Toto je minimalistický dom, ktorý je unikátom vďaka jednému detailu

  • Chybik+Kristof navrhli stavbu na mieste nezastavanej prieluky v postindustriálnej časti Brna, vzdialenej 15 minút od centra mesta
  • Na limitovanej ploche 269 metrov štvorcových vybudovali päťposchodový nárožný dom so štrnástimi bytmi a komerčnými priestormi
  • V mestskej zástavbe pôsobí ako nový orientačný bod vďaka výške 26 metrov
Alexandra Timpau/BoysPlayNice
  • Chybik+Kristof navrhli stavbu na mieste nezastavanej prieluky v postindustriálnej časti Brna, vzdialenej 15 minút od centra mesta
  • Na limitovanej ploche 269 metrov štvorcových vybudovali päťposchodový nárožný dom so štrnástimi bytmi a komerčnými priestormi
  • V mestskej zástavbe pôsobí ako nový orientačný bod vďaka výške 26 metrov
Podľa článku od autora Jakub Moravčík, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Ondřej Chybík, MAS ETH, Ing. arch. Michal Krištof, Ing. arch. Ondřej Mundl, Ing. arch. Matěj Štrba, Ing. arch. Martin Holý, investor: skupina T.E, investičný náklad 1,55 mil. eur

Dom rešpektuje klinovitú geometriu parcely, nadväzuje na členenie susediacich objektov, výškovo graduje ako dominanta v exponovanej nárožnej polohe. Geometrická forma a kompozícia stavebných otvorov nie je v tomto prípade len lákavým obalom. Architekti sa neobmedzujú na schematickú vertikálnu adíciu bytov. Obytné priestory bytov prechádzajú aj cez viacero úrovní. Na nepravidelnom polygonálnom pôdoryse vznikajú prekvapivé priestorové väzby. Sympatická je snaha architektov o minimalistický výraz. Striedme formy sú náročné na precíznosť návrhu a realizácie. Zapamätateľným „vizuálnym podpisom“ je neónová inštalácia Riders on the Storm od výtvarníka Petra Duba.

zdroj: Alexandra Timpau

Výrazný bod v postindustriálnej štvrti

Chybik+Kristof navrhli stavbu na mieste nezastavanej prieluky v postindustriálnej časti Brna, vzdialenej 15 minút od centra mesta. Na limitovanej ploche 269 metrov štvorcových vybudovali päťposchodový nárožný dom so štrnástimi bytmi a komerčnými priestormi, ktorá v mestskej zástavbe pôsobí ako nový orientačný bod vďaka výške 26 metrov.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk 

zdroj: Alexandra Timpau

zdroj: Alexandra Timpau

Urbanizmus

Projekt „Mlýnská“ sa nachádza v štvrti, ktorá aktuálne prechádza výraznou premenou. V meniacej sa juhovýchodnej časti mesta je jednou z prvých realizácií naznačujúcich smerovanie transformácie oblasti a jej funkčného využitia. Výrazný nárožný objekt v rámci nej funguje ako orientačný bod vďaka svojej výške a výtvarnej práci s fasádou, ktorá reflektuje vnútorné usporiadanie domu, súčasne však nadväzuje na okolité stavby rešpektovaním mierky, výšky ríms a parteru. Budova reaguje aj na aktuálny regulačný plán mesta, podľa ktorého priestor rušnej križovatky v budúcnosti čaká revitalizácia a vytvorenie menšieho parku.

Fasáda a členenie

Dominantným prvkom stavby sú rozmerné okná, odkazujúce na priemyslové dedičstvo štvrti, ktoré zvonka fungujú ako kľúč k identifikovaniu konkrétnych bytov.

Dispozícia

Rozmery bytov naprieč poschodiami výrazne gradujú. Od dvojpodlažného komerčného prízemia, cez malometrážne byty, až po lofty so šesťmetrovou svetlou výškou a privátnou terasou na najvyššom podlaží. Jadrom domu je „sochárske“ schodisko, ktoré sa vyrovnáva s limitovanou plochou parcely. Výsledná forma nepravidelného polygónu znamená osobité priestorové riešenie každej bytovej jednotky. Na prízemí sa okolo ústredného schodiska vinie komerčná plocha pre jedného až dvoch nájomníkov, druhé a tretie poschodie ponúka celkovo osem menších bytov s výmerou 40 až 55 m2. Na štvrtom nadzemnom podlaží sa nachádza štvorica menších loftových bytov s drevenou vstavbou a na piatom dva rozmerné lofty so súkromnými terasami a obytnou plochou plynúcou na viacerých úrovniach. Všetky priestory spája pohľadový betón, jaseňové drevo, biela omietka a výhľady do okolia – smerom na juh na budúce námestie a Pálavu, – smerom na na sever do vnútrobloku a tiež na centrum mesta vrátane pamätihodností ako Špilberk či Petrov.

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: Alexandra Timpau

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

zdroj: BoysPlayNice

Umelecké dielo

Orientáciu v preplnenom mestskom priestore uľahčuje výtvarné dielo suplujúce úlohu niekdajších domových znamení. Neónová inštalácia „Riders on the Storm“ výtvarníka Petra Duba parafrázuje bleskozvod a inšpiruje sa rovnomennou piesňou od kapely The Doors, ktorá spieva o „dome, v ktorom sme sa narodili“. Podľa autora má podporiť osobný vzťah obyvateľov a ich nového domova. Väčšina bytov je už úspešne predaná.

zdroj: BoysPlayNice

Zdroj: Archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech