V Bratislave si otvorili vyhľadávanú kaviareň: Na Slovensku je bežné, že vám niekto nepraje
- Na ulici Zuzany Chalupovej 13 vyrástla kaviareň, ktorá si rýchlo získala vernú klientelu
- V ponuke nechýba ani výberová káva od pražiarne Goriffee
- Na ulici Zuzany Chalupovej 13 vyrástla kaviareň, ktorá si rýchlo získala vernú klientelu
- V ponuke nechýba ani výberová káva od pražiarne Goriffee
Adam a Michaela Nemcoví sú mladí ambiciózni podnikatelia, ktorí si v Bratislave otvorili vlastnú úspešnú kaviareň s názvom AM Coffee.
Len jeden rok pred otvorením ich prevádzky zmaturovali na hotelovej škole, kde sa zúčastňovali rôznych gastroakcií, baristických súťaží, no vyskúšali si aj prácu v zahraničí.
„Po škole sme pracovali jeden v kaviarni a druhý v reštaurácii, kým neprišli lockdowny, vtedy nám ponúkli priestor a začali sme plánovať vlastnú kaviareň. Koncept a organizáciu nášho projektu sme vytvorili my dvaja. Čo sa týka stavebných projektov a realizácie priestoru, v tom nám veľmi pomohla rodina a naši skvelí známi,“ hovorí Michaela o štarte podnikania.
Konštatujú, že začiatky biznisu boli plné aj celkom racionálnych obáv. Zároveň sa však rozhodli ísť do projektu s plným nasadením a vidinou, že úspech je jedinou možnou cestou.
AM Coffee je podľa ich slov určená pre akýkoľvek typ zákazníka. Navštevujú ich mladší aj starší, kávičkári, home-office zákazníci, rodiny s deťmi a aj skupinky priateľov.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Nejde o typickú výberovú kaviareň. Okrem výberovej kávy ponúkajú aj špeciálne sypané čaje, slovenské vína, domáce limonády, miešané nápoje, čerstvé croissanty, ako aj vegánske a tradičné zákusky.
„Všetky produkty, ktoré ponúkame, sme dôkladne vyberali a na všetkom si dávame 100 % záležať. Či už ide o naše produkty, čistotu a pohodlie alebo personál.“
Sú radi, že otvárali až na konci pandémie, takže mali možnosť sa na ňu pripraviť, keby sa náhodou opätovne museli zatvárať prevádzky.
„Našťastie nás zastihol iba jeden posledný lockdown, ktorý bol tesne pred Vianocami v roku 2021 a trval mesiac. Vtedy sme fungovali ako výdajné okienko.“
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Podnikať v Bratislave a ešte k tomu v gastre môže byť skutočne namáhavé, a to nielen z hľadiska byrokracie:
„Ľudia si vždy niečo nájdu a každý deň nás niečo prekvapí. U nás na Slovensku je to bežné, že vám niekto nepraje. O to viac sme vďační, že máme v okolí veľa ľudí, ktorí nám pomáhajú a podporujú nás.“
K občasným neprajníkom sa navyše pridala aj bezprecedentná inflácia, ktorá postupne zasiahla každý jeden podnik.
„Bohužiaľ, všetko sa všetkým zvyšuje a taktiež aj nám. Či už ide o energie alebo o suroviny a služby, ktoré využívame na chod prevádzky. Aj my sme boli nútení zvýšiť ceny, aby sme dorovnali vyššie náklady.“
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Tvrdia, že ceny sa aj tak snažia držať na takej úrovni, aby boli primerané tejto dobe.
Espresso si tu dáš za 2 €, cappuccino za 2,80 €, limonádu za 4 €, Aperol Spritz za 6 € a zákusok stojí 4,30 €.
„Máme dva mlynčeky, na ktorých máme iba výberové kávy. Na jednom si držíme štandardne Brazíliu z pražiarne Goriffee a na druhom mlynčeku experimentujeme s rôznymi zaujímavými kávami prevažne zo slovenských pražiarní.“
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Mladý pár tiež hovorí, že do budúcna majú ešte veľké vízie a plány.
„Chceli by sme v budúcnosti otvoriť aj ďalšie prevádzky, no to, kde sa budú nachádzať, je ešte vo hviezdach.“ Konštatujú tiež, že aj keď sa na vlastné podnikanie pripravovali dlho a poctivo, niečo ich aj tak prekvapilo.
Je to najmä citeľný nedostatok pracovnej sily v gastrosektore.
V gastre a hotelierstve chýba viac ako 20 000 ľudí
Aj Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) hlási akútny nedostatok kvalifikovaných zamestnancov, ktorých podľa odborníkov chýba naprieč ubytovacími a stravovacími zariadeniami viac ako 20 000.
Asociácia upozornila, že problémom nie sú platy, ale pretrvávajúci nedostatok pracovnej sily. Z tohto dôvodu žiada kompetentných o čo najskoršie prijatie systémových zmien.

„V čase vrcholiacej pandémie a zavedených opatrení klesol počet zamestnancov o viac ako 40 000, čo je približne 36 % všetkých zamestnancov. Časť z nich si našla uplatnenie v potravinárskom priemysle, časť v maloobchode, no sú aj takí, ktorí odišli pracovať do úplne iného odvetvia, ako napríklad automotive,“ vysvetlil prezident AHRS Marek Harbuľák.
Napriek tomu, že v minulom roku došlo v sektore k výraznému oživeniu, väčšina z týchto pracovníkov sa už pracovať späť do reštaurácií a hotelov nevrátila. Nedostatok zamestnancov tak mnohých prevádzkovateľov donútil obmedzovať otváracie hodiny či kapacity svojich prevádzok. Situácii podľa AHRS nepomohlo ani vyššie tempo rastu miezd, ku ktorému prispelo aj zníženie sadzby DPH na tieto služby.
„Tesne pred vypuknutím pandémie pracovalo v hotelových a reštauračných zariadeniach takmer 112.000 zamestnancov. V prvom štvrťroku tohto roka to pritom bolo len približne 92 000 ľudí,“ doplnil Harbuľák s tým, že v sektore chýba minimálne 20 000 pracovníkov. Ide najmä o kuchárov, čašníkov, recepčné či chyžné.

Zamestnávatelia sa usilujú zabezpečiť si kvalifikovaných pracovníkov prostredníctvom duálneho systému vzdelávania. Aktuálne majú pre študentov k dispozícii viac ako 5 600 miest v ubytovacích a stravovacích zariadeniach, kde môžu získať prax ešte počas štúdia.
V uplynulom školskom roku podľa Harbuľáka túto možnosť využilo menej ako 1100 žiakov. Problémom je podľa neho nedostatočná motivácia škôl, ako aj ich nefungujúce prepojenie s potrebami trhu práce.
Zásadné problémy má však podľa AHRS aj slovenský priemysel či obchod, kde podľa dostupných údajov chýbajú desaťtisíce ľudí. Asociácia preto vyzýva kompetentných, aby čím skôr prijali potrebné systémové opatrenia, ktoré otvoria domáci pracovný trh kvalifikovaným ľuďom zo zahraničia.
„Je nevyhnutné, aby si budúca vláda ako jednu z priorít stanovila aj zmenu tohto nelichotivého stavu. Bez otvorenia pracovného trhu pre kvalifikovaných ľudí z tretích krajín, zmeny systému príplatkov či prepojenia stredných škôl s potrebami trhu práce to nepôjde,“ uzavrel Harbuľák.
Čítaj viac z kategórie: Food biznis
Zdroj: Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska