Splní sa ti detský sen, budeš môcť navštíviť ikonický domček deduška Večerníčka. Prešiel masívnou rekonštrukciou

  • RTVS kompletne obnovuje domček deduška Večerníčka a už čoskoro ho sprístupní verejnosti
  • Národná kultúrna pamiatka v Novej Sedlici bola dlhé roky vo veľmi zlom technickom stave
  • Teraz sa dočkala rekonštrukcie za viac ako 114 000 eur
dedusko vecernicek
Youtube/ Rozprávkovo, Facebook/Tomáš Šudík - OĽANO
  • RTVS kompletne obnovuje domček deduška Večerníčka a už čoskoro ho sprístupní verejnosti
  • Národná kultúrna pamiatka v Novej Sedlici bola dlhé roky vo veľmi zlom technickom stave
  • Teraz sa dočkala rekonštrukcie za viac ako 114 000 eur

Očakávaná záchrana a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka odštartovala ešte začiatkom tohto leta. Ikonická chalúpka rozprávkovej postavičky, ktorá rozsvecuje hviezdy, sa reálne nachádza v Novej Sedlici a do konca roka by mala byť celá obnovená.

November na Netflixe: Tento mesiac sa môžeš tešiť na nasledovné filmové a seriálové novinky

V roku 2021 bude dokocna prístupná verejnosti. RTVS tam plánuje zriadiť expozíciu televíznej rozprávky. Pri Národnom parku Poloniny tak budeme môcť nazrieť do sveta slovenských rozprávok. 

Táto atrakcia môže bez pochýb prispieť k rozvoju cestovného ruchu v okolí obľúbeného národného parku. Ide pritom o jeden z posledných objektov ľudovej architektúry tohto druhu na území Prešovského kraja.

Večerníček..

Posted by Najkrajšia krajina / Slovensko on Saturday, March 3, 2018

Zvučka Večerníčka je najdlhšie vysielanou zvučkou v Slovenskej republike. Vyrastá na nej už tretia generácia divákov RTVS. Keď sme sa dozvedeli, že predmetný domček je v dezolátnom stave, považovali sme za povinnosť zachrániť ho,“ poznamenala RTVS vo svojom stanovisku.

zdroj: Facebook/ Roman Bak

Do domčeka zatekalo, a obec preto v minulosti prekryla slamenú strechu nepremokavou celtou. Na mnohých miestach bola opadaná aj hlinená omietka, preto už bolo nutnosťou, aby došlo k rekonštrukcii tohto zrubu, ktorý je vernou kópiou z legendárnej Večerníčkovej znelky. 

Kompletná rekonštrukcia sa koná pod dozorom Krajského pamiatkového úradu v Prešove. Vymenila sa nielen strecha, ale aj poškodené drevené hranoly, stropný krov, okenice a okná, dvere, drevené podlahy, vymuroval sa komín a domček sa zvonku i zvnútra nanovo omietol.

Posted by Roman Bak on Wednesday, November 18, 2020

RTVS zadal zákazku remeselníkovi Dušanovi Žipajovi z Matiašky, ktorý predložil najvýhodnejšiu cenu, a splnil všetky požiadavky verejného obstarávateľa. Cena diela je vyčíslená na 114 700 eur s DPH.

Drevenú stavbu vlastník RTVS presťahoval, zostane však v Novej Sedlici – na mieste, kde bude pre turistov dostupnejšia. „Je to drevenica z drevených trámov, ktoré sú okresané a spájané bez klincov, pokope držia vlastnou váhou. Pri oprave sa využijú tradičné techniky, majstri naviažu aj slamenú strechu,“ informoval zhotoviteľ Dušan Žipaj.

Na premiestnenie a rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky požiadala RTVS o finančné prostriedky aj rezort kultúry. Prostredníctvom dotačného programu Obnovme si svoj dom rozhodlo ministerstvo o pridelení dotácie v sume 74 500 eur.

Zdroje: Facebook/Tomáš Šudík - OĽANO, RTVS

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá