KVÍZ: Slovo proteín je buzzword roka 2020. Čo všetko o ňom vieš a čo už je podvod?
- Bielkoviny (proteíny) sú dnes už sprofanované pofidérnymi trénermi a sociálnymi sieťami
- Orientovať sa v pravde je náročné, informácií je záplava
- Over si svoje vedomosti o bielkovinách v kvíze a zisti, čo uź nie je pravda
- Bielkoviny (proteíny) sú dnes už sprofanované pofidérnymi trénermi a sociálnymi sieťami
- Orientovať sa v pravde je náročné, informácií je záplava
- Over si svoje vedomosti o bielkovinách v kvíze a zisti, čo uź nie je pravda
Slovo proteín sa v dobe instagramových fitness trénerov stalo už len marketingovým ťahom. Každý jogurt či mliečny nápoj je dnes s extra proteínom.
Proteíny (teda bielkoviny) sú dnes už natoľko sprofanovaný pojem, že sa v ňom dá orientovať iba s námahou. Z každej strany prichádza nová informácia, ktorá si protirečí s tou predošlou – počúvame o dobrých aj zlých bielkovinách a proteíny tak stretáva podobný chaos, akým si pred pár rokmi prešli aj tuky a cukry.
Svoje vedomosti o bielkovinách si preto môžeš overiť v kvíze nižšie, kde zistíš, koľko percent z príjmu látok by mali tvoriť bielkoviny, ako napomáhajú pri hojení zranení alebo akú úlohu hrajú pri trávení a pocite hladu.
Bielkoviny sú prítomné v každej bunke ľudského tela. Iba jedna látka sa v ľudskom tele nachádza vo väčšej koncentrácii. Ktorá to je?
Aký podiel z denného príjmu kalórii by u dospelého človeka mali tvoriť proteíny?
Okrem množstva je dôležitá aj kvalita a pôvod proteínov.
Z čoho sa skladajú proteíny?
Proteíny sú po chemickej stránke lineárne biopolyméry zložené z aminokyselín, navzájom pospájaných peptidovou väzbou, preto sa zvyknú nazývať aj polypeptidy.
Jednou z najdôležitejších nutričných zložiek mlieka a mliečnych výrobkov sú mliečne bielkoviny. Ako sa volá ich hlavná zložka?
Kazeín je hlavnou zložkou pri výrobe syrov. Biologickou hodnotou sa kazeín vyrovná bielkovine mäsa a prevyšuje hodnotu bielkovín obilnín i strukovín.
Proteín znižuje hladinu hormónu hladu grelínu a zároveň zvyšuje hladinu obestatínu, ktorý vyvoláva pocit plnosti. Ide o pravdivé tvrdenie?
Podľa štúdie zvýšenie bielkovín na 25% znížilo chuť do jedla o 60% a túžbu po jedle o polovicu. Štúdia s dospievajúcimi dievčatami s nadváhou zistila, že konzumácia raňajok s vysokým obsahom bielkovín znížila chuť na jedlo a nočné prejedanie.
Syr patrí medzi potraviny bohaté na potrebné bielkoviny. Vieš koľko percent bielkovín obsahuje syr Babybel?
Syr Babybel je vyrobený z mlieka slovenských kráv kŕmených stravou bez GMO.
Bielkoviny sú súčasťou takmer všetkých chemických reakcií v organizme. Koľko rôznych typov bielkovín nájdeme v ľudskom tele?
Bielkoviny sú pre život esenciálne. Sú dôležité pre energetický metabolizmus, bunkový cyklus, transportné mechanizmy, imunitu, bunkovú signalizáciu a majú regulačné aj stavebné funkcie.
Syry Babybel sú vyrobené zo slovenského mlieka a bez pridaných éčok. Sú však vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu?
Syr Babybel obsahuje menej ako 0,1 % laktózy. Preto je vhodný aj pre ľudí s intoleranciou na mliečne výrobky.
Proteíny sú hlavnou stavebnou zložkou tkanív a orgánov. Dokáže ich vyšší príjem pomôcť urýchliť regeneráciu a zotavenie po zranení?
Mnohé štúdie ukazujú, že jesť viac bielkovín po poranení môže pomôcť urýchliť zotavenie.