Ostrov, ktorý v oceáne vznikol z plastového odpadu, odstráni 23-ročný mladík

  • Svet má vážny problém s plastovým odpadom, ktorý zamoril naše oceány
  • Onedlho však má byť do prevádzky spustený mechanizmus, ktorý za 5 rokov vyčistí približne polovicu so zamorenej oblasti, v ktorej bude pracovať
  • Za nápadom stojí holandský študent leteckého inžinierstva Boyan Slat
11196251_10204231753780566_3973341177982182019_n
Boyan Slat/ VICE Motherboard
  • Svet má vážny problém s plastovým odpadom, ktorý zamoril naše oceány
  • Onedlho však má byť do prevádzky spustený mechanizmus, ktorý za 5 rokov vyčistí približne polovicu so zamorenej oblasti, v ktorej bude pracovať
  • Za nápadom stojí holandský študent leteckého inžinierstva Boyan Slat

Informácia, že v svetových vodách sa vytvoril z plastového odpadu ostrov rozlohou dvakrát väčší než Francúzsko, pobúrila svet. Množstvo odpadkov, ktoré sa sem dostávajú z menších riek a morí, k sebe priťahujú spodné prúdy a vytvárajú tak spoločne plávajúcu masu. Ročne do vôd pribudne približne 8 ton nového plastu a to má tak každoročne na svojom konte 100-tisíc mŕtvych veľrýb, delfínov, tuleňov, morských vtákov a ďalších živočíchov. (celý náš článok si prečítaš TU)

Keďže prognóza odborníkov, ktorá hovorí, že v roku 2050 bude hmotnosť plastov v oceánoch vyššia než hmotnosť všetkých živočíchov žijúcich v nich, je skutočne alarmujúca, každá jedna odmietnutá plastová taška v supermarkete a aj na prvý pohľad smiešny zákaz plastových vatových tyčiniek, ktorý zavedie Veľká Británia (celý článok TU), sú pokrokom. Pretože keďže až 90 % z použitých plastov nedokážeme efektívne zrecyklovať, nezostáva nám nič iné, len plastový odpad skrátka nevytvárať.

Okrem toho, že vo veľkom začali vznikať tzv. zero waste projekty, potrebujeme spomínané plasty z oceánov dostať. Podľa The Independent vedci plánujú do prevádzky spustiť prvý mechanizmus, ktorý má s plastovým odpadom vo vodách zatočiť. S jeho myšlienkou prišiel vtedy ešte 18-ročný holandský študent leteckého inžinierstva Boyan Slat a z na prvý pohľad nereálneho výmyslu je dnes realita, ktorá môže zachrániť svet. Doslova.

Systém má byť po prvýkrát vypustený do oblasti medzi Kaliforniou a Havajom a z plávajúceho ostrova, ktorý je tvorený odhadom 1,8 biliónov kusov odpadkov s váhou takmer 80 000 ton by mal do 5 rokov odstrániť približne polovicu. Bude to prvý pokus o vyčistenie priestoru od roku 1997, kedy bol ostrov objavený. Sám autor myšlienky o svojom projekte The Ocean Cleaner pre The Independent povedal: „Naozaj dúfam v to, že môj čistič oceánov sa stane v tomto storočí symbolom, ktorý poukáže na to, že vďaka technológiám vieme zlepšiť svet.“

A ako bude celý systém fungovať? Niekoľko obrovských (paradoxne) plastových trubíc o dĺžke viac ako 12 metrov sa spojí dokopy, naplní vzduchom a bude plávať na hladine. Nylonové sitá budú tvoriť akúsi bariéru či sieť, ktorá potom všetok odpad pohltí a vodu prečistí. Jediným nedostatkom vynálezu je, že nedokáže zachytiť plastové mikročastice, ktoré sú tak isto ako veľké kusy nebezpečné. Cieľom projektu je vytvoriť 60 takýchto trubíc, pričom každá má dĺžku približne 1 kilometer. Prvý čistič vypláva z prístavu v San Franciscu už počas tohto leta a zberné lode budú následné plávajúce trubice každých 6 týždňov čistiť.

Celá myšlienka The Ocean Cleaner napadla Boyana už ako 16-ročného, kedy na dovolenke v Grécku na vlastnej koži zažil po prvýkrát skutočne znečistené more. O dva roky neskôr s jasnou predstavou čističky skončil so školou a založil neziskovú organizáciu na záchranu svetových vôd. Dnes 23-ročný ambiciózny mladík získal na svoj projekt z crowfundinovej kampanej v prepočte približne 1,8 milióna eur a neskôr vďaka investíciám nahromadil financie vo výške 32,5 miliónov eur. The Ocean Cleaner dnes zamestnáva 65 zamestnancov vrátane popredných vedcov a inžinierov.

Zdroj: The Independent

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá