Slovensko po vzore najvyspelejších krajín sveta rozmiestňuje v národných parkoch prvé eko toalety, stáli nás tisíce eur

  • Turisti navštevujúci slovenskú prírodu majú dôvod na menšie oslavy
  • V národných parkoch pribudli špeciálne eko toalety a zverejnené sú aj prvé vizualizácie nových moderných útulní
TASR/Milan Kapusta, Facebook/Obec Hrabušice
  • Turisti navštevujúci slovenskú prírodu majú dôvod na menšie oslavy
  • V národných parkoch pribudli špeciálne eko toalety a zverejnené sú aj prvé vizualizácie nových moderných útulní

V tom, ako vykonávať potrebu v horách, majú turisti navštevujúci slovenské národné parky obrovské medzery. Tvrdí to výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková, podľa ktorej najväčšiu záťaž na prírodu spôsobujú turisti.

Naša príroda má však teraz nádej, že sa začne odbremeňovať od záplavy papierových vreckoviek pri kosodrevinách popri turistických chodníkoch.

Po vzore Švajčiarska už aj na Slovensku máme vôbec prvé špeciálne ekotoalety, ktoré majú ľuďom slúžiť aj vo vysokých nadmorských výškach. Podobné však nájdeš už aj vo Francúzsku a Česku.

zdroj: Facebook/Obec Hrabušice

Prvé dva kúsky za spolu 11-tisíc eur dovezené z Francúzska pribudli v Národnom parku Slovenský raj. Umiestnené boli Obcou Hrabušice v závere rokliny Suchá Belá v lokalite Žľabky, kde sa stretáva niekoľko turistických trás, turistov. „Umiestnenie záchoda bude spojené aj s informačnou kampaňou,“ povedala Blašková.

Novinka je nezávislá na kanalizácii a elektrine. Takéto záchody majú postupne pribúdať aj v ďalších tatranských lokalitách. Pri vstupe stačí dvere otvoriť vhodením 0,50 eur.

Podľa Lenky Rusnákovej, výkonnej riaditeľky Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry, ktoré projekt iniciovalo, pribudnú kompostovacie toalety s využitím gravitácie na oddelenie tekutín od tuhej hmoty.

zdroj: Facebook/Obec Hrabušice

„Takýmto spôsobom, ktorý imituje zvieratá v prírode, sa dá dosiahnuť maximálne využitie nášho odpadu. Moč sa môže pomocou drenáže prefiltrovať do zeme a tuhý odpad spolu s papierom sa nechajú napospas dážďovkám či iným červom. To vedie k vysokej redukcii odpadu, ktorý bude potrebné vyniesť možno raz za desať rokov,“ vysvetlila. 

Separovanie odpadu je teda podľa jej slov nevyhnutné aj na záchode. Spláchnutie je pritom čisto mechanické, založené na stláčaní pedálu nohou. Takéto záchody tiež zapáchajú menej vďaka spomínanej separácii aj využitiu komínového efektu.

Súhlasíš s umiestňovaním ekologický toaliet v prírode?

„V prípade, že sa tento mechanizmus osvedčí, radi by sme pokračovali v umiestňovaní záchodov na vstupoch do dolín či frekventovaných turistických križovatkách. Bez úzkej územnej spolupráce aktérov to však nepôjde,“ avizovala Blašková.

Podľa jej slov sa však, hoci ide o verejnoprospešnú drobnú stavbu, ktorej vyjadrili podporu aj miestne organizácie, objavujú aj menšie legislatívne výzvy spojené s jej umiestnením na štátnych pozemkoch.

„Vieme, že sa pohybujeme v špecifickom prostredí, ale samotné organizácie v minulosti vyzývali našu organizáciu na realizáciu týchto projektov aj v prospech rozvoja cestovného ruchu a udržateľnosti cestovného ruchu,“ skonštatovali spoločne riaditeľky organizácií cestovného ruchu v Tatrách. 

Pribudnú aj moderné útulne

Do slovenských hôr pribudnú okrem ekologických záchodov aj turistické útulne s udržateľnou architektúrou. Odhalené boli už aj prvé vizualizácie jednej z nich.

zdroj: Hikemates

Nové návrhy turistických útulní vzišli z architektonickej súťaže projektu #ZažiÚtulne, do ktorej sa zapojilo 100 architektov. Prvá z nich bude Útulňa Jozefa Maka, ktorá vznikne pri Trnave v lokalite Mihalinová na trase Cesty hrdinov SNP.

zdroj: Hikemates

Novými útulňami by sa mala podporiť udržateľná turistika na Slovensku. Podľa slov spoluautora projektu, Patrika Pajtu z KST Hikemates, má Slovensko čo ponúknuť domácim aj zahraničným turistom.

Rozhodli sa preto priniesť do slovenských hôr novú generáciu útulní s kvalitnou architektúrou a čo najmenším vplyvom na okolie.

zdroj: Hikemates

„Kľúčovými slovami pre návrh útulne boli pojmy komunita, variabilita a najmä trvalá udržateľnosť. Útulňa bude pre všetkých milovníkov hôr priestorom nielen fyzického, ale aj psychického oddychu. O ďalších dvoch v lokalitách Tŕstie na Muránskej Planine a Kloptáni vo Volovských vrchov vás budeme informovať,“ informuje rezort životného prostredia, ktorý má tento projekt pod svojou záštitou.

zdroj: Hikemates
Zdroje: MŽPSR, Facebook/Obec Hrabušice, Hikemates, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá