rastúci záujem o tento typ kávy svedčí o tom, že boli úspešní.

Aby sa od rastúcej konkurencie odlíšili, rozhodli sa pre v našich končinách neštandardný krok. Založili v Brazílii vlastnú kávovú farmu. Chcú tu sadiť dve odrody kávy. Jednu, ktorej sa v Brazílii veľmi darí. A druhú, ktorú v Brazílii nikto nepestuje. Netušia, či sa ujme, no sú oddaní svojej vízii.

“Ak všetko pôjde dobre, prvý zber očakávame v roku 2019-2020 a bude symbolický. Ak príroda dá tak zbery po roku 2021 budú už plné a bude sa jednať o cca 800 kg až 1,5 t kávy. Toto je veľmi malé množstvo, ale je to to, čo si dnes GP môže dovoliť. Dúfame, že v ďalších rokoch sa farma bude rozširovať a budeme pionieri novej odrody arabiky v Brazílii,” tvrdí Green Plantation na svojej stránke.

foto: gpkava.sk

Green Plantation je bezpochyby pionierom specialty grade na Slovensku. Ísť do rizika s relatívne neznámym produktom sa im vyplatilo a my im držíme palce, nech im to vychádza aj naďalej.

foto: FB/Green Plantation káva

Pridať komentár (0)