Od zeleného mesta budúcnosti sa má Slovensko čo učiť. Oslavuje 900 rokov, prežilo aj Druhú svetovú vojnu

  • Freiburg im Breisgau vzniklo ako obchodná osada v roku 1120
  • Mesto z úpätia Čierneho lesa je dosť staré, jeho obyvateľstvo patrí k najmladším v Nemecku
  • Aj vďaka mladej politike je jedným z najudržateľnejších miest na svete
Freiburg
Instagram/ freiburgimbreisgau, macmurphy
  • Freiburg im Breisgau vzniklo ako obchodná osada v roku 1120
  • Mesto z úpätia Čierneho lesa je dosť staré, jeho obyvateľstvo patrí k najmladším v Nemecku
  • Aj vďaka mladej politike je jedným z najudržateľnejších miest na svete

Freiburg má za sebou bohatú a aj neľahkú históriu. Dokonale spája tradície aj budúcnosť. Oslavuje 900 rokov svojej minulosti, napriek tomu je však vhodnejšie hovoriť o jeho ďalších krokoch. 

Ulice Starého mesta sú bez áut a oveľa mladšie, ako sa môže zdať. Spolu s farebnými domami boli zrekonštruované po druhej svetovej vojne, kedy bolo mesto zničené. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Dery Bee (@derybee),

Vďaka veľkej obnove a najmä progresivite svojich občanov a politikov dnes patrí k najvyspelejším mestám sveta.

Freiburg je napriek dlhoročnej histórii zároveň jedným z najmladších miest v Nemecku. Približne 10 % z 220 000 ľudí navštevuje prestížnu univerzitu Alberta Ludwiga. Starosta mesta Martin Horn mal iba 34 rokov, keď bol zvolený na svoj post. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alexandre Goebel (@alexandre_goebel),

Jedna z udalostí, ktorá v minulosti potvrdila vyspelosť Freiburgu, sa odohrala vo februári 1975. V tom čase tisíce demonštrantov táborilo hlboko v Čiernom lese. 

Protest bol mierumilovný, s hlbokým posolstvom. Bez ohľadu na vierovyznanie či politické presvedčenie sa spojili miestni, architekti, lekári, vychovávatelia, novinári, hudobníci, dokonca aj policajní dôstojníci.

Z občianskeho aktivizmu sa zrodilo zelené hnutie, ktoré svojou pevnou vôľou a presvedčením zabránilo výstavbe navrhovanej jadrovej elektrárne vo Wyhle.

Od toho momentu sa vo Freiburgu naďalej rozvíjala environmentálna ekonómia a zelené myslenie, ktoré mu môžu závidieť po celom svete. Aj vďaka tomu je mestom budúcnosti.

Už v roku 1994 tu dali postaviť prvý dom na výrobu zelenej energie. V 2002 bol za starostu zvolený Dieter Salomon zo strany Zelených a v tom istom roku získalo mesto ocenenie Dubai International Best Practices za trvalo udržateľný rozvoj. 

Osem rokov na to, keď sa vo svete o klimatických zmenách takmer ani nediskutovalo, mesto obdržalo národnú cenu za úsilie v oblasti ochrany klímy, v roku 2012 bolo pomenované ako najudržateľnejšie mesto v Nemecku.

Nová radnica, ktorú obnovili v roku 2017, sa stala prvou verejnou budovou na svete, ktorá vyrába nadbytočnú energiu. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa JC (@macmurphy),

Svet sa má čo učiť

Kým po druhej svetovej vojne sa väčšina nemeckých miest zamerala na modernizáciu infraštruktúry a kládli autá do centra budúcej dopravy, vo Freiburgu zaujali už v tom čase úplne opačný prístup.

Začali rozširovať ulice tak, aby vyhovovali električkám, vytvárali jazdné pruhy pre bicykle vrátane rozsiahlych peších zón. V čase, keď Nemecko budovalo široké diaľnice a rozľahlé parkoviská, Freiburg už v roku 1969 investoval do ekologických spôsobov cestovania. 

V meste nikto z obyvateľov nepotrebuje auto. Kamkoľvek chcú ísť, dostanú sa tam na bicykli. A to vďaka 400 kilometrov cyklistických trás. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Darja Mitrovic (@darjami),

V minulom roku vyzvalo vedenie Freiburgu viac ako 25 000 úradníkov a urbanistov celého sveta, aby sa z prelomových projektov mesta poučili a vzali si príklad. 

Vďaka tomu si dalo sesterské mesto v severnom Taliansku, Padova, nainštalovať najväčšiu solárnu farmu. V americkom štáte Wisconsin plánuje mesto Madison výstavbu strediska udržateľnosti založenom na rovnakom princípe ako to je vo Freiburgu. 

Zelená mapa

Pri obhliadke mesta sa môžeš nechať sprevádzať bezplatnou mapou, ktorá ti ukáže všetky ekologické iniciatívy mesta. 

Môžeš začať napríklad prehliadkou ikonického moderného mosta Wiwilíbrücke, prejsť sa smerom k Farmárskemu trhu na Katedrálnom námestí, kde väčšina produktov, ktoré miestni ponúkajú, je ekologická a propaguje ekologické poľnohospodárstvo. 

Zo Starého mesta vedie cyklistická diaľnica, po ktorej sa dokáže prepraviť 15 000 cyklistov. Čoskoro by tu mal byť vybudovaný projekt renaturácie. Ten je navrhnutý tak, aby kompenzoval rozšírenie vlakovej linky v okolí. Rieka, ktorú nechajú pretekať po opačnej strane, zdvojnásobí svoju veľkosť a privíta späť vtáky a hmyz. 

Nie je to nemožné: Dovolenka pri vode môže byť aj lacná, aj na Slovensku

Ak patríš k fanúšikom futbalu, určite nesmieš vynechať Schwarzwald-Stadion s 24 000 sedadlami. Ide o prvý nemecký futbalový štadión, ktorý funguje na solárny pohon.

Solárne panely tu namontovali už v roku 1993. Štadión odvtedy vytvorí 250 000 kilowatthodín ročne a prebytok privádza späť do miestnej rozvodovej siete.

Zdroj: bbc.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá