Marek Boka o slovenských hraniciach: Colníci si na východe zarobia za noc 20-tisíc eur

  • Hosťom nášho Diskusného klubu bol novinár a aktivista Marek Boka
  • Na problémy východného Slovenska upozorňuje už celé roky
  • O tom, že ich nie je málo, sa rozhovoril viac v našom rozhovore
marek boka
Startitup | Facebook/Zemplínsky dialóg: Marek Boka
  • Hosťom nášho Diskusného klubu bol novinár a aktivista Marek Boka
  • Na problémy východného Slovenska upozorňuje už celé roky
  • O tom, že ich nie je málo, sa rozhovoril viac v našom rozhovore

Michalovčan Marek Boka sa už roky nebojí upozorňovať na najpálčivejšie problémy východného Slovenska. O tom, že legendárny výrok „na východe nič nie je“ nie je pravdivý, svedčí aj množstvo jeho zaujímavých článkov hovoriacich o tom, že okrem iného je tam aj nebezpečná mafia, ktorá je tam doslova zažratá. 

Ak ťa myšlienky a názory Mareka Boku zaujmú, viac ich nájdeš v jeho vlastnej relácii Zemplínsky dialóg. 

Zmena podľa Boku na východ ešte nedorazila

Hneď na začiatku rozhovoru Marek Boka poznamenal, že mnohí z nás po voľbách očakávali zmenu. Podľa jeho slov však problémom je, že zatiaľčo na západnom Slovensku je už tá zmena citeľná, na východe je situácia iná. 

„Dovolím si povedať, že na západnom Slovensku tá zmena prišla. Špičky zločinu sa zatvárajú a zdá sa, že chobotnici sa podarilo odseknúť zopár chápadiel.“ Ako však dodáva: „Na východe sa zatiaľ nezmenilo nič.“

Talianska mafia hrozbou nie je, slovenská áno

Pri vyšetrovaní smrti zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice sa začal skloňovať názov talianskej mafie ‘Ndrangheta, ktorá mala svoje pôsobisko práve na východnom Slovensku. Ako však Boka hovorí, talianska mafia na východe hrozbou nie je – je ňou tá naša. Ako hovorí: „Mafia sobranecká, michalovská – proste ľudia, ktorí priamo žijú na Zemplíne.“

Boka ďalej hovorí, že do volieb veril tomu, že za zločiny ako pašovanie cigariet, drog či ľudských orgánov sú zodpovední len pašeráci, a že polícia si svoju prácu vykonáva svedomito, profesionálne a podľa predpisov. Ako však hovorí: „Nadobudol som presvedčenie, že polícia, pohraničné zložky i colníci sú častokrát priamo zapojení do organizovaného zločinu.“

Otvorene kritizuje Romana Mikulca 

Boka vidí problém aj v tom, že náš minister vnútra, Roman Mikulec, zatiaľ danú situáciu vôbec neriešil. Navyše spravil podľa Boku obrovskú chybu. 

„Veľmi decentne by som to nazval obrovským faux pas. Pán Mikulec vymenoval na tretiu najdôležitejšiu funkciu na Ministerstve vnútra pani Bilecovú, ktorú stiahli až po obrovských protestoch.“

Dopĺňa, že jej vymenovanie vyslalo spoločnosti veľmi zlý signál, ktorým dala vláda Zemplínu jasný odkaz, že sa tam nič nemení. Zároveň vyjadruje obavu, že tak, ako bolo „hluché, slepé a nemé predošlé ministerstvo“, rovnako tak bude paralyzované aj to nové – a to konkrétne kvôli osobe Romana Mikulca, ktorý sa podľa Boku „veľmi nešťastne zaplietol s niektorými osobami“.

Ministerstvo vnútra vyslalo veľmi zlý signál

Boka hovorí, že na východe je ťažkostí veľa, a problémami na ukrajinskej hranici to ani zďaleka nekončí – práve naopak. Upozorňuje aj na obrovské nezrovnalosti s katastrom, či na kauzu s miliónovými daňovými únikmi, ktorá je už 10 rokov nedoriešená. 

Zdôrazňuje pritom, že ľudia na východe o týchto problémoch chceli hovoriť, chceli ich riešiť, a čakali na to, že nová vláda im vyšle signál, že môžu. Podľa jeho slov však spravila pravý opak. 

Film Čiara je len slabým odvarom reality

Boka tiež hovorí, že na slovensko-ukrajinskej hranici sa dejú ďaleko horšie veci než tie, ktoré boli zobrazené v úspešnom filme Čiara. 

„Videl som fotky, ktoré mi ukazovali vyšetrovatelia, ako boli v polotovaroch naukladané cigarety i drogy. Videl som fotky, ako ľudia prechádzajú cez hranicu. Na východe to však už 30 rokov funguje rovnako. Prichádzajú ministri, štátni tajomníci, politici, primátori, ale hranica ostáva. Hranica si stále žije svojím vlastným životom.“

Napriek vážnosti situácie však s humorom dodáva, že vďaka „deravej” hranici s Ukrajinou, ktorá je popretkávaná mnohými podzemnými tunelmi, aspoň máme svoje vlastné metro. Ako však konštatuje: „Zrejme je to jediné metro, ktorého sa Slovensko kedy dožije.“

Dopĺňa, že okrem tunelov sa pašovaný tovar prepravuje aj lietadlami, dronmi či dokonca katapultmi. Upozorňuje pritom na skutočnosť, že napriek tomu, že polícia by mala v takýchto situáciách konať, miesto toho odkláňa či vypína kamerový systém.

Boka pritom tvrdí, že colníci si, samozrejme, oči nezakrývajú zadarmo. Podľa jeho informácií by mali za jedného utečenca dostávať odmenu 800 eur, za odklonenie kamerového systému dokonca až 20-tisíc eur. Dodáva však, že určite nehádže všetkých policajtov do jedného vreca. 

Reakcia Mikulca na seba nenechala dlho čakať

Na tvrdé slová Boku už zareagoval aj Roman Mikulec. Včera večer sa na svojom Facebooku k všetkým obvineniam vyjadril vo svojom statuse.

„Chcem Vás poprosiť p. Boka, vezmite dôkazy a choďte vypovedať ku všetkému o čom máte vedomosť, že by mohlo polícii pomôcť v boji so zločinom. Určite tým našej krajine pomôžete viac“, hovorí.

HRANICAV najbližších riadkoch musím reagovať na najnovší rozhovor Startitup Diskusného klubu. Hosťom bol tentokrát…

Posted by Roman Mikulec – minister vnútra SR on Tuesday, November 24, 2020

Pod statusom už reagoval aj samotný Boka, ktorý ministrovi odkazuje, že opakovane ho pozýva do svojej diskusnej relácie Zemplínsky dialóg. Ak teda minister pozvanie prijme, môžeme byť svedkami veľmi zaujímavej, a pravdepodobne dosť ostrej diskusie. 

marek boka roman mikulec
zdroj: Facebook/Roman Mikulec - minister vnútra SR

Podľa slov Mareka Boku sú východ a západ absolútne odlišné. Ako hovorí: „To, že sa niečo pohlo na západe, pre Zemplín nič neznamená. Rozdiel medzi Bratislavou a Zemplínom je obrovský, sú to akoby dve úplne rozdielne štáty.“

Boka so súčasnou vládou nie je spokojný

Napriek tomu, že dlhé roky bojoval voči vláde Smeru, jeho sklamanie vidieť aj vtedy, keď hovorí o vláde súčasnej. „Je vidieť, že v mnohých veciach sa súčasná vláda začína správať tak, ako sa správala tá predchádzajúca.“

Naráža pritom na skutočnosť, že keď v minulosti upozornil na nejaký problém súčasných vládnych predstaviteľov (vtedy opozičných poslancov), okamžite boli nápomocní a súčinní. V súčasnosti to tak už však nie je. 

Boka vidí rezervy aj v tom, ako premiér Igor Matovič vedie našu krajinu. Hovorí, že „menej by sa mal venovať prezeraniu šuflíkov po svojich predchodcoch, a viac sa venovať ľuďom, vďaka ktorým má mandát na to byť premiérom.“ Zároveň však hovorí, že ho v mnohých veciach aj obdivuje. 

Ako uzatvára: „Úplne iné problémy majú na Spiši, úplne iné na Gemeri, úplne iné na Zemplíne. Ak však nebudeme počúvať hlas regiónov, nikdy sa nedokážeme posunúť dopredu. Vidím nádej, že veci na Zemplíne sa konečne môžu zmeniť, no musia nám rozviazať ruky.“

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá