Vo svete nemajú konkurenciu: Slovenský startup vyvíja aplikáciu, cez ktorú môžeš vytvárať hologramy

  • Slovenský startup Matsuko chce prísť koncom roka s technológiou, ktorá bude vytvárať hologramy
  • Stačiť ti budú len okuliare a aplikácia košického startupu, ktorý nepozná konkurenciu
Matsuko/Zobrazenie 3D reality
Matsuko/Zobrazenie 3D reality
  • Slovenský startup Matsuko chce prísť koncom roka s technológiou, ktorá bude vytvárať hologramy
  • Stačiť ti budú len okuliare a aplikácia košického startupu, ktorý nepozná konkurenciu

Matsuko získalo v decembri 2019 investíciu 1,2 milióna eur s cieľom dostať svoj produkt čím skôr na globálny trh. Skutočných ľudí modeluje do troch rozmerov a prenáša súčasne do reálneho priestoru v reálnom čase.

Originalita produktu je skrytá v použití obyčajnej kamery v smartfóne alebo počítači. „Naša technológia je prelomová, schopná autenticky zachytiť ľudskú tvár a dokáže vzbudiť v ľuďoch pocit vzájomnej blízkosti a účasti. A to aj napriek fyzickej vzdialenosti medzi nimi,” hovorí CEO spoločnosti Matsuko Mária Virčíková.

Pre Startitup zároveň zástupcovia spoločnosti potvrdili, že technológiu prepojenia umelej inteligencie a machine learningu nemá nikto na svete. Tým pádom budú svetovým unikátom.

Na bežné používanie bude stačiť len aplikácia od Matsuko a akékoľvek okuliare pre zobrazovanie virtuálnej reality. Firma chce primárne osloviť zákazníkov na B2B trhu.

S cieľom priniesť túto prevratnú holografickú komunikáciu prvým zákazníkom už v tomto roku, uzavrela firma investičné kolo. „Všetko prebehlo veľmi rýchlo. Za dva mesiace sa nám podarilo získať prísľuby od investorov,” opísal Matúš Kirchmayer, CEO Matsuko.

Cieľom je vybudovať globálnu firmu

Investičné kolo bolo otvorené pre súčasných investorov, ktorí sa rozhodli zvýšiť svoju investíciu a pre úzku skupinu vybraných nových investorov.

Tak ako v minulom kole je vedúci investor fond IPM Group, zameraný na škálovanie kapitálu pre inovatívne regionálne spoločnosti s globálnymi ambíciami. Matsuko opäť podporil aj podnikateľ, bývalý investičný bankár a filantrop Peter Kulloi, a podnikateľ a dizajnér Ľuboš Pahuli.

V tomto kole do startupu investoval fond Oktogon Ventures, v ktorom sú partnermi Gyula Fehér, zakladateľ najúspešnejšieho maďarského startupu Ustream, ktorý bol kúpený spoločnosťou IBM a Veronika Pistyur.

Ťažíme u nás zo znalostí miestneho prostredia, bohatých skúsenosti a globálnej siete kontaktov a to v prospech rozvoja potenciálu startupov z prostredia CEE. Z investície do Matsuko sa mimoriadne tešíme a chceme podporiť zakladateľov a celý tím naším know-how, ako z lokálnej firmy vybudovať globálnu. Matsuko disponuje všetkým potrebným na čele so skvelými talentami, vzrušujúcou a disruptívnou technológiou, medzinárodnou sieťou kontaktov a veríme, že aj správnym načasovaním. V podstate sme sa pri rozhodovaní o podpore takéhoto skvelého celku nemali o čom baviť,” vysvetľuje Veronika Pistyur.

zdroj: Matúš a Mária, zakladatelia Matsuko

Prichádza náročné obdobie

Medzi investorov sa v tomto kole zaradila aj Barbara Schreinerová, členka predstavenstva Bator Tabor Foundation a majiteľka eventovej agentúry Bubble production house, taktiež podnikateľka Margriet Koldijk z Holandska s dlhoročnou skúsenosťou z medzinárodného vedenia v sektore nových technológií.

Matsuko má za sebou dôležité míľniky vo vývoji technológie používajúc najnovšie poznatky zo strojového učenia a spracovania obrazu, ako aj obsadenie kľúčových rolí expertmi v umelej inteligencii a biznisu.

S našim tímom sa teraz sústredíme na produkt, ktorý prinášame našim zákazníkom už o niekoľko mesiacov. Máme pred sebou náročné obdobie, sme naň ale pripravení. Používanie hologramov je pre ľudí návratom k prirodzenej komunikácii,” uzatvára M. Kirchmayer.

Matsuko je globálna spoločnosť vyvíjajúca komunikáciu budúcnosti. Skutočných ľudí algoritmus modeluje do troch rozmerov a prenáša súčasne do reálneho priestoru, v reálnom čase. Medzi ich klientov patria špičkové inštitúcie ako Microsoft, Ubisoft, Michelin, Francúzske Ministerstvo školstva, Roche, L’Oreal, Symrise a ďalší.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá