Vegánmi sú kvôli prírode. V zahraničí študenti uprednostňujú stravu bez mäsa, tento trend sa objavuje aj u nás

  • Študenti v Berlíne uprednostňujú rastlinnú stravu
  • Tomuto trendu sa prispôsobujú aj univerzitné jedálne
  • O rastlinnú stravu však majú záujem aj slovenskí študenti
  • Študenti v Berlíne uprednostňujú rastlinnú stravu
  • Tomuto trendu sa prispôsobujú aj univerzitné jedálne
  • O rastlinnú stravu však majú záujem aj slovenskí študenti

Čím ďalej, tým viac ľudí sa dobrovoľne vzdáva mäsa. Sú za tým rôzne okolnosti, najčastejšie však otázka ochrany životného prostredia. Tento trend sa rozšíril aj v jedálňach berlínskych univerzít.

Ako informuje The Guardian, univerzitné jedálne v Berlíne začínajú variť takmer bez mäsa. Deje sa tak na žiadosť študentov, ktorí sa mäsa vzdávajú. A to práve v prospech klímy a životného prostredia.

vegetariánstvo strava univerzity
zdroj: Unsplash/Eaters Collective

Stravovacie návyky študentov sa menia

Konkrétne ide o 34 jedálni, ktoré spadajú pod 4 univerzity v Berlíne. Tie svoje jedálničky prispôsobia tak, že vegánske jedlo bude tvoriť až 68 % z celého jedálnička, 28 % bude patriť vegetariánskemu jedlu a 2 % budú jedlá z rýb.

Milovníci mäsa však o svoje obľúbené pokrmy neprídu úplne. Zvyšné percentá patria mäsovým pokrmom. Tie budú v jedálňach varené len štyrikrát do týždňa. Berlínske jedálne chcú tieto zmeny uviesť do praxe od októbra, uvádza BBC.

„Vyvinuli sme nový koncept výživy predovšetkým preto, že sa na nás študenti opakovane obracali so žiadosťou o ponuku priaznivejšiu pre klímu,“ vysvetlila Daniela Kummle zo Studierendenwerk, organizácie poskytujúcej ekonomickú, sociálnu, zdravotnú a kultúrnu podporu študentom zapísaným na vysoké školy v Berlíne.

Ako ďalej poznamenala, veľký úspech vegetariánskych a vegánskych jedální jasne ukázal, že stravovacie návyky študentov sa menia. „Existuje jasný trend smerujúci k menšiemu záujmu o produkty živočíšneho pôvodu,“ dodala Kummle.

Problematikou sa zaoberajú aj zamestnanci univerzít

Univerzitné jedálne v Nemecku v súčasnosti ponúkajú 30-50 % vegetariánskych jedál. V roku 2019 sa v berlínskych univerzitných jedálňach stravovalo asi 5,6 milióna študentov, uvádza The Guardian.

vegetariánstvo strava univerzity
zdroj: Unsplash/Marjan Blan

V tom istom roku vyšiel prieskum, ktorý skúmal preferované formy stravy. Zistilo sa, že 13,5 % berlínskej študentskej populácie vyhľadáva vegánsku stravu, pričom ďalších 33 % uviedlo, že sú vegetariáni.

Ochrana klímy sa na berlínskych univerzitách stáva oblasťou, ktorou sa zaoberá čoraz viac študentov. Humboldt-Universität (Humboldtská Univerzita) sa do roku 2030 klimaticky neutrálnou, Technische Universität Berlin (Technická univerzita Berlín) dúfa, že do roku 2045 dosiahne rovnaký cieľ.

A čo viac, okrem študentov sa touto problematikou zaoberajú aj samotní zamestnanci oboch univerzít. Viac ako 300 ľudí pracujúcich na pôde oboch univerzít v roku 2019 podpísalo list, v ktorom sa zaviazali vzdať sa krátkych letov (cesty kratšie ako 1 000 km) súvisiacich s prácou.

Dávaš prednosť veggie jedlu ak je v ponuke?

O rastlinnú stravu majú záujem aj slovenskí študenti

Koncept zelenej stravy v školských jedálňach funguje aj na Slovensku. Stará sa o to projekt Zelená jedáleň, o ktorého iniciatíve sme ťa už informovali. Táto iniciatíva funguje na vysokých školách naprieč celým Slovenskom. Zapojených je už 27 univerzitných jedální.

Projekt funguje na princípe poradenstva. Vysokoškolským stravovacím zariadeniam ponúka poradenstvo zadarmo tým, že im posúvajú recepty, profesionálne školenia na ich prípravu a následnú propagáciu rozšírenej ponuky jedál.

Ako uvádza prieskum projektu, 85,7 % študentov chcú mať v jedálni na výber aj vegánske jedlo. Až 80,2 % študentov nie sú vegáni, pričom 33,3 % obmedzuje spotrebu živočíšnych produktov a 39,7 % študentov sa aktuálne nestravuje v školskej jedálni, hoci majú záujem.

Projekt teda priniesol značný potenciál nových stravníkov, ktorí by mali na výber zo širšieho spektra bezmäsitej stravy. Zapojiť sa môže každá univerzita a to tak, že sa zaviaže, že bude každý týždeň aspoň jedenkrát ponúkať rastlinnú stravu.

Zdroje: The Guardian, BBC, Startitup

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK