Zodpovedný prístup k potravinám… Ako na tom sme?

  • Každoročne až 1/3 celosvetovo vyprodukovaného jedla skončí v odpadkoch. Na tomto obehu sa podieľame všetci spoločne. Ako to zmeniť?
collagefood
  • Každoročne až 1/3 celosvetovo vyprodukovaného jedla skončí v odpadkoch. Na tomto obehu sa podieľame všetci spoločne. Ako to zmeniť?

Problém nie je len v ľuďoch, ktorí nakupujú, ale už hneď na začiatku celého reťazca. Producenti, ktorí potraviny dovážajú do obchodných reťazcov, nemôžu doručiť len tak čokoľvek. Existujú rôzne normy, ktoré hovoria, ako by mala jednotlivá zelenina alebo ovocie vyzerať. Práve preto vzniklo vo Veľkej Británii Hnutie za škaredú zeleninu. Možno si sa stretol už s rôznymi kampaňami alebo aj s petíciou na slovenských webových stránkach. Chcú poukázať na to, že aj zvláštna mrkva a čudne vykrivená paradajka sú stále plnohodnotnou zeleninou a sú riešením na svetový hlad.

Škaredé potraviny nie sú v kurze

Ďalší a pravdepodobne aj najväčší problém v celom potravinovom reťazci sú práve obchody. Každá potravina má svoju dobu trvanlivosti a záruky, a práve tu je najväčší odpad. Určite si mal už aj ty nejaký ten jogurt po záruke a prišiel si na to, že tie tri dni mu vôbec neuškodili. Lenže v obchode sa takéto potraviny predávať už nemôžu, preto všetky skončia v jednom obrovskom kontajneri. Zabalené alebo len tak. Nech si tam hnijú.
food-waste

foto: uffingtonpost.com


Dá sa to riešiť niekoľkými spôsobmi. Veľmi pekný projekt vyšiel od študentov na University of Warwick, ktorý je momentálne rozšírený na viacerých miestach a nájdeš ho aj u našich susedov v Brne. Potraviny s prejdenou dobou spotreby sa odkúpia od veľkých obchodov za nízku cenu a následne sa veľmi lacno aj predávajú v na to určených obchodíkoch. Je to veľmi jednoduchý spôsob, ktorý takto zachráni tony potravín pred vyhodením.

Vo Francúzsku tento problém vyriešili trochu inak. Vyhadzovať potraviny v obchodoch úplne zakázali. Pre obchodnú sieť to nie je väčšia strata ako keby ich mali úplne vyhodiť. Na Slovensku toto žiaľ nerobí nikto, možno len pár malých potravín, ktoré sa snažia tieto produkty predať a veľmi lacno, ale toto ešte nerieši problém hypermarketov a iných veľkoobchodov.

food-waste-recycling

foto: lr-bioenergy.co.uk

Čo s uvareným jedlom?

V tomto reťazci sú problematické nie len supermarkety, ale hlavne reštaurácie a domácnosti. Potraviny, ktoré ešte nie sú spracované sa dajú predať, ale čo s jedlom z predošlého dňa? Reštaurácie ho ďalej predávať nemôžu, v domácnostiach, čo sa nezje, to sa vyhodí. Najlepším príkladom je práve McDonalds, kde dopredu pripravené burgre a nugetky majú len niekoľko minútovú trvanlivosť. Keď vychladne, je zlý. Aj keď niektorí samotní pracovníci by to najradšej zmenili, nemôžu. Také sú pravidlá.

V Bratislave je pár maličkých podnikov, kde po istej dobe môžeš prísť a najesť sa zo zvyškov úplne zadarmo. Ale je ich len máličko. Čo spraviť už s uvareným jedlom, aby sa nepokazilo a oficiálne ho predať nemôžete, je otázka mnohých. Existuje už niekoľko neziskových projektov celosvetovo, ktoré pomáhajú reštauráciám s udržateľnosťou vo všetkých oblastiach, ale to nestačí. Veľa ľudí nad týmto problémom len kývne rukou a nespravia nič. Možno aj ty si tento článok prečítaš a o pár dní alebo týždňov na to zabudneš. Najdôležitejšie je zamyslieť sa, čo pre to môžeme spraviť. Vždy sa niečo nájde. Čo môžeš pre to dnes spraviť ty?

zdroj titulnej fotografie: lr-bioenergy.co.uk/localfoodalliance.org

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech