V Bratislave vyrástla unikátna československá piváreň. Majitelia uspeli, kde iné podniky zlyhali
- V historickom centre Bratislavy pribudla nová tanková piváreň
- Bratia Pellerovci a Dušan Šuna vytvorili obľúbený československý koncept
- V historickom centre Bratislavy pribudla nová tanková piváreň
- Bratia Pellerovci a Dušan Šuna vytvorili obľúbený československý koncept
V historických klenbových priestoroch v centre Bratislavy, kde pred nimi zlyhali dve gastroprevádzky, sa bratom Tiborovi a Adrianovi Pellerovcom spolu s Dušanom Šunom podarilo vytvoriť niečo výnimočné.
Ich podnik Hladinka kombinuje tankovú Plzeň, tradičnú pivovarskú kuchyňu a atmosféru, ktorá pripomína klasické české pivárne.
Podnikatelia sa nevzdali napriek „prekliatemu“ priestoru
„Okamžite nás zaujali historické klenbové priestory Paláca Motešických – pripomínajú klasické pražské pivárne s charakterom a dobrou kuchyňou,“ vysvetľujú majitelia, prečo si vybrali práve túto lokalitu. „Uvedomovali sme si, že na tomto mieste pred nami zlyhali dve gastroprevádzky, čo sme rešpektovali s pokorou. Nechceme to zakríknuť, ale zatiaľ to vyzerá, že sa nám podarí prelomiť smolu tohto priestoru.“
Za Hladinkou stoja bratia Tibor a Adrian Peller, ktorí pôsobia v gastronómii už viac než 15 rokov a majú na konte úspešné podniky ako Factory Beer Pub či taliansku reštauráciu Pellers. Trojicu majiteľov dopĺňa Dušan Šuna, ktorý sa profesionálne venuje odpadovému hospodárstvu a technológiám, no má aj skúsenosti z gastronómie – nedávno otvoril reštauráciu a rooftop club v Brazílii.
Náročná rekonštrukcia a neočakávané investície
Premena priestoru, kde predtým sídlilo Remeslo, si vyžiadala viac času a peňazí, než majitelia pôvodne plánovali. „Do obnovy sme investovali o polovicu viac, než sme pôvodne plánovali – kvalita však niečo stojí,“ priznávajú. Okrem technológie na tankové pivo zakúpili aj špeciálny Josper gril na drevené uhlie, udiarne a ďalšie kuchynské vybavenie. Rekonštrukcia trvala šesť mesiacov.
Technicky najnáročnejšia bola inštalácia špeciálnej konštrukcie, ktorá drží pivné tanky nad sedením hostí. Bar museli dokonca dvakrát prestavať – kvôli efektívnejšiemu toku piva z tankov a tiež kvôli vytvoreniu priestoru pre otvorenú kuchyňu. Vzhľadom na historický charakter priestorov robili kompromisy podľa požiadaviek pamiatkarov.
Československý pivný gastrokoncept s dôrazom na kvalitu
Hladinka prináša do Bratislavy československý pivný gastrokoncept – kombináciu kvalitného piva, tradičných poctivých jedál a moderného interiéru inšpirovaného dizajnom českých pivární. „Spolupracujeme s Pilsner Urquell – podľa mnohých najlepším českým pivom – a ponúkame tankovú Plzeň v rôznych spôsoboch čapovania: Hladinka, Šnyt, Mlieko,“ vysvetľujú majitelia. V ponuke majú aj tmavý Šariš a sezónne špeciály z edície Voľba sládkov.
Ceny pív sa pohybujú od 2,80 € do 3,70 €. „Napriek pre nás ekonomicky výhodnejším ponukám od iných pivovarov sme nechceli robiť kompromisy v kvalite a rozhodli sme sa pre to najchutnejšie pivo,“ dodávajú.
Pivovarská kuchyňa s regionálnymi vplyvmi
O kuchyňu sa stará šéfkuchár Filip, ktorý má skúsenosti z viacerých známych bratislavských podnikov. Hladinka sa zameriava na pivovarskú kuchyňu s prvkami českej, slovenskej, rakúskej a maďarskej tradície. Na prípravu jedál využívajú gril na drevené uhlie a udiareň, ktoré dávajú mäsu výnimočnú chuť. V ponuke majú aj jedlá pripravené metódou low & slow, populárnu najmä v Amerike.
Medzi najobľúbenejšie jedlá patria držková polievka, dlho pečený rolovaný bôčik, tatarák, bryndzové halušky, pivný guláš, rebrá z Josper grilu a sviečková s domácou knedľou. Cenovo sa jedlá pohybujú v rozpätí od 6 do 25 €.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Hladinka však nie je len o jedle a pive. Majitelia sa snažia vytvoriť komplexný zážitok. „Premietame všetky dôležité športové podujatia na dvoch veľkoformátových plátnach. Pripravujeme aj tematické večery, pub kvízy, stand-up vystúpenia a niekoľko prekvapení,“ prezrádzajú. Momentálne pripravujú ochutnávku tankového piva z klasického dreveného suda s výkladom od popredného českého sládka.
Výzvy súčasnej gastronómie
Napriek pozitívnym začiatkom si majitelia uvedomujú výzvy, ktorým gastronómia v súčasnosti čelí. „Po pandémii sme zaznamenali väčšiu chuť ľudí chodiť do podnikov a socializovať sa, čo je pozitívne. Na druhej strane nás citeľne zasiahli dôsledky energetickej krízy a legislatívne zmeny: výrazne vyššie vstupy (nájomné, energie, potraviny), vyššie odvody, dane, a tiež transakčná daň,“ vysvetľujú.
Odozvy od zákazníkov sú zatiaľ veľmi pozitívne. Hostia oceňujú najmä tankovú Plzeň, ktorú majitelia vnímajú ako „Rolls Royce“ medzi pivami, a tiež poctivú kuchyňu. „Priestor na zlepšenie je vždy, pýtame sa zákazníkov na ich názor a viacero vecí sme upravili na základe rád, ktoré sme dostali,“ dodávajú.
Ak chceš Hladinku navštíviť, otvorená je denne – od pondelka do štvrtka od 11:30 do 24:00, v piatok a sobotu od 11:30 do 01:00 a v nedeľu od 11:30 do 23:00. Čoskoro plánujú spustiť aj obedové menu.
Čítaj viac z kategórie: Food biznis