Za najkvalitnejším jedlom nemusíš ísť ďaleko. Tri michelinské hviezdy nájdeš hneď „za rohom“

  • Európa je centrom špičkovej gastronómie
  • Najprestížnejšie z podnikov nájdeš neďaleko
  • Toto sú 4 z nich
rím viedeň jedlo
Ilustračná fotografia, Unsplash/Anthony Fomin, Mathew Schwartz, Carla Martinesi
  • Európa je centrom špičkovej gastronómie
  • Najprestížnejšie z podnikov nájdeš neďaleko
  • Toto sú 4 z nich

„Vyššiu gastronómiu“ určite okúsili už mnohí z nás. Ak patríš medzi tých náročnejších a chcel by si okúsiť jedlo, ktoré schvaľujú aj tí najpoprednejší kritici pracujúci pod značkou Michelin, na Slovensku by si si na svoje neprišiel. Naša malá krajina v srdci Európy totiž ešte nemá reštauráciu, ktorej by bola udelené vysoko rešpektovaná hviezda.

Samotná Európa však nie je na prestížne ocenenie skúpa a dokonca sa nájdu aj také reštaurácie, ktoré si nevyslúžili len jednu michelinskú hviezdu, ani dve, ale až neuveriteľné tri. V gastronomickom svete ide o najvyššie možné ocenenie, ktoré sa dá získať. Predstavujeme ti 4 reštaurácie, ktoré sú od nás v podstate „na skok“ a zažiješ si v nich len tú najlepšiu kuchársku mágiu.

Hneď u susedov

Prvá z trojhviezdičkových reštaurácií sa nachádza hneď vedľa nás a to v susednom Rakúsku. Svoju tretiu hviezdu si vyslúžila len relatívne nedávno v roku 2019 a z Bratislavy sa do nej dokážeš dostať v rekordne krátkom čase. Amador totiž sídli priamo vo Viedni.

Ako uvádza stránka Michelin Guide, Amador sa nachádza vo vonkajšej časti hlavného mesta, v oblasti viníc Hajszan Neumann. Interiér reštaurácie svojej lokalite nezostal nič dlžný – pripomína totiž tradičnú vínnu pivnicu. Srdcia kritikov si však získalo práve kulinárske umenie Amadoru.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Restaurant Amador (@restaurant_amador)

Na rezeň či vývar by si tu čakal zbytočne. Menu Amadoru sa skôr ponáša na umelecké dielo, pričom pokrmy na prvý pohľad ani nepripomínajú jedlo, na aké je bežný smrteľník zvyknutý. Vyznačuje sa pestrými farbami, geometrickosťou a kuchyňa si zakladá najmä na čerstvosti a prvotriednej kvalite potravín. Michelin označil štýl týchto jedál za moderný či až contemporary.

Dekády stará tradícia

Hovorí sa, že skutočnú kvalitu odhalí až čas. Ak by sme sa riadili týmto heslom, francúzska reštaurácia Le Bois sans Feuilles by bola tou najkvalitnejšou z nich. Svoju prvú hviezdu získala už v roku 1956. Prestížny trojhviezdičkový status pritom obhajujú už od roku 1968, čiže vyše 55 rokov.

Za vytvorením a prevádzkou reštaurácie stojí rodina Troisgros. Do riadiacej pozície rodinného podniku, pod ktorý patrí aj prestížny hotel či viaceré zahraničné prevádzky, sa postavili už 4 generácie rodinných príslušníkov.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Famille Troisgros (@maisonstroisgros)

Ako opäť uvádzajú kritici, prechod z dychberúcej okolitej prírody do interiéru reštaurácie je takmer nepovšimnuteľný. Zážitok opisujú ako večeranie v lese. Najdôležitejšie je však samotné jedlo, ktoré návštevníkom dá možnosť okúsiť tradičné francúzske ingrediencie pretvorené do úplne nových podôb.

Ikonické je pre Le Bois sans Feuilles využitie kyslých či horkých tónov. Takáto zážitková večera by ťa vyšla podľa portálu 50 Best približne 300 €.

Z nováčika majster

História a tradícia však ešte nie sú všetko. Živým dôkazom je podnik s názvom schanz.restaurant v neďalekom Nemecku. Svoju tretiu hviezdu obdržal len minulý rok, kvalitou však prevýši množstvo kuchýň, ktoré už stihol preveriť čas. Prevádzkovaná je jedným z top nemeckých kuchárov, Thomasom Schanzom.

Skvelú gastronómiu dopĺňa špičkové víno, ktoré je pre mesto Piesport typické. Okrem jedla teda okúsiš aj miestnu vínnu tradíciu, pričom ti personál spáruje s vybraným pokrmom nápoj, ktorý ho doplní najlepšie. Napriek špičkovosti si však schanz.restaurant nepotrpí na zložitosť jedál.

Stačí sa pozrieť na ikonický pokrm tejto reštaurácie. Je ním totiž obyčajné vajce pripravené s hľuzovkou. Prvotriednu kvalitu zabezpečujú lokálne ingrediencie a dlhoročné skúsenosti nemeckého šéfkuchára.

Srdce kvalitnej gastronómie

Snáď žiadny gastrorebríček sa nezaobíde bez Talianska. Netreba dodávať, že krajina ležiaca na Apeninskom polostrove je preslávená práve svojou tradíciou vo varení. Nie je preto žiadnym prekvapením, že v tomto dovolenkovom raji Európy nájdeš hneď niekoľko reštaurácií najvyššej možnej kvality.

V hlavnom meste, Ríme, sa však nachádza len jedna z nich. La Pergola sa pýši luxusným interiérom, ktorý už na prvý pohľad odkazuje na bohatú históriu Talianska. Steny zdobia prekrásne maľby, pričom celý interiér dotvára klasicistická architektúra a dychberúci výhľad.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SpiritodiVino (@spiritodivinomagazine)

Šéfkuchárom La Pergoly je Heinz Beck – majster kuchárskeho umenia zakladajúci si na kreativite svojich pokrmov. Aj napriek odvážnemu štýlu a jedinečným kombináciám ingrediencií Beck nikdy neodbočuje od stredomorských koreňov reštaurácie. Podľa michelinských kritikov je večera v srdci Talianska priam éterickým zážitkom, ktorý dosahuje „úplne nové gastronomické výšiny“.

Zdroje: Michelin Guide - Amador, Michelin Guide - Le Bois sans Feuilles, Michelin Guide - schanz.restaurant, Michelin Guide - La Pergola, 50 Best

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá