Trendy v stravovaní odsúdené na úspech

  • Prelomové trendy, ktoré k nám prišli pred pár rokmi, spôsobili viac škody ako úžitku. Ako výborný príklad poslúžia tuky. Voľakedy smrteľný hriech, dnes si ich dávame aj do kávy. Ako by teda malo vyzerať stravovanie v dnešnej dobe? Startitup pre teba vybral tie najviac fresh trendy, ktoré skutočne pomôžu tvojmu zdraviu.
 srcset
  • Prelomové trendy, ktoré k nám prišli pred pár rokmi, spôsobili viac škody ako úžitku. Ako výborný príklad poslúžia tuky. Voľakedy smrteľný hriech, dnes si ich dávame aj do kávy. Ako by teda malo vyzerať stravovanie v dnešnej dobe? Startitup pre teba vybral tie najviac fresh trendy, ktoré skutočne pomôžu tvojmu zdraviu.

Učiť deti variť

Keď si raz človek vytvorí návyky, býva veľmi ťažké ich zmeniť. A jedla sa to týka dvojnásobne. Veď prečo by si premýšľal, čo uvariť na večeru, keď stačí zdvihnúť telefón a objednať si pizzu? S veľmi pozitívnym trendom prišli dievčatá z Jemine, ktoré organizujú kurzy varenia pre deti aj dospelých, aby nám ukázali, že jesť sa dá dobre a hlavne zdravo. Nehovoriac o tom, ako veľmi dôležité je učiť deti správnym stravovacím návykom.   

pastedgraphic-1     deti1

foto: jemine.sk

Hľadať a nakupovať domáce potraviny

To, že domáce potraviny sú dnes trendom, ktorý sa neoplatí ignorovať, si uvedomujú aj veľké food reťazce. Napríklad v Bille sa rozhodli ísť cestou, podpory domácich farmárov. Ich kampaň Slovenská farma, ti prináša lokálne potraviny priamo do regálov. Nemusíš sa už teda vyhovárať, že domáce potraviny nevieš nikde nájsť, stačí ti zájsť do supermarketu, čo máš oproti domu. Vďaka tomu máš šancu podporiť pestovateľov žijúcich len pár kilometrov od teba. Stačí si namiesto exportovaných paradajok zobrať slovenské rajčiny.
ovocie

foto: archív Billa

Farmárčiť uprostred mesta

Trend, ktorý sa pevne uchytil, doslova vyrástol z nápadu nadšencov z Prahy, ktorí sa rozhodli kašlať na to, že nemajú v byte zeleninovú záhradu. Vytvorili komunitný projekt Prazelenina kúsok od centra Prahy. Môžeš tam jednoducho prísť, vypestovať si svoje ovocie a zeleninu a nájsť si nových kamošov, keďže cieľom projektu je tiež spájať ľudí z okolia. Nielenže sa teda dostaneš k svojim vlastným domácim potravinám, ešte aj spoznáš nových ľudí, s podobnými záujmami. Tento trend sa už rozširuje aj u nás na Slovensku. Takže ak si chceš vo voľnom čase vypestovať svoj šalát, skús navštíviť komunitné záhrady v Bratislave či Zvolene.

zelenina

foto: startitup.cz

Učiť deti pestovať si vlastné jedlo

V dnešnej dobe nie je veľa ľudí, ktorí by mali vzťah k pestovaniu zeleniny alebo ovocia. Môže to byť zapríčinené tým, že si k tomu v detstve nevytvoríme žiadne puto, je to pre nás len proces nákupu, nič viac. Práve toto sa rozhodli zmeniť ľudia z projektu Nursery Fields Dorever, sídliaci v Miláne. Ide o materskú škôlku, ktorá učí deti pestovať si vlastné potraviny, s cieľom ukázať deťom radosť, ktorú človek cíti, keď sa mu podarí niečo vypestovať. Dúfajme, že tento trend sa uchytí aj na Slovensku.

bila

foto:startitup.sk

Stravovanie nie je len o tom nahádzať jedlo do tela a dúfať, že ono si už samé nájde, čo potrebuje. Ty sám si musíš uvedomiť, že záleží na tom, čo do seba dávaš, keďže si môžeš rokmi privodiť intoleranciu. Musíme teda dúfať, že trendy, ktoré k nám dnes prichádzajú sa medzi ľuďmi uchytia, zmenia naše stravovacie návyky a zastavia boom civilizačných ochorení.  Množstvo iniciatív, ktoré prichádzajú zo strán malých podnikateľov, občianskych združení či väčších food reťazcov dokazujú, že problém tu existuje, rovnako však aj riešenie.

bila2

foto: archív Billa

zdroj titulnej fotografie: koláž startitup/billa

 

 

Najnovšie video