Nová analýza prekvapila výsledkami. Obľúbená potravina nemusí byť pre srdce taká škodlivá
- Červené mäso sa dostalo pod drobnohľad vedcov
- Vysvetlili, prečo hovädzie mäso nemusí ohrozovať srdce
- Červené mäso sa dostalo pod drobnohľad vedcov
- Vysvetlili, prečo hovädzie mäso nemusí ohrozovať srdce
Si milovníkom steakov, no bojíš sa o svoj cholesterol? Nemôžeme sa ti čudovať, veď červené mäso patrí medzi potraviny, ktoré dlhodobo spájame so zvýšeným rizikom srdcovo-cievnych ochorení. Najnovšie však vychádzajú na svetlo prekvapivé výsledky.
Portál The Economic Times informuje, že systematická prehľadová štúdia skúmala, ako konzumácia hovädzieho mäsa ovplyvňuje rizikové faktory pre srdce. Ich objav poteší mnohých mäsových nadšencov.
Štúdia analyzovala 20 klinických štúdií, v ktorých dospelí účastníci konzumovali buď čerstvé, alebo minimálne spracované hovädzie mäso. Cieľom bolo zistiť, či jeho pravidelná konzumácia mení krvný tlak, hladinu cholesterolu alebo iné kardiometabolické markery.
Prekvapivé výsledky
Analýza ukázala, že hovädzie mäso nemalo významný vplyv na krvný tlak ani na väčšinu problémových druhov cholesterolu. Autori štúdie vo výsledkoch tvrdia, že hovädzie mäso nemá vplyv na krvný tlak ani na väčšinu druhov cholesterolu (HDL, triglyceridy, apolipoproteíny).
Vedci zistili iba malé, no štatisticky významné zvýšenie LDL -cholesterolu („zlého“ cholesterolu) – približne o 2,7 mg/dL. To bolo pozorovateľné len pri jedálničkoch s vyšším príjmom hovädzieho mäsa. Keď však z analýzy odstránili jednu vplyvnú štúdiu, efekt úplne zmizol, čo naznačuje, že samotné hovädzie mäso zrejme nie je hlavný vinník.
Jednoducho povedané, občasný steak alebo hovädzia pečeň ti srdce pravdepodobne nepoškodia, ak sa stravuješ vyvážene a dodržiavaš zdravý životný štýl.
Platí to len pre čerstvé mäso
Doterajšie pozorovacie štúdie často spájali červené mäso so zvýšeným rizikom srdcových ochorení, ale tieto štúdie nedokážu preukázať priame príčinné vzťahy. Randomizované klinické štúdie (RCT) sú presnejšie, pretože účastníci sú náhodne rozdelení a vedci sledujú konkrétne zmeny v zdravotných parametroch.
Autori upozorňujú, že výsledky sa týkajú len čerstvého alebo minimálne spracovaného mäsa, nie klobás, hamburgerov či údenín, ktoré obsahujú veľa soli a nezdravých tukov. Štúdia
„Denný príjem nespracovaného hovädzieho mäsa nemá významný vplyv na väčšinu krvných lipidov, apolipoproteínov ani krvný tlak, s výnimkou mierneho zvýšenia LDL cholesterolu v porovnaní so stravou s nižším obsahom hovädzieho mäsa alebo bez neho,“ uzavreli.
Podľa autorov štúdie existujú ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú súvislosť medzi konzumáciou červeného mäsa a hovädzieho mäsa a rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Práve tie si zaslúžia ďalšie skúmanie.
Kuracie mäso môže byť horšie
Zaujímavý rozmer ku konzumácii mäsa pridáva štúdia zo Španielska, o ktorej sme informovali v článku. Vedci z Univerzity v Zaragoze sledovali 16 mladých dospelých počas 8 týždňov, ktorí jedli buď hovädzie mäso z plemena Pirenaica, alebo kuracie mäso trikrát týždenne.
Výsledok bol prekvapivý. Kuracie mäso spôsobilo výraznejšie zmeny v črevnej mikroflóre než hovädzie. Vedci merali rozmanitosť črevných baktérií rôznymi indexmi (Fisherov, Shannonov, Simpsonov) a zistili, že pokles bol výraznejší po kuracej diéte.
Hovädzie mäso síce tiež ovplyvnilo črevnú mikroflóru, no tieto zmeny neboli štatisticky významné. To naznačuje, že vplyv tohto mäsa na mikrobiálnu rozmanitosť bol miernejší než pri tom kuracom.
Okrem toho sa po kuracom mäse znížila kvalita celkovej stravy účastníkov, čo mohlo čiastočne prispieť k negatívnym zmenám v črevnej mikroflóre. Na úrovni konkrétnych baktérií sa po hovädzích diétach zvýšil počet prospešných Blautia, ktoré chránia črevnú sliznicu.
Hovädzie mäso z plemena Pirenaica pritom obsahuje kvalitné bielkoviny, minerály ako draslík, fosfor a zinok, vitamíny skupiny B a má nízky obsah sodíka a tukov. Takéto zloženie mohlo prispieť k jeho miernejšiemu účinku na tráviaci systém.
Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska
Zdroje: The Economic Times, Pubmed, SIU