Len včera na Slovensku skolabovalo takmer 80 ľudí. Takto sa musíš chrániť pred teplom

  • Pre vysoké teploty skolabovalo až 79 ľudí. Ako sa treba chrániť?
  • SHMÚ v najbližších dňoch ďalšie 30-stupňové horúčavy nepredpokladá
Dizajn bez názvu
Pixabay/geralt/Golda
  • Pre vysoké teploty skolabovalo až 79 ľudí. Ako sa treba chrániť?
  • SHMÚ v najbližších dňoch ďalšie 30-stupňové horúčavy nepredpokladá

V utorok kvôli vysokým teplotám na Slovensku skolabovalo 79 ľudí. Informoval o tom Denník N s odvolaním sa na tlačovú agentúru TASR. Najviac prípadov bolo v Žilinskom kraji, kde záchranári zaznamenali až 16 skolabovaných. Trenčiansky kraj bol s 11 prípadmi druhý v poradí. Kolapsom sa nevyhli ani Bratislavský a Banskobystrický kraj, ktoré zaznamenali po 10 prípadov. Trnavský a Košický kraj hlásia rovnako po 9 prípadov a Prešovský kraj zaregistroval 8 prípadov. Najlepšie obišiel Nitriansky kraj, odkiaľ záchranári hlásia iba 6 prípadov.

Záchranári počas obzvlášť teplých dní pripomínajú ľuďom, aby sa predovšetkým cez obed medzi 11:00 a 15:00 hodinou zdržiavali v interiéri a dbali na prevenciu. Podľa záchranárov vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, no najohrozenejšie sú deti, seniori a chronickí pacienti. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby vyzýva, že treba mať túto skutočnosť na pamäti a chrániť seba, aj ostatných.

Čo robiť ak sa váš organizmus prehreje

Najdôležitejšie je dodržiavanie pitného režimu. Tekutinami sa treba zásobovať priebežne počas celého dňa. Záchranári odporúčajú kávu piť iba s mierou a úplne sa vyhýbať alkoholu. Piť treba predovšetkým čistú vodu alebo minerálku a prípadne zriedené ovocné šťavy. Ak už musíte ísť von v tých najteplejších hodinách treba, nosiť ľahký odev a predovšetkým pokrývku hlavy. 

Okrem toho záchranári zdôrazňujú nenechávať deti a zvieratá bez dozoru v aute. Ak máte vo svojom okolí človeka s ťažkosťami v dôsledku prehriatia, treba ho ochladzovať a podávať mu tekutiny po malých dúškoch.

zdroj: TASR/Pavol Neubauer

Výstraha SHMÚ

Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej facebookovej stránke vopred vydal výstrahu, podľa ktorej v utorok cez strednú Európu od západu postupoval studený front spojený s tlakovou nížou nad južnou Škandináviou. Predtým však od juhozápadu vyvrcholil prílev teplého vzduchu. Ten spôsobil, že teplota vzduchu vystúpila na 33 až 34 °C, a to predovšetkým na juhozápadnom Slovensku. 

Podľa meteorológov má byť súčasné oteplenie len prechodné, čomu nasvedčuje aj silný dážď, ktorý prišiel hneď v utorok večer a ktorý je dôsledkom studeného frontu. Tento front by mal ďalej priniesť veľa zrážok a intenzívnych búrok. Poveternostná situácia by sa mala stabilizovať už v druhej polovici týždňa, kedy bude síce prevažovať malá oblačnosť, ale zrážky sa vyskytnú už len ojedinele.

Je pravdepodobné, že počas nasledujúceho týždňa zažijeme druhý najteplejší deň tohto leta.V pondelok sa bude v našej…

Gepostet von Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) am Sonntag, 26. Juli 2020

Ani v ďalších dňoch sa už asi nedočkáme 30-stupňových horúčav, keďže po prednej strane tlakovej výše k nám bude prúdiť od severu o niečo chladnejší vzduch. Priaznivcov veľmi teplých letných dní táto informácia asi veľmi nepotešila. Aj keď si na ďalšiu veľmi teplú vlnu si budeme musieť ešte počkať, riziká vyše 30-stupňových horúčav netreba podceňovať. Nezabúdaj predovšetkým na pokrývku hlavy a dodržiavanie pitného režimu.

Zdroje: Denník N, SHMÚ

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá