Prezident Bostwany po šiestich rokoch zrušil zákaz lovu slonov, povolenia na lov pôjdu do dražby

  • Vláda chce teraz vydražiť povolenie umožňujúce odstrel 70 slonov
  • Africká Botswana, kde podľa odhadov žije asi 130-tisíc slonov, má najväčšiu sloniu populáciu na svete
BeFunky-collage-8
TASR/Unsplash
  • Vláda chce teraz vydražiť povolenie umožňujúce odstrel 70 slonov
  • Africká Botswana, kde podľa odhadov žije asi 130-tisíc slonov, má najväčšiu sloniu populáciu na svete

V Botswane sa uskutoční prvá aukcia licencie na lov slonov od zrušenia zákazu tohto lovu pred šiestimi rokmi. Vláda chce teraz vydražiť povolenie umožňujúce odstrel 70 slonov, informoval dnes spravodajský server BBC.

Lovecká sezóna v Botswane začne v apríli a licencie, ktoré majú umožniť zabitie ďalších 200 slonov, budú vydražené neskôr. Africká Botswana, kde podľa odhadov žije asi 130-tisíc slonov, má najväčšiu sloniu populáciu na svete. Koncom 90. rokov ich tam  podľa agentúry Reuters žilo podľa odhadov asi 80-tisíc.

Lovecké balíčky

Dnes pôjde do dražby sedem loveckých balíčkov, pričom každý z nich bude obsahovať licenciu na zabitie desiatich slonov. Záujemcovia musia zložiť vratnú zálohu vo výške 18-tisíc dolárov. Podľa hovorkyne ministerstva pre národné parky a prírodu bude licencia platiť len v určitých poľovníckych oblastiach, kde boli zaznamenané najväčšie strety slonov s človekom, a zakúpiť si ju budú môcť len firmy registrované v Botswane.

Do aukcie sa podľa botswanských úradov prihlásili traja záujemcovia a teraz sa jedná o tom, či bude dražiteľ môcť kúpiť viac než jednu licenciu.

Zrušený zákaz lovu

Botswana v roku 2014 zakázala lov slonov, aby ich chránila. Hoci opatrenie bolo hodnotené ako veľmi úspešné, prezident Mokgweetsi Masisi vlani zákaz zrušil. Podľa kritikov sa tým snaží získať podporu voličov z poľnohospodárskych oblastí, u ktorých je väčšia pravdepodobnosť, že sa kvôli slonom dostanú do ťažkostí. Vládni predstavitelia argumentovali tým, že slony ušliapávajú ľudí a farmárom konzumujú plodiny.

Čítaj viac TU>>Luxus vs. divočina: V tomto hoteli ťa do izby odprevadí živý slon

„Slony zabili veľa ľudí a zničili životy. Myslím, že vláda znižovaním ich počtu robí dobrú vec,“ uviedol podľa agentúr jeden z obyvateľov hlavného mesta Gaborone, ktorého rodná dedina Maun patrí k miestam, kde sa strety ľudí so slonmi dejú najčastejšie.

Ekológovia sú v otázke predaja licencií na lov slonov rozdelení. Niektorí sa obávajú, že sa tým bude postupne zvyšovať dopyt a zároveň, že to bude motivovať pytliakov k ďalšiemu obchodovaniu so slonovinou.

Zdroj: ČTK

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá