Reštauratér Benčík: Dúfam, že prevádzky, ktoré si na seba nezarobia, už po korone neotvoria

play icon

Hosťom rozhovoru je podnikateľ Pavol Benčík, majiteľ Benčík Culinary Group. Do jeho portfólia gastro prevádzok patrí 20 reštaurácií na Slovensku a v Čechách.

Momentálne podľa jeho slov na 100 % nefunguje žiadna. Na výdajnom okienku beží v súčasnosti 8 jeho reštaurácií, ale o pokrytí nákladov sa nedá hovoriť. Z okienka zarobíte asi 10 % pôvodných tržieb.

Ako je na tom pomoc od štátu? Od februára má byť preplácaná super hrubá mzda vo výške 100 %. Doteraz každý mesiac na mzdách doplácali 35-tisíc eur. Z pôvodných 350 zamestnancov klesli na 200, no tých už nechcú pustiť, pretože ide o profesionálov, ktorých len tak na ulici nenájdeš. Ide teda o strategické rozhodnutie, či sa ešte podarí gastro podnik otvoriť a stojí teda za to udržať si zamestnancov.

Ako je podľa Pavla Benčíka nastavený celý gastro systém? S akou maržou pracuje väčšina gastro podnikov a čo je ideál? Ako by sme mali zmeniť daňové zaťaženie, aby sa celý systém optimalizoval? Ako to majú vymyslené v Rakúsku a v ďalších okolitých krajinách? To všetko a oveľa viac sa dozvieš v Startitup Diskusnom Klube so Šimonom Žďárským.