Fanúšikovia Grapeu bojujú, aby festival ostal v Piešťanoch. Zapojiť sa môžeš aj ty

  • Petícia beží iba 5 dní a už má skoro 2000 podpisov
  • Protestujúci chcú, aby sa festival naďalej konal na letisku v Piešťanoch
archív Startitup
  • Petícia beží iba 5 dní a už má skoro 2000 podpisov
  • Protestujúci chcú, aby sa festival naďalej konal na letisku v Piešťanoch

Letisko v Piešťanoch hostí od roku 2010 každoročne festival Grape. Patrí medzi jednu z najznámejších akcií a je popredným letným festivalom nielen na Slovensku, ale už aj v okolitých krajinách. Tento rok naň prišlo 20 000 návštevníkov a vyslúžil si nálepku druhý najväčší festival Slovenska.

Festival, konajúci sa na letisku Piešťany, slúži nielen na propagáciu mesta na kultúrnej mape Európy, ale vďaka ubytovaniu návštevníkov aj v meste (v čase festivalu v roku 2019 boli vybookované takmer všetky kapacity hotelov aj súkromných ubytovaní) a vďaka ich využívaniu služieb má z neho prospech aj piešťanská ekonomika,“ informuje vo svojom vyhlásení iniciátor petície Jakub Konečný.

To, čo ale nikto nečakal, prišlo začiatkom septembra, kedy organizátori festivalu verejnosti oznámili, že ďalší ročník už v Piešťanoch nebudú môcť uskutočniť. Dôvodom sú charterové lety do Turecka a Egypta, ktoré letisko prevádzku od mája.

Čítaj viac TU>>Festival Grape končí na letisku v Piešťanoch

Pre rok 2019 sa organizátori dohodli s letiskom, že problematické lety presmeruje do Bratislavy a festival zaplatí všetky náklady s tým spojené. Taktiež upozorňujú, že ohrozený bol už tento ročník.

Milí priatelia, máme pre vás dôležitú správu. Je dlhá, ale skúste si ju dať celú. Určite ste zaregistrovali, že sme…

Gepostet von GRAPE FESTIVAL am Dienstag, 3. September 2019

Napriek obmedzeniam, ako bolo napríklad pristávanie lietadla týždeň pred festivalom, organizátori festival stihli postaviť a po jeho skončení aj hneď ďalší týždeň vo štvrtok odovzdať. Toto bola jedna z podmienok pre ďalšie rokovanie s väčšinovým vlastníkom letiska – Trnavským VÚC o zotrvaní festivalu na piešťanskom letisku.

Na ďalších rokovaniach sa však organizátori dozvedeli, že tu je predpoklad letov do ďalších destinácií, a tak sa festival na tomto mieste už nemôže konať. A to ani za dodržania tohtoročných podmienok.

Rozlietané letisko s festivalom Grape nepočíta

3. septembra 2019 sa objavila informácia, že Trnavský samosprávny kraj ako väčšinový vlastník letiska Piešťany pre snahu o ‚rozlietanie‘ letiska a zvýšenie počtu charterových letov počas letných mesiacov už s Grapeom na letisku v roku 2020 nepočíta,“ informuje ďalej Konečný.

Petícia napriek tomu chce, aby bol festival na piešťanskom letisku zachovaný, nakoľko je s ním za desať rokov existencie a poloha je s ním previazaná. Protestujúci požadujú, že v čase pravidelného konania festivalu Grape v druhý augustový týždeň by letisko na týždeň presmerovalo lety do Bratislavy.

Petíciu berieme ako symbolickú, tvrdia organizátori

Organizátori Grapeu včera napísali facebookový status, v ktorom sa poďakovali všetkým fanúšikom, ktorí sa snažia pomôcť.

Ahojte, chceli by sme sa veľmi pekne poďakovať za vašu podporu, ktorú si veľmi vážime. O dva týždne máme ešte jedno…

Gepostet von GRAPE FESTIVAL am Montag, 9. September 2019

Napriek tomu, si nemyslia, že sa mesto kvôli nej rozhodne ponechať festival na letisku. Na petíciu sme sa spýtali aj jedného z organizátorov festivalu Jána Trstenského.

Petíciu berieme ako symbolickú a nemyslíme si, že zaváži. Nové miesta hľadáme, avšak zatiaľ nič vyhovujúce pre vyše 25-tisíc ľudí sme nenašli, žiaľ, nie je to ľahké. Pri takomto type akcie treba riešiť veľa faktorov,“ povedal pre Startitup J. Trstenský.

Petíciu môžeš nájsť na tomto odkaze.

Zdroj: peticie.com, grapefestival.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá