Mladá Slovenka šla s tímom do varšavského Google. Vytvorili hru, vďaka ktorej nebudeš mať problém so socializáciou

  • Tráviš na svojom telefóne enormne veľa času a zabúdaš sa socializovať?
  • Použi na pomoc paradoxne - telefón a zahraj sa hru
  • Nina Mikušková sa spolu s tímom momentálne sústredia na jej redizajn. Využili rezidenciu, ktorú pre startupy ponúka Google
be there together
BEEN THERE TOGETHER
  • Tráviš na svojom telefóne enormne veľa času a zabúdaš sa socializovať?
  • Použi na pomoc paradoxne - telefón a zahraj sa hru
  • Nina Mikušková sa spolu s tímom momentálne sústredia na jej redizajn. Využili rezidenciu, ktorú pre startupy ponúka Google

Hra sa volá BEEN THERE TOGETHER a jej redizajn započali na rezidencii v poľskom Campus Google vo Varšave. Prečo redizajn? Hra existuje v dvoch formách – vo verzii tlačených kariet a v elektronickej podobe mobilnej aplikácie. Aktuálne sa Nina spolu s tímom sústredí na elektronickú verziu.

Víťazíš sám nad sebou

V bežných hrách sa väčšinou vyskytuje súper. S ním zvádzaš súboje rôzneho druhu a v závere máš len dve možnosti – buď vyhráš, alebo prehráš. V BEEN THERE TOGETHER jednoznačne vyhráš. Ak prehráš, tak len so sebou samým. Znie to ako absolútne sci-fi, ale tento naoko zlodej času v podstate vráti kontakt s okolím.

Hra ťa postupne podnecuje vnímať priestor okolo seba, inšpiruje ťa k smelšej sociálnej interakcií a kreatívnym spôsobom sa snaží z bezprostrednej reality vytvoriť známe a pocitovo bezpečné prostredie. Sám dobre vieš, že virtuálna realita a svet sociálnych sietí ti prináša potešenie práve preto, že sa ti odrazu vytvára alternatívny vesmír, v ktorom si žiješ svoj ideálny svet.

Aj vďaka Nininej hre získaš niekoľko alternatív k virtuálnym bublinám mobilných telefónov. „Každý z nás má svoju sociálnu odvahu nastavenú inak, preto v hre za nesplnenie úlohy nie sú žiadne „tresty“. Nechcem nikoho demotivovať a odradiť, želám si, aby bola BEEN THERE TOGETHER vnímaná ako hravý tréning rozširovania svojej komfortnej zóny,“ vysvetľuje autorka hry Nina Mikušková, absolventka štúdií konceptuálneho umenia.

zdroj: FOTO: Be There Together

Giving Tuesday hovorí, že treba prispieť na dobrú vec

A tak môžeš prispieť aj ty. Na redizajn BEEN THERE TOGETHER ešte niekoľko dní prebieha kampaň, vďaka ktorej môžeš prispieť a pomôcť tak financovať redizajn, webovú stránku ale aj spustiť e-shop.

Prečo je hra taká prospešná? Nestaneš sa ešte viac závislý? Jej cieľom je odrážať tvoju pozornosť z obrazovky naspäť na svet, v ktorom sa nachádzaš.

Pravidlom hry je vybrať si kartu a splniť jej obsah. Podľa úrovne interakcie s okolím sú úlohy kategorizované do štyroch stupňov – Výskum, Interakcia, Dialóg a Spolupráca. Hráčky a hráči sa medzi nimi voľne pohybujú a úlohy, ktoré nevedia alebo nechcú splniť, pokojne odložia na neskôr,“ hovorí vývojársky tím na čele s Ninou Mikuškovou.

Googlovské know-how

Spoločnosť Google ponúka startupom možnosť, urobiť v rámci rezidencie krok vpred a úspešne prekonať počiatočnú akceleračnú fázu. Takýmto spôsobom sa Nina so svojim tímom vybrala do varšavského Campusu a obklopená tvorivou atmosférou začala pracovať na redizajne aplikácie.

Príbeh, ako sa dostali na Google for Startups Campus do Varšavy, začal ešte pár mesiacov predtým. BEEN THERE TOGETHER bola nominovaná na cenu Mobilnú hra roka 2018 Central and Eastern European Game Awards.

Na toto udeľovanie cien bola napojená aj konferencia pre herných dizajnérov, súčasťou ktorej bol priestor na networking. Medzi návštevníkmi som oslovila človeka, ktorý pracoval pre Google Education a keďže som práve v tom čase vytvárala našu vzdelávaciu verziu hry (#SMETUSPOLU), zaujímal ma jeho feedback. Nestihli sme sa však stretnúť, ale navrhol mi, nech sa prihlásim na rezidenciu do Google for Startups do Varšavy,“ hovorí pre Startitup Nina Mikušková a dodáva, že skúsila a vyšlo to.

zdroj: FOTO: Be There Together

Rezidencia trvala od februára do augusta. Bola postavená hlavne na mentoringu a zdieľaní know-how. Jednou z dôležitých súčastí rezidencie bol 2 týždňový Google for Startups Advisors Summit, počas ktorého do Varšavy priletelo 14 mentorov z celého sveta, ktorí pracujú pre Google v rôznych oblastiach.

Kritické myslenie otvára brány

Práve s ním podľa Niny súvisí aj redesign aplikácie. „Neustále sme mali na rezidencií ‚zapnuté’ kritické myslenie a veľmi jasne nám to pomohlo definovať naše hodnoty a ciele. Boli sme tam samozrejme tak trochu netradičná krvná skupina, keďže naša hra sa snaží podnecovať ľudí, aby vnímali prostredie, v ktorom sa nachádzajú a ľudí, s ktorými priestor zdieľajú, alebo rozoberať rôzne sociálne a spoločenské témy,“ uzatvára pre Startitup mladá Nina so slovami, že práve vďaka podpore mentorov sme hľadali spôsoby, ako sa nevzdať našich hodnôt a zároveň rozvíjať potenciál hry.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá