Slovenská sporiteľňa podporí LGBTI podujatia po tom, čo im ministerstvo stoplo dotácie

  • Iniciatíva Inakosť, Dúhový PRIDE Bratislava a Divadlo Nomantinels spustili spolu so Slovenskou sporiteľňou kampaň Za farebnú kultúru
  • Peniaze zbierajú na PRIDE, Filmový festival Inakosti aj na divadlo
TASR
TASR
  • Iniciatíva Inakosť, Dúhový PRIDE Bratislava a Divadlo Nomantinels spustili spolu so Slovenskou sporiteľňou kampaň Za farebnú kultúru
  • Peniaze zbierajú na PRIDE, Filmový festival Inakosti aj na divadlo

Akcie podporujúce komunitu LGBTI sú na Slovensku realitou už desaťročia. Dúhový PRIDE či Filmový Festival Inakosti sa tešia veľkej popularite a to nielen v rámci samotnej komunity. Cieľom týchto projektov je búrať bariéry a priblížiť LGBT menšinu slovenskej verejnosti. Doposiaľ čerpali tieto kultúrne akcie finančné zdroje aj z dotačného programu Ministerstva kultúry. Nedávno však ministerka Ľubica Laššáková oznámila, že dotácie na takéto typy podujatí ministerstvo viac dávať nebude.

Okamžite sa spustila obrovská vlna kritiky zo strany členov menšiny aj širokej verejnosti, ktorá v petícii žiada odstúpenie súčasnej ministerky. Pod petíciu sa podpísalo už 9 028 ľudí, ktorým okrem stopnutia grantov pre LGBTI komunitu vadí – napriek verejným prísľubom ministerky – aj málo financií pre príspevkové organizácie Ministerstva kultúry SR, napríklad pre SNG či pre Kunsthalle.

zdroj: TASR

Iniciatíva Inakosť, Dúhový PRIDE Bratislava a divadlo Nomantinels už desaťročie realizujú aktivity, ktorými pomáhajú zlepšovať život LGBT ľuďom na Slovensku. Realizovať tieto aktivity nie je možné bez finančnej podpory verejnosti. V súvislosti s konaním ministerstva boli tieto organizácie nútené vyhlásiť verejnú zbierku a kampaň Za farebnú kultúru na podporu ich podujatí.

„Žiaľ, v aktuálnom roku sa nám napriek kladným odporúčaniam odbornej komisie nepodarilo získať dotácie v rámci programu na podporu znevýhodnených skupín, a preto sme oveľa viac ako inokedy odkázaní na podporu verejnosti,“ vyjadrili sa organizácie.

Na kampaň prispela aj Slovenská sporiteľňa sumou 3 000 eur. V rámci nej sa sporiteľňa zaväzuje zdvojnásobiť vyzbieranú sumu až do výšky 6 000 eur. Po dosiahnutí tejto sumy sa matching zo strany sporiteľne ukončí, avšak crowdfundingová kampaň pobeží ďalej bez násobenia prijatých darov.

Sme presvedčení, že pre modernú krajinu je rôznorodosť prospešná. Preto sme sa rozhodli prispieť k farebnejšiemu…

Gepostet von Slovenská sporiteľňa am Donnerstag, 30. Mai 2019

Kampani Za farebnú kultúru sa zatiaľ podarilo vyzbierať 257 eur na Dúhový PRIDE, 165 eur na Filmový festival inakosti a 71 eur na Divadlo Nomantinels.

Zdroj: Za farebnú kultúru, Petície,

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá