Toto sa architektom naozaj vydarilo. Byt v katastrofálnom stave zmenili na nepoznanie

  • Malý byt pre mladý pár, ktorý toho ešte nepotrebuje veľa a uprednostňuje jednoduchý dizajn
  • Jeho autormi sú samotní architekti, ktorý dokázali skvele zrekonštruovať starší byť v Banskej Štiavnici
BYT
Ateliér HAUS
  • Malý byt pre mladý pár, ktorý toho ešte nepotrebuje veľa a uprednostňuje jednoduchý dizajn
  • Jeho autormi sú samotní architekti, ktorý dokázali skvele zrekonštruovať starší byť v Banskej Štiavnici
Podľa článku od autora Jakuba Moravčíka, Archinfo.sk, autori projektu: Ing. arch. Miroslav Šestina, Ing. arch. Eva Šestina, Ing. arch. Tomáš Ružiak

Viditeľná je snaha o naplnenie architektonických ambícií, overenie si trendových riešení (betóny, preglejky, surovosť materiálov a povrchov…). Je to príklad dobrej školy, kde si mladí architekti na vlastnej koži môžu vyskúšať hranice remesla a získať praktické skúsenosti – ktoré tvorcovi ukážu, čo je pri štandardnej komerčnej zákazke vhodné použiť a čo nie.

Zaujímavá realizácia, prezentujúca prácu majiteľov bytu, ktorí nie sú laici. Návrh začínajúcich profesionálov, ktorý je vyjadrením ich vlastného názoru na bývanie. Návrh, ktorý sa nebojí ani prípadných chýb, nedokonalostí a komplikácií pri realizácii a užívaní. Ktorý je zároveň fungujúci, premyslený a má svoje čaro. A najmä je nenahraditeľným praktickým overením si síl autorov pri praktickej tvorbe interiéru určenom pre skutočný život a bývanie.  Sympatické, lowcostové, s niekoľkými detailmi komplikujúcimi používanie, súčasne však pravdivé a životaschopné.

O realizácii sa s Miroslavom Šestinom rozprával Jakub Moravčík:

JM: Ako ste k priestoru prišli, v čom bol pre vás zaujímavý?
MŠ: K priestoru sme prišli dlhým hľadaním. Zaujímavý bol najmä cenou. Ide o byt v okrajovej lokalite Banskej Štiavnice, ktorý bol 2 roky neobývaný v katastrofálnom stave. Nikto pred nami ho nechcel kúpiť. Byt na vyvýšenom prízemí so zlou orientáciou v lokalite so slabou vybavenosťou. Celé to bol trochu experiment o tom, či je možné žiť kvalitne na mieste, kde by ste to nečakali.

JM: V čom spočívali hlavné stavebné úpravy bytu?
MŠ: Základná stavebno-dispozičná zmena je vytvorenie dvojizbového bytu z jednoizbového. Namiesto kuchyne je spálňa, kuchyňa sa presúva do pôvodnej jedinej izby. Menili sa skoro všetky povrchy, jadro. Renovovali sme pôvodné parkety, ktoré boli roky prekryté viacerými vrstvami. Zachovali sme oceľové zárubne a radiátory. Okrem toho tam neostalo nič pôvodné.

JM: Aké špecifické požiadavky ste sa snažili do návrhu zapracovať?
MŠ: Je to naozaj malý byt. Snažili sme sa využiť priestor, na jednej strane vytvoriť dostatok úložných priestorov a na strane druhej zachovať aj pocit priestrannosti. Naše špecifikum ako užívateľov je, že sme schopní a ochotní vzdať sa niektorých základných zaužívaných princípov. Pri tejto rekonštrukcii úplne dominovala túžba experimentovať, objavovať a učiť sa.

JM: V tomto projekte ste boli okrem architektov aj v pozícii “remeselníkov”. Nábytok a stolárske výrobky vznikali vo vašej dielni. Sú to všetko riešenia na mieru, alebo sú niektoré kusy zo “sériovej výroby”?
MŠ: Je to tak trochu showroom vecí, ktoré vymýšľame v ateliéri a testujeme v našej dielni. Vstavaný nábytok je na mieru. Stôl, stropné tienidlo a posteľ boli prvýkrát vyrobené pre tento byt. Neskôr boli viackrát vyprodukované s rôznymi obmenami pre iných zákazníkov – môžeme hovoriť o vlastnej sériovej malovýrobe.

JM: Ako sú ošetrené surové povrchy (najmä betón v kuchyni)?
MŠ: Odhalená betónová stena je impregnovaná. Pracovná doska bola na začiatku olejovaná, neskôr prebrúsená a nalakovaná. Je to náš testovací priestor, na ktorom zisťujeme ako veci fungujú alebo nefungujú. Drevené povrchy sú ošetrené voskovým olejom – to je perfektné, drevo pod voskom prirodzene oxiduje rýchlejšie ako pod lakom a už po 2 rokoch vidíme zmeny – patinu. Voskový olej je prírodný produkt a je prirodzene mäkší ako laky. Takto ošetrený povrch nie je taký odolný, zároveň však ľahko lokálne opraviteľný. Samozrejme je dobré obnovovať po čase tieto nátery celoplošne. Preferujeme tieto povrchy ponechať so známkami opotrebovanosti – pôsobí to veľmi prirodzene. Naproti tomu aj najtvrdší lak pri bežnom používaní časom tiež poškrabete a tam sa už nedá hovoriť o starnutí do krásy. Prírodné povrchové úpravy dreva považujeme za najlepšiu možnosť pre obytné priestory.

JM: Aké neobvyklé technické riešenia a remeselné detaily ste v interiéri navrhli?
MŠ: Neštandardné je odlievať betónovú pracovnú dosku priamo na kuchynské korpusy, ktoré tvoria stratené debnenie. Dôvod postupu bol najmä dokonalý kontakt s nerovným betónovým panelom bez použitia zásteny, tmelu alebo lišty. Neobvyklé je aj celkové riešenie kúpeľne – jednoliata lakovaná betónová podlaha od zádveria až po sprchový kút či použitie drevených stien. Do objemu kúpeľne sme vsadili úložný priestor prístupný zo vstupnej chodby. Relatívne väčší sprchový kút je jediný priestor s keramickým obkladom. Pri realizácii prebiehali stavebné a stolárske práce súčasne. Týmto spôsobom sme sa vyrovnali s jednou z najťažších úloh – dobrý detail pri kontakte rôznych materiálov.

JM: Koľko trvala realizácia?
MŠ: Realizácia trvala približne pol roka. Približne toľko trval aj návrh. Nevrhli sme sa hneď po kúpe na rekonštrukciu, snažili sme sa všetko dopredu dobre premyslieť. Stolárske skúsenosti sme už mali, ale stavebné práce boli vo väčšinovej miere svojpomocné a poznávacie. Obývačková stena bola doplnená pol roka po nasťahovaní a postupne ešte pribúdajú drobnosti podľa potreby.

JM: Ako ste s výsledkom spokojní?
MŠ: Býva sa nám dobre. Aj po dvoch rokoch si to naozaj užívame. Bohužiaľ čoskoro byt opustíme, lebo naša rodina sa rozrastá.

Dielo bližšie predstavujeme s autorským textom:

Na rozlohe 36 m2 je spálňa, obývacia izba spojená s kuchyňou, predsieň a kúpeľňa. Dôležitý je každý milimeter. Všetky použité materiály v byte sú pravdivé, nie sú imitáciou.

zdroj: Ateliér HAUS

Starší Jednoizbový byt prešiel zmenou dispozície na dvojizbový. Predsieň a kúpeľňu oddeľuje tenká drevená stena. Podlaha v týchto obslužných priestoroch je jednoliata betónová. Plynule prechádza do sprchového kúta. Medzi spálňou a kúpeľňou sme navrhli murovanú stenu zo starých tehál natretých na bielo. Kúpeľňa získava denné svetlo vďaka „oknu“ v spálňovej skrini.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

V spálni sa striedajú drevené a biele plochy stien. Čelo drevenej postele tvorí stena obložená dubovou dýhou od podlahy po strop. Vedľa postele je umiestnená vstavaná skriňa s oknom do kúpeľne. Celú miestnosť oživuje tyrkysová farebnosť pigmentovaného prírodného linolea.

V obývacej miestosti boli renovované bukové parkety. V kuchynskej časti je odhalený konštrukčný betónový panel. Pracovná kuchynská doska je odliata na mieste z betónu. Nad ňou je systém s otvorenými policami, ktorý slúži ako odkvapkávač riadu. Priestoru dominuje okrúhly jedálenský stôl. V druhej časti priestoru je obývačka so skriňovou stenou z bukovej preglejky. Všetky drevené povrchy v byte sú ošetrené zmesou prírodných voskov a olejov.

zdroj: Ateliér HAUS

 

zdroj: Ateliér HAUS

zdroj: Ateliér HAUS
zdroj: Ateliér HAUS
zdroj: Ateliér HAUS

zdroj: Ateliér HAUS
zdroj: Ateliér HAUS
zdroj: Ateliér HAUS
zdroj: Ateliér HAUS

zdroj: Ateliér HAUS

 

Zdroj: Archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK