„Otec biohackingu“ varuje pred rizikami obľúbeného nápoja. Skrýva viac ako vitamíny
- Tvoje ranné smoothie môže ukrývať viac než len vitamíny a minerály
- Známy biohacker varuje, že v niektorých prípadoch škodí zdraviu
- Tvoje ranné smoothie môže ukrývať viac než len vitamíny a minerály
- Známy biohacker varuje, že v niektorých prípadoch škodí zdraviu
Zelené smoothie sa v posledných rokoch stalo populárnym spôsobom, ako zvýšiť príjem vitamínov, minerálov a antioxidantov. Avšak nie všetky zelené suroviny sú pre organizmus prospešné. Jednou z kontroverzných zložiek sú takzvané oxaláty.
Dave Asprey, uznávaný biohacker, autor bestsellerov a zakladateľ spoločnosti Bulletproof, upozorňuje na riziká spojené s príjmom oxalátov. „Mnohí veria, že zelené smoothie pomáha s detoxikáciou, no v skutočnosti môže viesť k tvorbe obličkových kameňov,“ uviedol Asprey pre New York Post. Vo svojom blogu detailne vysvetľuje, aké dôsledky môže mať nadmerná konzumácia oxalátov na organizmus.
Skryté nebezpečenstvo
Typické zelené smoothie obsahuje veľké množstvo listovej zeleniny, ako je špenát, kel či mangold. Hoci tieto potraviny poskytujú široké spektrum prospešných látok, súčasne obsahujú aj vysoké koncentrácie oxalátov. Webmd.com uvádza, že pol šálky vareného špenátu obsahuje až 755 miligramov týchto zlúčenín.
„Ľudia si myslia: ‚Je to zelené smoothie, musí byť zdravé,‘ no v skutočnosti môže pôsobiť proti vám,“ povedal Asprey.
Oxaláty sa prirodzene vyskytujú v mnohých rastlinách, vrátane krížovej zeleniny, ale nájdeme ich aj v kakau, orechoch, bobuľovom ovocí či strukovinách. Ako uvádza Asprey na svojom blogu, počas trávenia sa môžu viazať na vápnik a ďalšie minerály, čím znižujú ich biologickú dostupnosť.
Pri vyššom príjme oxalátov sa v organizme tvoria kryštály kyseliny šťaveľovej, ktoré môžu spôsobovať rôzne zdravotné komplikácie. Ak sa ukladajú v mäkkých tkanivách, môžu vyvolať bolesti svalov, zápalové procesy a celkovú únavu. Pri ich usadzovaní v obličkách dochádza k tvorbe oxalátových kameňov.
Ľudia citliví na oxaláty môžu po ich konzumácii pociťovať nepríjemné príznaky, ako je pálenie v ústach, očiach, ušiach a hrdle. Zvýšený príjem oxalátov sa spája aj s tráviacimi ťažkosťami, ako sú bolesť brucha, nadúvanie, nevoľnosť, hnačka či svalová slabosť. Najväčšiemu riziku čelia jednotlivci, ktorí konzumujú veľké množstvo surovej zeleniny.
Koľko oxalátov obsahuje smoothie
Až 80 % prípadov obličkových kameňov, ktoré sú diagnostikované v Spojených štátoch, súvisí práve s nadmerným hromadením oxalátov v organizme. Telo dokáže spracovať približne 200 miligramov oxalátov denne, no jediná porcia zeleného smoothie s mandľovým mliekom a špenátom môže obsahovať až päťnásobok týchto zlúčenín.
Najťažšie prípady poškodenia obličiek sa často objavujú u tých, ktorí dlhodobo konzumujú nadmerné množstvo oxalátov. Mnohí ľudia, ktorí sa snažia o zdravý životný štýl, prechádzajú na diéty založené na zelených džúsoch a smoothies bez toho, aby si uvedomili, aké množstvo oxalátov denne prijímajú.
Jeden z dokumentovaných prípadov sa týkal 65-ročnej ženy, ktorá sa rozhodla absolvovať očistnú kúru založenú na zelených smoothies. Hoci pred začiatkom diéty nemala žiadne problémy s obličkami, krátko po začatí diéty sa u nej rozvinulo akútne poškodenie obličiek.
Podobne dopadol aj 68-ročný muž, ktorý pil džús s vysokým obsahom špenátu. Po šiestich mesiacoch sa jeho príjem oxalátov vyšplhal na desaťnásobok priemernej hodnoty, čo nakoniec viedlo k zlyhaniu obličiek.
Existuje viacero spôsobov, ako minimalizovať negatívne účinky oxalátov. Tepelná úprava, ako varenie či blanšírovanie, významne redukuje ich koncentráciu v potravinách. Ešte účinnejšie pôsobí voda obohatená o vápnik alebo sódu bikarbónu. Horčík a zinok, ktoré sa viažu na kyselinu šťaveľovú, obmedzujú jej vstrebávanie v tráviacom trakte a znižujú celkovú záťaž pre organizmus.
Čítaj viac z kategórie: Lifehacking
Zdroje: New York Post, WebMD, Dave Asprey