24-ročný majiteľ kaviarne: Najmenej sa oplatí predávať koláče, najviac zarobím na káve

  • Denis chcel vždy viesť vlastný podnik
  • Teraz si svoj sen plní v Novom Meste nad Váhom, no pracovať musí takmer nepretržite
  • Aj keď nejde o jednoduchý biznis, tvrdí, že chce expandovať aj do iných miest a viesť viacero prevádzok
Object
  • Denis chcel vždy viesť vlastný podnik
  • Teraz si svoj sen plní v Novom Meste nad Váhom, no pracovať musí takmer nepretržite
  • Aj keď nejde o jednoduchý biznis, tvrdí, že chce expandovať aj do iných miest a viesť viacero prevádzok

24-ročný Denis Szekfu pochádza z malého mesta Stará Turá neďaleko Nového Mesta nad Váhom, kde momentálne vedie vlastnú kaviareň Object.

Mladý podnikateľ študoval sna Súkromnej Hotelovej akadémií v Starej Turej. Už popri škole pracoval v rôznych podnikoch či už v rámci praxe alebo brigády.

„Boli to skúsenosti z rôznych podnikov a to od pizzerií, pubov, hotelov, barov kde som však nie vždy len pracoval ako čašník ale aj ako pomocná sila v kuchyni poprípade rozvoze. Po skončení školy som zase pracoval v kaviarni v Trenčíne,“ objasňuje Denis.

zdroj: Object

Už odmalička mal v hlave, že jedného dňa si vybuduje vlastný biznis, ktorý si bude riadiť podľa seba. „To bol môj sen. Inšpiroval ma môj otec, ktorý má taktiež svoj podnik, takže som bol k tomu vedený už odmalička a mal som dobrý vzor ako na to.“

zdroj: Object

Object je otvorený len pomerne krátko. Majiteľ kaviarne ale konštatuje, že ak sa bude jeho podniku dariť tak, ako tomu bolo v letných mesiacoch, návratnosť investícii, ktoré do biznisu vložil, očakáva do štyroch rokov.

zdroj: Object

„Pandémia nás veľmi ovplyvnila, keďže nás to zasiahlo po trinástich dňoch čo sme mali otvorené a vôbec sme nevedeli, čo to vlastne je a čo sa bude diať. Letné mesiace, kedy sa situácia uvoľnila, nám veľmi pomohli či už na zárobok ale hlavne na vytvorenie si ako-takého mena medzi ľuďmi.“

zdroj: Object

Samotnú pandémiu považuje zatiaľ za najväčšiu komplikáciu, ktorá jeho podnikaniu vošla do cesty. Zabrať mu podľa jeho slov dáva aj samotná práca v kaviarni, popri ktorej musí celý podnik aj riadiť a prevádzkovať.

zdroj: Object

Ako celkom najhoršie obdobie Denis hodnotí zimu, kedy bola kaviareň obmedzená dokopy päť mesiacov v rôznych fázach. Denis v tomto čase tri celé mesiace pracoval celkom sám len vo vo výdajnom okienku. Cieľom bolo sa ako-tak uživiť a zarobiť si aspoň na nájom či odvody.

zdroj: Object

„ Teraz sme nesmierne vďační, že ľudia si konečne môžu u nás posedieť a máme aspoň trochu normálny život. Myslím, že môžem povedať, že aj naši zákazníci sú veľmi radi, že sme opäť otvorení.“

zdroj: Object

Neustály kolobeh

Denis vysvetľuje, že ak pracuje v kaviarni, vstávať musí o 6:00 ráno, nakoľko o 7:00 už musí byť otvorené.

„Otváracie hodiny prispôsobujeme podľa zákazníkov. V letných mesiacoch je toho fakt dosť, pretože domov prídem v týždni tak o 0:00 a cez víkend aj o 2:00. Dá sa povedať, že pracujem skoro stále, ak nie som v kaviarni, aj tak vybavujem veci okolo kaviarne. No snažím sa si spraviť aj voľné dni, kedy úplne vypnem a venujem sa priateľke a rodine. “

zdroj: Object

A v čom je Object iný ako ostatné prevádzky? Podľa majiteľa kaviarne ide o podnik s nie úplne klasickým konceptom, čo ocenia hlavne mladí ľudia, ktorí žijú sociálnymi sieťami.

zdroj: Object

Vysvetľuje, že jeho tím sa snaží do Nového Mesta nad Váhom priniesť niečo nové. Doteraz tu žiaden podobný koncept nebol a tamojším ľuďom to chýbalo.

zdroj: Object

„Zakladali sme si hlavne na výberovej káve, domácich limonádach, kvalitných koláčoch či dobrých drinkoch. Taktiež sme sa zamerali aj na malé snacky, ktoré si u nás ľudia dávajú ako raňajky alebo večer k pivu.“

Na mlynčeku na espresso majú v Objecte vždy dva druhy kávy. Ako stálicu majú Brazíliu, a teda kávu „pre každého.“ Na druhom mlynčeku sa káva stále mení. Momentálne je v ponuke Ethiopia.

zdroj: Object

„Na druhom mlynčeku je káva s menším stupňom praženia a taktiež viac acidná. Ďalej pripravujeme rôzne alternatívy, na čo máme tretí mlynček. Ten sa prispôsobuje podľa toho, aká káva sa bude robiť, následne sa tak nastaví.“

zdroj: Object

Čo sa týka cien, čerstvé koláče tu stoja 3 až 3,50 eur. Cena kávy sa pohybuje od 1,50 eur do 3,50 eur. Denis objasňuje, že z biznisového hľadiska sa kaviarni najmenej oplatí predávať koláče a najviac zarobí na káve. 

zdroj: Object

Aj keď Object je pomerne mladý podnik, jeho zakladateľ má v plánoch do budúcna celkom jasno. „Určite by som sa chcel rozrastať a skúsiť či už väčšie mesto alebo riadiť aj viac prevádzok. Do budúcna by som bol veľmi rád, aby sa to v kaviarni ustálilo, aby sme už nemuseli znovu zavrieť. Rád by som začal pražiť aj vlastnú kávu.“

zdroj: Object

Všetkým nádejným podnikateľom v gastre na záver odkazuje, aby najskôr počkali, kým skončí pandémia a aby sa pripravili na veľmi veľa práce a obetovali podnikaniu veľa času. „Nie je to len tak, ale ten výsledok bude stáť za to,“ dodáva.

Zdroj: Object

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK