Vegánske burgre doplní po novom bezmäsitá ryba. Firma ňou bojuje proti nadmernému rybolovu

  • Impossible Foods, spoločnosť známa pretváraním mäsitých jedál na vegánske, prišla s novinkou
  • Ich bezmäsitá ryba by mala obsahovať aj tradičnú rybaciu arómu
  • Spoločnosť sa tak snaží bojovať proti nadmernému rybolovu po celom svete
  • Impossible Foods, spoločnosť známa pretváraním mäsitých jedál na vegánske, prišla s novinkou
  • Ich bezmäsitá ryba by mala obsahovať aj tradičnú rybaciu arómu
  • Spoločnosť sa tak snaží bojovať proti nadmernému rybolovu po celom svete

Najprv prišiel boom s vegánskymi burgrami, teraz sú na rade ryby. S vegánskou náhradou morských živočíchov prišla spoločnosť Impossible Foods. Informoval o tom New York Times.

Nový produkt firmy, ktorá sa snaží z klasických mäsitých jedál robiť vegánske a jej naznámejším produktom je burger s názvom Impossible Whopper, má rybu pripomínať okrem chuti aj svojou vôňou. Produkt chce vytvárať pomocou laboratórnej techniky, pri ktorej vedci vytvárajú ryby z buniek.

Ryba bez ryby

Impossible Foods sa v poslednej dobe zameriavala na to, ako pomocou biochémie vytvoriť špecifickú rybaciu arómu. 124-členný tím, ktorý sa chce rozrásť o skoro ďalšiu stovku ľudí do konca roka, navaril vývar, ktorý má príchuť ančovičiek, ale je čisto rastlinný.

Bezrybá ryba má byť pre Impossible len ďalším krôčikom k cieľu robiť z nemožných vecí možné. Do roku 2035 chce nahradiť každé mäsité jedlo na trhu svojou rastlinnou receptúrou a postupne tak dať vegetariánskej a vegánskej diéte dostatočné množstvo bielkovín, ktoré sa budú nachádzať práve v ich potravinách.

Bude na svete viac vegánov?

Na to sa odpovedať zatiaľ nedá. Avšak spoločnosť ručí za to, že ich recepty budú chutné a zhotovené z kvalitných surovín. Práve dôraz na kvalitné spracovanie jedla by mohol mať vplyv na konzumentov mäsa a presvedčiť ich k tomu, aby boli flexitariáni, čo známená, že niesú úplní vegetariáni, občas jedia mäso, no snažia sa ho obmedziť.

Viacerí odborníci sa zhodli, že projekt je považovaný ako čisto enviromentálne rozhodnutie. Miliardy ľudí po celom svete získavajú proteíny len vďaka morskej strave, avšak 90% rýb, ktoré sú obľúbené v potravinárskom priemysle, sú ohrozené kvôli nadmernému odberu.

Veľa ľudí tvrdí, že pri konzumovaní mäsa sa zvyšuje riziko výskytu rakoviny. To platí taktiež pre ryby,“ hovorí pre New York Times Tom Rees, ktorý sa zameriava na potravinársky priemysel a balené jedlá.

Život bez (morského) mäsa je ekologickejší

Pat Brown, generálny riatiteľ Impossible Foods, považuje rybolov a jeho nadmerný lov za veľmi ignorovaný sektor vo väčšine politík sveta. Nepomáhajú ani umelovytvorené nádrže, kde ryby vo veľkých množstvách chovajú, pretože to stále má enviromentálny dopad a spôsobuje znečistenie vôd.

Preto sa spoločnosť rozhodla prísť so spomínanou novinkou. Aj keď ju viacerí označujú za zaujímavý koncept, nezmení podľa nich svet a zmýšľanie ľudí.

Najnovšie video