Nemocnice zaznamenali vysoký nárast pacientov, avšak počet prípadov pomaly klesá

  • Laboratóriá vyhodnotili 7 536 PCR testov
  • Vyliečilo sa ďalších 2 907 ľudí
  • Miera pozitivity je 14,59 %
aktualna
  • Laboratóriá vyhodnotili 7 536 PCR testov
  • Vyliečilo sa ďalších 2 907 ľudí
  • Miera pozitivity je 14,59 %

Na Slovensku vo štvrtok 26. novembra pribudlo 1 100 nových prípadov koronavírusu, ktorí boli testovaní  RT-PCR testami, 402 pozitívne testovaných antigennymi testami. Je to 14,59 % z 7 536 pozitívne ukončených RT-PCR vyšetrení a 4,34 % z 9 243 antigénnych testov za včerajší deň. Celkový počet prípadov na Slovesku dosiahol 105 733 . Laboratóriá vyhodnotili doposiaľ 1 073 571 PCR testov. Pribudlo 18 nových úmrtí. Celkovo si koronavírus vyžiadal na Slovensku už 816 životov. 

Vyliečilo sa ďalších 2809 ľudí, spolu už sa zotavilo viac ako 62 094 pacientov. V nemocniciach je hospitalizovaných 1 733 pacientov.

Najviac pozitívne testovaných bolo v Bratislavskom kraji (232), nasleduje Trenčiansky kraj (202), Prešovský (199), Nitriansky (135), Žilinský (99), Trnavský (83), Banskobystrický (81) a Košický (69). Je medzi nimi 539 mužov a 561 žien.

V nemocniciach je hospitalizovaných 1 773 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 1 487 ľudí. Na JIS je 105 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 125 osôb.

Slováci chodia na preventívne prehliadky pravidelne, neodrádza ich ani COVID-19

Slováci podľa prieskumu chodia na preventívne prehliadky pravidelne, neodrádza ich ani COVID-19. Za posledné dva roky uviedlo účasť na preventívnej prehliadke viac ako 73 % z tisícky respondentov. Za hlavné dôvody pravidelnej návštevy lekára považujú dôležitosť pre zdravie a včasnú liečbu ochorení. Na plánovanú preventívnu prehliadku počas súčasnej pandémie by išla viac ako polovica opýtaných. Tieto závery prináša novembrová vlna kontinuálneho prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý dlhodobo sleduje postoje obyvateľov na Slovensku od vypuknutia pandémie koronavírusu v marci tohto roku.

Za tri roky pozorujeme nárast v miere absolvovania preventívnych prehliadok, čo naznačuje, že ľudia začínajú vnímať dôležitosť prevencie a uvedomujú si, že nárok na ňu neudáva zdravotný stav ani vek,“ komentuje výsledky prieskumu Miroslav Dedík zo spoločnosti MSD, jedného z iniciátorov platformy Fórum prevencie. Viac ako polovica respondentov sa vyhradila voči tvrdeniam, že prevencia je len pre tých, čo majú zdravotné problémy, alebo že je hlavne pre ľudí starších ako 50 rokov.

dochodcovia, pandemia, ruska, spolocnost
zdroj: TASR/AP-Vadim GhirdaAn electoral staff member checks the temperature of a woman, wearing a face mask for protection against the COVID-19 infection, before allowing her in a voting station in Bucharest, Romania, Sunday, Sept. 27, 2020. Some 19 million registered voters are choosing local officials, council presidents and mayors to fill more than 43,000 pos

Ide o pozitívny signál o účinnosti informačných kampaní a projektov zameraných na podporu primárnej prevencie chorôb,“ dodal Dedík.

Od prevencie Slovákov neodrádza ani pretrvávajúca pandémia koronavírusu. Viac ako polovica respondentov uvádza, že ak by mala istotu, že nestretne v čakárni chorých ľudí, išli by na preventívnu prehliadku aj počas pandémie. Podľa ľudí je kľúčom možnosť objednať sa na presný termín a dodržiavanie epidemiologických nariadení.

Viac ako 40 % respondentov hovorí, že by privítalo presné načasovanie preventívnej prehliadky nielen počas pandémie COVID-19, ale za každých okolností,“ uviedla Zuzana Katreniaková z Ústavu sociálnej a behaviorálnej medicíny Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach. Ako doplnila, viac ako tretina opýtaných by tiež privítala, ak by mohla preventívnu prehliadku a následné vyšetrenia absolvovať na jednom mieste, alebo ak by dostali pozvanie na preventívnu prehliadku priamo od lekára.

Prieskum „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý realizuje prieskumná spoločnosť MNFORCE a komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV, Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV, a v tejto vlne aj Ústavom sociálnej a behaviorálnej medicíny Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach, sa na prelome októbra a novembra pýtal Slovákov nielen na pravidelnú účasť na preventívnych prehliadkach, ale aj ich motivácie.

Zdroj: NCZISK

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá