Lôžka sa míňajú ako zásoby ružového kolagénu, ide do tuhého. Môže sa to dotknúť každého z nás, varuje onkopacientka

  • Onkopacientka Janka Šišková ľudí vyzýva k očkovaniu
  • S fanúšikmi sa delí o vlastnú skúsenosť
Ilustrčný obrázok
Ilustračný obrázok, instagram/ja.na.sis, unsplash/Habib Dadkhah
  • Onkopacientka Janka Šišková ľudí vyzýva k očkovaniu
  • S fanúšikmi sa delí o vlastnú skúsenosť

Nikomu pravdepodobne neunikla kampaň známych osobností, ktoré prostredníctvom sociálnych sietí svojich fanúšikov vyzývali k očkovaniu. Do spolupráce sa zapojili desiatky osôb, ktoré láskavým „tónom“ ľuďom vysvetlili, prečo je očkovanie v aktuálnej situácii takmer nevyhnutné.

Kvôli sebe a kvôli ostatným..

Azda najsilnejšiu výpoveď na svojom profile zdieľala onkopacientka Janka Šišková, ktorej ako 38-ročnej diagnostikovali rakovinu prsníka . Tá si svoj účet, ako ona sama vraví, zaviedla formou fotopamätníčku pre prípad, že by sa niečo nečakane pokazilo. Vzhľadom na jej zdravotný stav uviedla, že pre ňu, ako onkopacientku, je toto obdobie extrémne náročné.

„Ľudia sa ma často pýtajú ako mi môžu pomôcť. O niečom by som vedela – dajte sa, prosím, zaočkovať. Kvôli sebe a kvôli ostatným. Keď sa počas mojej liečby niečo poserie, rada by som verila, že v nemocnici bude pre mňa voľné lôžko,“ hovorí s obavami Janka.

Prostredníctvom Instagramu ďalej objasňuje, že túži veriť v to, že voľné lôžka budú nie len pre každého onkopacienta, ale aj pre ľudí, ktorí v bolestiach čakajú na operáciu. Myslí aj na ľudí, ktorým sa stav zhorší náhle, či na rodičov, ktorí túžia byť počas hospitalizácie dieťaťa na blízku, aby ho pobytom sprevádzali.

„Kamaráti, ide do tuhého, voľné lôžka sa míňajú ako zásoby ružového kolagénu a môže sa to dotknúť každého z nás,“ píše Jana Šišková.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @ja.na.sis

Bojí sa o život, kvôli rakovine

V súvislosti s aktuálnou situáciou sme Janku aj osobne kontaktovali. Ako sama uvádza, počas tohto obdobia ňou lomcuje strach a negatívne emócie.

„Bojím sa o život, kvôli rakovine a zároveň sa bojím, že dostanem opäť Covid, že počas liečby nakazím iného onkopacienta, alebo že mi z dôvodu karantény odložia liečbu,“ hovorí Janka pre Startitup.

Aj napriek tomu, že Covid už v minulosti prekonala a je plne očkovaná, pred návštevou onkoústavu sa vraj vždy snaží byť v izolácii najviac, ako je to možné. Chce tak predísť tomu, že by mala na svedomí nakazenie iného onkopacienta.

Jedným dychom dodáva, že okrem liečby rakoviny potrebujú pacienti s podobou diagnózou aj starostlivosť o dušu.

„To mi izolácia od blízkych, v čase najnáročnejšieho obdobia života, moc neumožňuje. Myslím, že väčšina onkopacientov sa tak ocitá v rozpore medzi túžbou užívať si život a pudom sebazáchovy,“ hovorí nám s obavami Jana.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @ja.na.sis

Sekcie komentárov sú skutočné zlo

Podľa nej možno aktuálnu situáciu na Slovensku označiť za zúfalú a ako jediné riešenie vníma očkovanie. Práve to je podľa jej slov jediná cesta, ako docieliť zníženie počtu hospitalizovaných s Covidom.

Zároveň však objasňuje, že osoby odmietajúce očkovanie nerada hádže do jedného vreca. Nezastáva zovšeobecňujúci názor, že každý nezaočkovaný človek je antivaxerom. „Medzi neočkovnými sú aj ľudia, ktorí majú strach, ľudia ktorí váhajú, alebo sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov,“ hovorí s pochopením.

Ďalej objasňuje, že ju trápia ľudia, ktorí vedome šíria o vakcínach či Covide lži s cieľom rozdeľovať spoločnosť. „Mám pocit, že sekcie komentárov na sociálnych sieťach sa stávajú najnebezpečnejším miestom na svete, rodí sa tam skutočné zlo,“ uzavrela Janka.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá