Vieš, kedy dostávajú deti darčeky najčastejšie?

  • Príležitosti obdarovať svojich milých máš počas roka niekoľko
  • Ale vieš kedy ich dostávajú najčastejšie?
  • Vieš koľko v priemere míňame na darčeky?
pexels-photo-749353
  • Príležitosti obdarovať svojich milých máš počas roka niekoľko
  • Ale vieš kedy ich dostávajú najčastejšie?
  • Vieš koľko v priemere míňame na darčeky?

Vianoce sú za rohom a ty už určite už rozmýšľaš o tom aké darčeky komu kúpiš. Samozrejme, že ruka v ruke s kúpou darčekov ide aj rozpočet. Vedel si však, že Vianoce nie sú príležitosť pri ktorej deti dostávajú darčeky najčastejšie. Tie hrajú druhé husle, keďže ich predbehli narodeniny, to plynie z výskumu, ktorý pri tejto príležitosti urobila Slovenská sporiteľňa. Najčastejšie sú deti dostávajú darčeky ďalej na meniny či deň detí. 

Hračky nie sú až tak žiadané

Z výskum ďalej plynú ďalšie zaujímavosti. Najžiadanejšie dary sú väčšinou peniaze mobil a oblečnie. na 4. mieste je praktický darček, ďalej výlet či notebook. Keď sa vzorka opýtaných detí rozdelí na tri skupiny I. stupeň ZŠ, II. stupeň ZŠ a Stredoškolákov tak ich najžiadanejšie darčeky sú si podobné. 

  1. žiaci I. stupňa ZŠ si najviac želajú mobil, ďalej výlet a peniaze či lego. 
  2. žiaci II. stupňa ZŠ uprednostňujú oblečnie potom mobil až na záver peniaze
  3. Stredoškoláci si zas, želajú peniaze, praktický dar a potom oblečenie. 

Určite ťa neprekvapí, že predstavy rodičov nekorešpondujú s predstavami ich detí. Podľa vzorky opýtaných tak väčšina si myslí, že ich deti chcú oblečenie, ďalej praktický darček následne knihu potom výlet či športové potreby, peniaze sú až niekde na chvoste. 

Avšak peniaze na Vianoce tiež patria medzi dary, ktoré svojim deťom dávajú. Až 52% žiakov ZŠ dostáva na Vianoce dostáva peniaze, zatiaľ čo len 28% rodičov ich na Vianoce dáva. Tradične najčastejšie sú deti peniazmi obdarované na ich narodeniny a to až 84% opýtaných žiakov ZŠ.

Ale aby ste si nemysleli, že deti len darčeky dostávajú, sú príležitosti pri ktorých ich sami rozdávajú. Primárne na narodeniny, či ďeň matiek alebo otcov, na chvoste sa ocitol aj Valentín. Na Vianoce svojim blízkym dávajú darčeky primárne stredoškoláci 83% a vysokoškoláci 89%.

Čo sa týka míňania vo všeobecnosti viac ako 250 eur minie 41 % Bratislavčanov, 31 % Východoslovákov, 30 % Západoslovákov a 23 % Stredoslovákov.

Pred sviatkami si Slováci často berú aj spotrebné úvery medzi najsilnejšie mesiace patrí práve November počas, ktorého si vyberajú úvery, ktoré presiahnu 1000 eur. Dôvodom je väčšinou kúpa auta, rekonštrukcia či refinancovanie iných úverov.

 

Zdroj: TS SLSP

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá