Andrej Kiska dnes prišiel do práce na bicykli

  • Náš pán prezident si vyskúšal na vlastnej koži, aké je to byť cyklistom v Bratislave. Aké sú jeho postrehy?
pp
facebook.com/prezidentskypalac
  • Náš pán prezident si vyskúšal na vlastnej koži, aké je to byť cyklistom v Bratislave. Aké sú jeho postrehy?

Tento rok sa už po štvrtýkrát vrátila úspešná kampaň Do práce na bicykli. Jej cieľom je motivovať Slovákov, aby dochádzali do práce na bicykli a podporiť tak rozvoj cyklistickej dopravy v mestách.

Tímy sa potom počas jedného mesiaca „pretekajú“ v počte prejdených kilometrov. Rátajú sa iba kilometre prejdené na ceste do práce a z práce. Súťaž je založená na čestnosti súťažiacich, ktorí sami štatistiky prejdených kilometrov vypĺňajú na stránke súťaže.

„Aby sme mohli nahradiť autá, ešte nám chýba dosť. Tu na Banskobystrickej ulici je už vybudovaný cyklistický chodník, ale množstvo ulíc Bratislavy ešte nie je, pre nás cyklistov, jednoducho pripravených,“ vyjadril sa prezident pre domov.sme.sk

Za kampaňou stojí združenie Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica. To vníma prekážky, ktoré na Slovensku stoja v ceste cyklistiky. No k ich odstráneniu chce prispieť tlakom „zdola“. Teda zvýšením spoločenského dopytu po cyklotrasách a celkovej podpore cyklistiky a udržateľnosti. Ich cieľom je urobiť z bicykla plnohodnotný mestský dopravný prostriedok po vzore mnohých európskych miest, no to vyžaduje zmenu v spoločnosti. A tú sa dá dosiahnuť iba osvetou.

„Procesy zmien, myslenia a konania ľudí vo vyspelejšej časti Európy a nastúpený trend už viac rokov smerujú k trvalo udržateľnému rozvoju miest. Faktom je, že väčšinou začal zdola – z radov obyvateľov, aktivistov a iniciatív, ktorí cítili, že zmena je potrebná,“ tvrdia organizátori na svojej stránke.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá