Čierny január roku 2021: Zomrelo rekordných 8 650 ľudí, o 68% viac ako po iné roky. Pätina z nich nemala ani 65 rokov

  • Úmrtnosť na Slovenku za január 2021 dosiahla rekord
  • Pandémia Covid-19 spôsobila, že u nás zomrelo o 68% viac ľudí ako počas posledných piatich rokov
zomreti_podla_mesiacov
Štatistický úrad SR
  • Úmrtnosť na Slovenku za január 2021 dosiahla rekord
  • Pandémia Covid-19 spôsobila, že u nás zomrelo o 68% viac ľudí ako počas posledných piatich rokov

Štatistický úrad Slovenskej republiky vydal predbežné údaje o počte zomretých v Slovenskej republike za mesiac január. V prvom mesiaci nového roka u nás zomrelo až 8 650 ľudí. Ak sa pozrieme do minulosti, od roku 2016 až do roku 2020 bolo na Slovensku v mesiaci január zaznamenaných priemerne o 3 500 úmrtí menej. To je v porovnaní s číslami za posledných päť rokov nárast o vyše 68% percent.

zdroj: Štatistický úrad SR

Nárast počtu mŕtvych pritom ŠÚ SR zaznamenal aj v minulých mesiacoch. V novembri 2020 sa úmrtnosť zvýšila o 41 % a v decembri až 60 %.

Celkové počty zomretých sú sledovanou štatistikou aj preto, aby bolo možné získať údaje o nadúmrtnosti v porovnaní s  predošlými rokmi bez ohľadu na príčinu smrti. Následne vzniká priestor pre sofistikovanejšie analýzy o celkovom vplyve takej vážnej situácie, akú zažívame posledný rok na spoločnosť,“ spresnila Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

V Európe svitá na lepšie časy. EMA schválila dlho očakávanú jednodávkovú vakcínu od Johnson&Johnson

Najviac ľudí v januári zomrelo v Nitrianskom kraji, a to až o 2,5 násobok ako za minulé roky. Priemerne totiž v tomto kraji za mesiac január zomrelo 700 až 750 osôb. Tento rok to bolo až vyše 1 800 ľudí. To predstavuje nárast až o 153 percent. Vysoký nárast mŕtvych zaznamenali aj všetky ostatné kraje. Za Nitrianskym nasledoval Trnavský kraj s 82 percentným nárastom zomretých, ďalej Bratislavský a Trenčiansky, kde sa nárast pohyboval okolo 60 percent. Najnižší rast zaznamenali v Žilinskom kraji, kde sa počet mŕtvych oproti minulým rokom zvýšil o 38%

zdroj: Štatistický úrad SR

Nezomierajú iba seniori

Vyššiu úmrtnosť ŠÚ SR u ľudí nad 65 rokov zaznamenal už v októbri minulého roka. V januári tohto roka však až osem z desiatich úmrtí tvorili ľudia práve z tejto vekovej kategórie. Spolu zomrelo počas prvého mesiaca roka takmer 6,9 tisíca seniorov, čo bol oproti predošlým rokom nárast o 79 %. To predstavuje o 3-tisíc osôb viac ako predošlé roky.

Najvyšší nárast pritom dosiahla skupina mladších seniorov, čiže od 65 do 74 rokov. V tejto skupine bol zaznamenaný nárast až o 100 percent.

zdroj: Štatistický úrad SR

Dáta však potvrdzujú, že úmrtnosť začala rásť aj u mladších ročníkov ako je 64 rokov. Ešte na konci minulého roka počet zomretých tejto vekovej kategórie len mierne prekračoval priemer. V januári mal už každý piaty zomretý menej ako 65 rokov. Celkovo počet zomretých do 64 rokov prevýšil priemer o viac ako tretinu.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá