41 slovenských miest získa začiatkom apríla 41-tisíc eur

  • Potrebuje aj tvoje mesto pomocnú ruku?
raj
wikimedia.org/123rf.com
  • Potrebuje aj tvoje mesto pomocnú ruku?

Pri pohľade na niektoré verejné priestranstvá, parky a škôlky sa môže zdať, že niekde musela nastať chyba. Človek by počítal s tým, že tie najväčšie investície by mali ísť na modernizáciu miest, na ktorých denne trávia čas stovky ľudí. To je však len teória, ktorá sa, ako to už býva zvykom, od reality viditeľne líši.

zdroj fotografie:e27.com

Sociálne prostredie, v ktorom sa každodenne pohybujeme, zohráva dôležitú rolu v živote každého z nás. Predsa len prísť do zmodernizovaného športového centra, školy, škôlky alebo centra kultúry je príjemnejším zážitkom ako navštíviť budovu, ktorá si pamätá ešte socializmus.

Na Slovensku sa niekedy zdá, že iba vizionári a rojkovia snívajú o parku s bujnou zeleňou, infraštruktúrou pre športovanie a prechádzky, unikátne prepojenie fenoménu vody a zelene, ako to registrujeme v moderných európskych metropolách. To isté platí aj o verejných priestranstvách, na ktoré akoby nezostával čas, no práve toto sú miesta, kde tkvie nevyužitý potenciál. 

zdroj fotografie:beafunmum.com

Máme tu predsa eurofondy, ktoré sa síce zdajú miestami bezodné, ale výsledky až tak zjavné nie sú. Ak by sme mali čakať na opravu parku, vybudovanie cyklotrasy alebo zasadenie niekoľkých stromov k parkovisku v mestách, v ktorých žijeme, riekou by pretieklo ešte veľa vody.

Celkový proces zveľaďovania verejných priestranstiev, pracovísk a zelene by potreboval aspoň trochu nakopnúť, aby sa veci začali uberať tým správnym smerom. Tento problém nie je ľahostajný ani Raiffeisen banke, ktorá sa rok, čo rok snaží pomôcť aj tým mestám, v ktorých sa ich pobočka nenachádza. Cez ich projekt Gesto pre mesto, o ktorom sme ťa nedávno informovali, chce napomôcť k skvalitneniu prírodného a sociálneho prostredia, v ktorom tráviš tvoj čas možno aj ty.

zdroj fotografie:pinimg.com

Raiffeisen banka sa rozhodla rozdať 41-tisíc eur medzi 41 miest po celom Slovensku. Avšak to, na ktorý projekt peniaze poputujú, máš v rukách aj ty. Od 1.3 do 31.3 2017 môžeš za najlepšie projekty hlasovať na www.gestopremesto.sk a podporiť tak ten, o ktorom si myslíš, že stojí za to.

Raiffeisen banka podpori víťazné projekty s najvyšším počtom hlasov, ktoré budú zamerané napríklad na zveľadenie zelených plôch alebo skrášlenie zanedbaného verejného priestoru, v ktorom sa skrýva nevyužitý potenciál. Aktuálna téma je však orientovaná aj na rozvoj sociálneho prostredia. Pomocnú ruku tak majú šancu dostať aj projekty s ideou, ktoré pomôžu napríklad aj tvojej škole alebo prinesú niečo nové na tvoje pracovisko.

zdroj fotografie:thecoolist.com

Práve teraz máš jedinečnú šancu priložiť ruku k dielu a urobiť niečo pre mesto, v ktorom žiješ. Možno aj vďaka tvojmu hlasu vyhrá projekt, z ktorého bude ťažiť celé tvoje okolie, rodina a kamaráti. Stačí sa zbaviť výhovoriek, že sa niečo urobiť nedá. Radšej sa chyť príležitosti, s ktorou je reálna šanca na Slovensku niečo zmeniť.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá