Zero-waste predajňa U Dobrožrúta v Novej Cvernovke končí, dôvodov je viac

  • Predajňa v Novej Cvernovke končí kvôli sústredeniu síl do pekárne, predajne na Radlinského a nového projektu
  • Bezobalových obchodov je dosť, koniec predajne v Cvernovke s konkurenciou nesúvisí
U Dobrožrúta
  • Predajňa v Novej Cvernovke končí kvôli sústredeniu síl do pekárne, predajne na Radlinského a nového projektu
  • Bezobalových obchodov je dosť, koniec predajne v Cvernovke s konkurenciou nesúvisí

V Bratislave, ale aj po celom Slovensku pribúda množstvo bezobalových predajní. K trendu sa snažia svojim prístupom priblížiť už aj väčšie obchodné reťazce. Od 1.januára 2018 platí zákon o spoplatnení plastových tašiek, no problém sa týka aj samotných obalov. Zero-waste je spôsob života, ktorý kladie dôraz na ekológiu, udržateľnosť a obmedzenie nerecyklovateľných materiálov.

Obľúbený Dobrožrút hlási zmeny

V piatok bezobalový obchod U Dobrožrúta informoval cez facebook , že zatvára svoju predajňu v Novej Cvernovke, ktorú pred letom otvorili. Faktorov je viacero, no jeden hlavný je, že ich špecifický koncept potrebuje iné miesto.

View this post on Instagram

Milí naši kamoškovia. Máme najradšej keď vám môžeme písať samé dobré a potešujúce správy,ale život je predsa aj o tých menej radostných správach. Po dlhých rozhovoroch, ktoré sme už dlhšie ja (Dada) a Matúš viedli sme sa rozhodli pre dosť náročný krok. Ale teda poďme k veci, rozhodli sme sa brány nášho obchodu v Novej Cvernovke zavrieť. Dôvodov je viac, ten najdôležitejší, že náš špecifický koncept potrebuje iné miesto. Nechceme sa zbavovať viny a priznávame si fakt, že potrebujeme viac skúseností na “obhospodarovanie” už troch prevádzok. A už dlhšiu dobu sa do nás vkrádala myšlienka, či je takéto rozširovanie firmy to, čo chceme. Začal to byť celkom veľký stres a radosť sa vytrácala, prestávalo nám to celé dávať zmysel . Bezobalový obchod U Dobrožrúta zostane len jeden, naša srdcovka na Radlinského 27. Ale, tam kde niečo konči, vždy niečo iné začína! A aj my sme sa naučili pustiť, keď sa niečo ťahá z našich rúk lebo vždy to vyústi do niečoho lepšieho, aj keď v momente “púšťania” to tak nevyzerá. Predajňu v novej cvernovke môžete navštíviť ešte dnes a od pondelku zostane zatvorená. Dojdite sa rozlúčiť na CVERNA MARKET. Našu pozornosť a energiu teraz smerujeme na výrobu a tam pripravujeme veľa suprovských noviniek. Ďakujeme za vašu neustálu podporu a vôbec za vás, veď bez vás by sme ani tento príspevok nemali komu písať ❤️🙌🏻 #cvernovkaudobrozruta#konci#dojdisarozlucitnacvernamarket#kedniecokonciinezacina ❤️

A post shared by U Dobrožrúta (@udobrozruta) on

U Dobrožrúta vzniklo ako prvá zero-waste bezlepková pekáreň na Slovensku. Rok na to otvorili aj bezobalovú predajňu.

Konkurencia nebola žiadna. Boli sme prvý bezobalový obchod. V podstate sme udali portfólio produktov, ktoré potom zaradila aj väčšina ďalších bezobalových obchodov,” hovorí pre StartitUp Dada Zvalová, ktorá spolu s manželom predajne vlastní a prevádzkuje.

Konkurenciu berú pozitívne, pretože to otvára možnosti trhu. Denne im príde niekoľko ponúk produktov. Kedysi museli oni navrhovať, či sa daný produkt nezaobíde bez obalu. Konkurencia nie je dôvod na zatvorenie predajne v Novej Cvernovke. Neďaleko ich predajne na Radlinského sa otvoril ďalší bezobalový obchod a napriek tomu to nepocítili na predaji. Hlavným dôvodom zatvorenia  je lokácia.

Priestory Novej Cvernovky neposkytujú dostatočné možnosti pre tak špecifický koncept, akým je zero-waste predajňa a bezlepková pekáreň. „Ľudia často píšu, kde všade by chceli bezobalový obchod, ale jednoducho sídliská sú často satelity, ráno sa vyľudnia a večer sa všetci vrátia vyspať,” dodáva majiteľka. Tento koncept preto potrebuje viditeľnejšie miesto.

Keďže je pre Dadu a Matúša Zvalovcov podnikanie osobnou záležitosťou, jedným z dôvodov je aj presťahovanie rodiny ďalej od predajne.

Chcú sa sústrediť na pečenie

U Dobrožrúta sa chcú sústrediť primárne na výrobu a pečenie ich bezlepkových produktov. Je to to, v čom sú doma a odlišuje ich to od ostatných bezobalových predajní. „Logistika zásobovania troch predajní bola náročná a vyčerpávajúca, preto sa budeme sústrediť na výrobu a našu predajňu,” hovorí Zvalová. Spolu s vianočným obdobím prichádza aj sezóna vianočného pečiva a teda Dobrožrúti chystajú aj novinky.

View this post on Instagram

Vedeli ste, že všetko naše pečivo🥖🥐🥨🍞 je kváskové a všetko je bezlepkové a vegan a výber surovín s dôrazom na kvalitu a ohľaduplnosť k prírode? 🍀 Proces kváskovania je dosť náročný na čas a logistiku. S kváskom sa nedá šup šup zamiesiť a piecť. Najprv musíme samotný kvások nakŕmiť a počkať, je dôležité udržovať rovnakú teplotu. Potom začíname miesiť jednotlivé druhy, a že ich už nie je málo 😜. Nasleduje fáza kysnutia, ktorá je rôzna pri jednotlivých druhoch a niekoľkofázové pečenie, kým upečieme všetko. Je to krásne remeslo, ktoré nám robí radosť. Naša Janka s Petrom vždy vnoci čarujú tieto mňamky, ktoré už ráno máme pre vás vždy pripravené. Všetko je vždy čerstvé, žiadne zmrazovanie a dopekanie. Sami toto pečivo a chlieb jeme denne a aj preto nám na kvalite nesmierne záleží. A to, že veľa z vás si náš chlieb kupuje len preto, že mu veľmi chutí a pritom nemá žiadnu intoleranciu je najlepšia spätná väzba 🙌🏻☺️ #udobrozruta #radlinskeho27 #zerowaste#veganandglutenfreebakery #allglutenfree#heavenforceliacs ❤️

A post shared by U Dobrožrúta (@udobrozruta) on

Zero waste nakupovanie je trend, aj keď pre mnohých trendom aj ostáva. Firmy sa sústreďujú na čo najviac produktov, predbiehajú sa v šírke svojho sortimentu. „Zero-waste je o starom známom menej je viac. Tohto sa už 2,5 roka držíme. Aj preto nemáme 12 druhov strukovín, ale len 2-3, ktoré sú osvedčené. Obaly stále budú. Ono to je viac o tom, čo ďalej ľudia robia s obalmi a kam ich dávajú. Je dôležité sa pozerať v akom obale potravinu nakupujeme, ak už musí byť zabalená. Z hľadiska hygieny tiež nie je dobré, keď je všetko bez obalu. Aktuálne je to extrém verzus extrém, kedy sa kupuje všetko bez obalu, aj za cenu kvality, či hygieny, alebo kupujú všetko v obale a ešte aj konkrétnu potravinu vložia do plastovej tašky. Stred je cesta,” hovoria majitelia.

Dobrožrúti nemajú momentálne plány expandovať v zmysle rozširovania počtu predajní. Dada tvrdí, že bezobalových obchodov je už dosť. Napriek zatvoreniu predajne v bratislavskej Cvernovke sa ich pôvodnej predajni darí. Od ich vzniku sa počet denných nákupov približne zdvojnásobil. Chystajú však niečo úplne nové.

Najnovšie video