V Karloveskej zátoke nájdeš hotový klenot. Je ňou táto lodenica s netypickou, no zaujímavou konštrukciou

  • V zákrute Karloveskej cesty kúsok od Vodárenského múzea a Riviéry je pod úrovňou ulice schovaná pôvodná stará lodenica
  • Nová budova lodenice mala stáť na jej mieste. Napokon sa však rozhodlo inak
  • Stará lodenica zostala a nová budova sa musela priestorovo uskromniť a vpasovať na voľný zvyšok pozemku
Martin Hormann
  • V zákrute Karloveskej cesty kúsok od Vodárenského múzea a Riviéry je pod úrovňou ulice schovaná pôvodná stará lodenica
  • Nová budova lodenice mala stáť na jej mieste. Napokon sa však rozhodlo inak
  • Stará lodenica zostala a nová budova sa musela priestorovo uskromniť a vpasovať na voľný zvyšok pozemku

Trojpodlažný objekt lodenice pri Karloveskom ramene v Bratislave projektovalo architektonické štúdio OFFICE110 pre Mestskú časť Karlova Ves. Základy a suterén sú navrhnuté ako železobetónová konštrukcia z pohľadového betónu, prvé a druhé nadzemné podlažie je riešené ako drevená konštrukcia. Tá je zároveň kombinovaná s oceľovými stužujúcimi prvkami. 

zdroj: Matúš Nedecký

Suterénne podlažie tohto objektu je vyhradené hangáru pre lode. Ide o nevykurovaný priestor, pri ktorom sa počíta s občasným zaplavením, s minimálnym technickým vybavením a s prístupom výlučne z exteriéru, čiže z čelnej fasády. 

zdroj: Martin Hormann

Vstupné podlažie sa už nachádza nad hladinou storočnej vody a okrem vstupu v ňom je umiestnené vodácke centrum, spoločná denná miestnosť pre usporadúvanie akcií a vodácka klubovňa. Technicko-prevádzkové zázemie je tvorené skladom, kuchynkou, toaletou a kotolňou.

ČÍTAJ TIEŽ >> Pri Púchove vznikol dizajnový skvost. Rodinná vila v obci Beluša, je snom každého minimalistu

zdroj: Martin Hormann

zdroj: Martin Hormann

Súčasťou podlažia je aj čiastočne prekrytá letná terasa so schodiskom na poschodie a terénnym schodiskom do spodného hangáru. Horné podlažie je zase sprístupnené exteriérovým schodiskom a je vyhradené šatniam pre vodákov a verejnosť.

ČÍTAJ TIEŽ >> V blízkosti Váhu vznikol dizajnový skvost, ktorý ponúka všetko, čo rodina potrebuje

zdroj: Matúš Nedecký

Ku týmto priestorom sú navrhnuté sklady a sušiarne, z ktorých sa dá pohodlne prejsť priamo na hornú terasu, medzi ktorými sa nachádza miestnosť určená na cvičenie.

Nová lodenica bude slúžiť tým, ktorí upevňujú u detí vzťah k športu, vode a životnému prostrediu

Na brehu Dunaja, priamo v krásnom prostredí karloveskej zátoky, stojí Nová lodenica. Starostka @Dana Čahojová je presvedčená, že by mala slúžiť ľuďom, ktorí desaťročia upevňujú u detí vzťah k športu, vode a životnému prostrediu. Niektorí karloveskí poslanci naopak tvrdia, že lodenicu by mali dostať do nájmu tí, ktorí zaplatia najviac. Aký je váš názor?

Gepostet von Karlova Ves am Sonntag, 6. Oktober 2019

Poloha: Karlova Ves

Rok: 2019

Úžitková plocha: 500 M2

Plocha pozemku: 2656 M2

Status: Realizačný projekt

Spolupráca: Boris Solga

Fotografie: Matúš Nedecký, Martin Hörmann 

Štúdio OFFICE110

OFFICE110 založili v roku 2006 Richard Kastel (1973), Peter Kopecký (1979) a Martin Hörmann (1978). Zameriavajú sa na premyslené koncepty, zdôrazňujúc vzťahy medzi lokálnym prostredím, funkčnosťou a požiadavkami klienta.

Vyhrali a úspešne zrealizovali viacero architektonických súťaží, ako napríklad Obytná zóna Záhorske sady (horska Bystrica), Obytná zóna Zelené terasy v lokalite Devín, bytový dom Smrek na Štrbskom Plese a mnohé iné.

Radové domy v Záhorskej Bystrici boli nominované na CEZAAR 2015 a vyhrali cenu  BAUMIT FASÁDA ROKA 2015 v kategórii rodinný dom.

Zdroj: OFFICE110

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech