Obrovský úspech firmy Chirana: Slovenské pľúcne ventilácie sa budú vyrábať v USA

  • Slovenská technológia výroby pľúcnych ventilátorov smeruje do USA, do konca roka by malo byť vyrobených prvých 300 kusov
  • Spolupráca spoločnosti Chirana Medical s investorom IPM Group umožňuje zahájenie výroby v prestížnom Research Triangle Parku
  • Toto spojenectvo predstavuje významný míľnik v dlhodobej misii na zlepšovanie výsledkov svetovej zdravotnej starostlivosti
  • Slovenská technológia výroby pľúcnych ventilátorov smeruje do USA, do konca roka by malo byť vyrobených prvých 300 kusov
  • Spolupráca spoločnosti Chirana Medical s investorom IPM Group umožňuje zahájenie výroby v prestížnom Research Triangle Parku
  • Toto spojenectvo predstavuje významný míľnik v dlhodobej misii na zlepšovanie výsledkov svetovej zdravotnej starostlivosti

Chirana Medical po spojení s IPM Group spúšťa produkciu pľúcnych ventilátorov v USA. Vďaka spojeniu týchto dvoch úspešných spoločností prežíva slovenská veda významný úspech. Do konca roka 2020 svet uzrie prvých 300 kusov špeciálneho pľúcneho ventilátora.
 
„Ventilátor Aura V poskytuje lekárom po celom svete špičkové riešenie zamerané na pacienta. Sme veľmi radi, že môžeme založiť naše sídlo v prestížnom Research Triangle Park, teda v jednom z najstarších a najväčších vedeckých parkov v Severnej Amerike,“ hovorí výkonný riaditeľ spoločnosti IPM Chirana Bud Reeves.

Spojenie vedcov a investora

IPM Chirana vznikla ako strategické partnerstvo medzi popredným slovenským investorom IPM a slovenskou spoločnosťou Chirana Medical. Cieľom tohto spojenia bolo urýchlenie globálnej produkcie ventilátorov. Spomínaný ventilátor Aura V je už roky k dispozícii v EÚ a ďalších častiach sveta, doteraz však vždy išlo o ventilátory vyrobené na Slovensku, informuje IPM Chirana v Tlačovej správe.
 
Žiadosti o použitie v USA a Kanade sú momentálne predmetom kontroly. „Veríme, že svet nepotrebuje lacné ventilátory, ale kvalitné ventilátory,“ uviedol Peter Gajdoš, výkonný predseda IPM Chirana a vedúci rizikového kapitálu v spoločnosti IPM Group.

1 665 nových prípadov koronavírusu za utorok. Vyliečilo sa takmer 3 000 ľudí

„IPM Chirana spája vedeckú a technologickú špičku vo svojich odboroch. Spoločne sme sa zaviazali dodávať ventilátory pacientom a lekárom. Preto nás nesmierne teší, že sme dokázali otvoriť naše sídlo v USA a spustiť výrobu.“ Ventilátor Aura V je navrhnutý na použitie na jednotkách intenzívnej starostlivosti na podporu dýchania a ochranu pľúc pacientov, pričom lekárom poskytuje dôležité informácie.

Aura-V pľúcny ventilátor
zdroj: IPM Chirana

 

Svetová technologická špička

Daný ventilátor je technologicky navrhnutý na použitie na jednotkách intenzívnej starostlivosti na podporu dýchania a ochranu pľúc pacientov, pričom lekárom poskytuje dôležité informácie. Rozsah podpory ventilácie pľúc je vysoko komplexný – poskytuje podporné spontánne dýchanie, o aké ide v režime neinvazívnej High-Flow ventilácie cez nazálnu masku i pri počiatočných štádiách ochorenia COVID-19. Tu jeho využitie nekončí, rovnako dobré vlastnosti vykazuje pri invazívnej ventilácii pacientov, a teda pacientov s ťažko nehomogénne poškodenými pľúcami. Viac sa o tomto modeli a jeho špecifikách môžeš dozvedieť priamo na webe IMP Chirana.

Stroj sa skladá z 1 200 samostatných komponentov, ktoré riadi sofistikovaný systém umelej inteligencie. Jeho prioritou je poskytovanie individualizovanej netraumatizujúcej umelej pľúcnej ventilácie, odpovedajúcej potrebám konkrétneho pacienta a jeho stavu pľúc.

„S prebiehajúcou pandémiou koronavírusu a celosvetovým nedostatkom ventilátorov je náš príspevok k svetovej výrobe rozhodujúci. Viac pacientov a lekárov bude mať úžitok zo sofistikovanej technológie ventilátora Aura V, ktorá optimalizuje starostlivosť o pacienta,“  vysvetľuje Mike Gentile, viceprezident IPM Chirana pre lekárske záležitosti.

Technológia nestačí, rovnako podstatný je personál

‚Tento ventilátor je jedným z technologicky najvyspelejších na svete,“ dodáva Gentile. Výkonný predseda IPM Chirana Peter Gajdoš však pripomína, že mať správnu technológiu je len časťou úspechu v boji proti pandémii. Faktorov, ktoré môžu narušiť úspešný boj s pandémiou je značné množstvo. Patrí medzi ne aj nedostatok personálu, ktorý sa v dnešných dňoch stáva vypuklým problémom aj v našej krajine.

Chirana Aura-v
zdroj: Chirana/aura-v

„Zdravotnú starostlivosť môže narušiť nedostatok kvalifikovaných zdravotníckych pracovníkov. Môžete mať všetky lieky, ktoré chcete, všetko vybavenie, ktoré potrebujete,ale netreba zabúdať, že bez dostupného vyškoleného personálu je všetko uvedené takmer zbytočné.

Zdroje: TS, Ipmchirana, Chirana

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá