Žufaňa: Miesto, kde budeš chcieť odštartovať deň

  • V dnešnej dobe startapov sa akoby zabúda na klasické podnikanie. Ale aj napriek tomu sa mnohí ľudia neboja otvoriť si niečo, v čom majú obrovskú konkurenciu. Aj napriek riziku, ktoré im hrozí, vedia sa zatnúť a obstáť v skúške začínajúceho podnikania. Pri obyčajnej prechádzke Bratislavou sa stretneš s rôznymi podnikmi a reštauráciami. Človek už ani nevie, ktorý slovak restaurant bol v meste prvý a vôbec či sa do neho oplatí vstúpiť. Nájsť dobré miesto s parádnym jedlom je preto ťažké.
collagezufana
  • V dnešnej dobe startapov sa akoby zabúda na klasické podnikanie. Ale aj napriek tomu sa mnohí ľudia neboja otvoriť si niečo, v čom majú obrovskú konkurenciu. Aj napriek riziku, ktoré im hrozí, vedia sa zatnúť a obstáť v skúške začínajúceho podnikania. Pri obyčajnej prechádzke Bratislavou sa stretneš s rôznymi podnikmi a reštauráciami. Človek už ani nevie, ktorý slovak restaurant bol v meste prvý a vôbec či sa do neho oplatí vstúpiť. Nájsť dobré miesto s parádnym jedlom je preto ťažké.

Janka, Evka a Kristína sa rozhodli zmeniť svoj život, keď sa rozhodli podnikať v gastre. Možno to nie je z pohľadu niekoho iného nič svetoborné, ale tieto baby sa to rozhodli spraviť inak. Chcú priniesť raňajkovú kultúru, ktorá bude naozaj stáť za to.

Prvá vec, na ktorú narazí človek na vašom blogu alebo aj vo vašom bistre je „som na kašu“. Prečo práve tento výrok je vám taký blízky?

Už pri tvorbe konceptu bola kaša našou hlavnou témou. Ako raňajkáreň sme chceli hosťom sprostredkovať teplé, čerstvé a výdatné jedlo, ktoré ich naštartuje do dňa a zároveň nezaťaží žalúdok. Kaša bola jednoznačná odpoveď. Tradičné jedlo, ktoré samy milujeme a poskytuje nekonečný priestor na experimentovanie. Boli sme „na kašu“ a verili sme, že budú aj naši zákazníci.

Žufaňu môže veľa ľudí brať ako ďalšie bistro v poradí pomenované podľa naberačky, ktorá sa stáva tak populárnou inšpiráciou na názov reštaurácie či bistra. Čím je práve Žufaňa taká výnimočná?

Sme otvorení od 7.00 so širokou raňajkovou ponukou, kaše sú naše rozpoznávacie znamenie. Každý deň varíme iné jedlá z čerstvých surovín. Sú to jedlá, na ktorých sme vyrástli, často zobúdzajú milé spomienky. Riskujeme to na sídlisku, mimo centra mesta, a tak je väčšia šanca, že sa z hostí stanú štamgasti. Je u nás kamarátska otvorená atmosféra, vznikajú tu vzácne rozhovory, ľudia sa k nám radi vracajú.

Za výnimočné považujeme aj samotný fakt, že sme sa do Žufane vrhli po hlave. Tri ženy absolútne neznalé zákonov gastronómie, ale aj biznisu ako takého. :) Má to svoje nevýhody, no prináša to svoju výnimočnosť.

13001282_255840218093273_8966064885141952683_n

foto: archív žufaňa

Pravidelne mávate rôzne brunches a raňajky sú to vaše, boli nejaké raňajky u vás doma ešte pred tým, ako vynikla Žufaňa?

Janka: Vyše dvoch rokov som bývala s Evkou v jednom byte. V tom období sme zvykli pozývať našich priateľov na spoločné raňajky. Bola to pre nás cesta, ako spomaliť a kvalitne naštartovať deň. Bavila nás rola hostiteliek. Vždy sme niečo kuchtili, piekli a pozvali k sebe kamarátov, ktorí sa navzájom nepoznali. Spojili sme príjemné s užitočným. Zoznamovali sme navzájom inšpiratívnych ľudí, hodovali a kreovali. Na tieto momenty veľmi rada spomínam, vznikli z nich zaujímavé putá, nové priateľstvá a mnohé nápady, ktoré sme neskôr zrealizovali. Bola to príjemné tradícia, ktorú sme udržovali pravidelne viac ako rok.

Viedlo práve to k jej vzniknutiu? Alebo viesť bistro bol vaším snom k osamostatneniu sa už dlho?

Za seba hovorím, áno, bol to jeden z vplyvov. Tým hlavným dôvodom bolo však stretnutie s Kristínou, na ktorú som narazila pri organizovaní konferencie TEDxBratislava. Obe sme vtedy stáli na kariérnej križovatke. Ona bola odhodlaná podnikať v oblasti gastra, ale svoj sen len formulovala. Naše stretnutie bolo pre vznik Žufane kľúčové. Pridala sa Evka a kozmickou rýchlosťou vznikali nápady. Vzájomne sme sa namotali na naše nadšenie a chuť vytvoriť si „vlastný vesmír“, kde sa nám bude dobre žiť.

Slovensko je známe svojimi nie veľmi dobrými podmienkami pre začínajúcich podnikateľov. Aké boli vaše začiatky? Mali ste niekedy chuť vzdať sa?

Myslím, že chuť vzdať sa je základnou výbavou začínajúceho podnikateľa. :D Akási skúška správnosti. Ak prekonáte ťažké začiatky, zocelí vás to a je pravdepodobné, že vydržíte tlak, ktorý na vás čaká prvé neisté mesiace. Ono tie začiatky skutočne nie sú sranda. Počínajúc byrokratickou náročnosťou, neprehľadnosťou úkonov, ktoré musíte absolvovať, cez minimálne možnosti získať ako začínajúca firma financie.

Stálo nás to veľa náročných rozhodnutí, boj s vlastným strachom, aj hnevu na nezmyselné zákony a povinnosti. Dnes sa už vieme pousmiať a spomíname, čo by bolo, ak by to bolo od začiatku ružové. Minimálne máme dobré príbehy pre vnúčatá! :D

Myslíte si, že aj napriek tomu by ľudia mali začať podnikať? Máte nejaké rady na to ako?

Samozrejme. Zároveň som presvedčená, že podnikanie nie je pre každého. Obnáša viac práce, zodpovednosti a veľkej flexibility – to často nie je vidno. Ja som však za svoje rozhodnutie vďačná. Vybrali sme si pre svoj život aktuálne ťažšiu cestu, ale svoju vlastnú a v tom je zdroj pokoja a istoty, že robíme, čo chceme.

Vždy som túžila osamostnatniť sa, dáva to slobodu, robiť si veci po svojom a tvoriť. Veľmi jasne vidíte výsledky vašej práce, spätná väzba je priama, niečo tu po vás zostáva. Dobrý pocit. :)

Moja rada znie: Veľa sa rozprávajte s ľuďmi, ktorí podnikajú. Vedia vám poradiť, zorientovať vás, vystríhať pred zbytočnými chybami.

14021747_317284195282208_5458720855232188034_n

foto: archív žufaňa

Tým, že ste tri dievčatá, ktoré to celé rozbehli, ako ste sa dali do kopy? Spojila vás láska k dobrému jedlu náhodne alebo ste sa poznali už dávno pred tým?

S Evkou sa poznám od škôlky, ale odvahu vytvoriť niečo vlastné nám dala až Kristína. Kris sa nám nenápadne prepletala životmi – Evka s ňou počas školy pracovala v jednom obchode, ja som s ňou študovala rovnaký odbor na vysokej škole, ale bližšie sme sa nepoznali.

Po škole sme každá fungovali v inej pracovnej sfére – Evka je architektka, ja som lavírovala medzi personalistikou a marketingom, Kristína sa hýbala v maloobchode. Jedlo bola naša spoločná téma na úrovni hobby. Stretli sme sa v správny moment, na správnom mieste, to zavážilo.

Častokrát, vybudovať si dobré meno a rozšíriť povedomie medzi ľuďmi je to najťažšie. Ako sa to podarilo vám? Tým, že ste celkom skrytí na Dulovom námestí, bolo práve toto nejaký problém?

Nemali sme strach otvoriť bistro v Ružinove, mimo centra. Verili sme, že aj medzi bytovkami je priestor na kvalitné gastro a ľudia budú radi za miesto, ktoré im nahradí strenutia vo vlastnej obývačke a obľúbia si aj tú našu, verejnú.

Marketing sme nepodcenili, sociálne siete sme živili niekoľko týždňov, možno až mesiacov pred otvorením. Informovali sme svet všetkými dostupnými kanálmi, že sa „niečo chystá“. Skutočný pocit zadosťučinenia prišiel však vo chvíli, kedy si o Žufani začali hovoriť ľudia medzi sebou. Mám pocit, že sa nám po roku podarilo vytvoriť základňu fanúšikov Žufane, ktorá by nás udržala pri živote, aj bez nášho pričinenia. :D To je pre mňa dokonalý marketing. Prizeráme sa tomu s pokorou a sme zato neskutočne vďačné.

14064298_318889811788313_4046945383362294978_n

foto: archív žufaňa

Vždy keď k vám prídem, milé a priateľské privítania a rozhovory s vami sú všade naokolo. Ako ste našli svojich zákazníkov? Je to komunita vašich priateľov alebo sú to jednoducho ľudia, ktorí si zamilovali pokojné prostredie a chutné jedlá?

Na začiatku to boli naši priatelia, ktorí nás chodili pobúchať po ramene, povzbudiť, pozrieť. Dnes je to zdravý mix kamarátov, stabilných i nových zákazníkov. Je super, že priateľmi dnes nazývame aj ľudí, ktorých sme pred časom volali hostia.

Kto prichádza s nápadmi na všetky tie chutné recepty? Varíte vždy všetky spolu alebo máte nejako podelené úlohy?

Od zrodu Žufane stáli za väčšinou nápadov náš kuchár Maťo a Kris, ktorá mu bola pravou rukou v kuchyni. V súčasnosti tvoríme nápady rovnocennejšie, keďže všetky tri varíme.

Aktuálna výzva je tvorba zimného menu, kde testujeme viaceré novinky, lovíme v tradičných kuchárkach a receptúry ladíme do súčasného šatu. Skúšame slané kaše, puding, bliny – lievance naslano, či horúce nápoje do studených dní a uvidíme, čo z toho napokon vypadne.

Každý máme svoju úlohu, vo finále to spojíme a rozhodneme o favoritoch.

13669485_299266913750603_3084183873179283975_o

foto: archív žufaňa

Ako by ste opísali svoju kuchyňu? Domáca, od babičky, moderná… Chcete pokračovať v tých tradičnejších jedlách alebo skúšať nové veci?

V Žufani servírujeme tradičnú kuchyňu „šmrncnutú“ súčasnými trendmi. Toho sa chceme držať aj v budúcnosti. Pôvodná slovenská kuchyňa sa v podmienkach dnešného sveta ťažko trávi. :) Snažíme sa ju odľahčiť – nezahusťujeme múkou, sladíme alternatívne a podobne. Niektoré recepty starých mám však považujeme za svätý grál a dodržujeme pôvodné receptúry dobodky.

Snažíme sa fungovať tak, aby zákazník vždy u nás našiel niečo pre seba. Platí to pre klasikov, vegánov, hladošov, deti.  Občas u nás ochutnáte thajské kari, polievku na kokosovom mlieku či kašu s mangom, lebo ľúbime aj zahraničnú kuchyňu. Ale tá je u nás skôr „na hosťovačke“.

Možno trochu otrepaná otázka, ale čo so Žufaňou do budúcna? Chcete ísť do väčších priestorov alebo máte iné plány? Verím, že vaše chutné jedlá by privítali aj niekde viac v centre alebo v inej časti mesta.

Žufaňa sa neplánuje sťahovať, ani množiť. :) Podnikať sme začali, lebo sme chceli kvalitne žiť a tešiť sa z výsledkov našej práce, nie vyhorieť. Sme stále na začiatku, učíme sa plávať v gastro vodách a denne zdolávame veľa výziev. Túto pozornosť chceme sústrediť na jedno miesto, ktoré má výnimočnú atmosféru, tá sa nedá skopírovať.

Rozrastať sa chceme do hĺbky. Snívame o zobudení raňajok v meste, raňajkovom cateringu pre firemných zákazníkov, o zorganizovaní susedského trhu na Duláku, či popularizácii piknikovania v meste. AMEN

 

zdroj všetkých obrázkov: Žufaňa, zdroj titulnej fotografie: archív žufaňa

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech