Startup mladých Slovákov do detailov prečíta tvoje zdravie. Teraz expanduje a očakáva skvelé tržby

  • Z DNA ti vyčítajú, na čo máš predispozície a aké riziká ti hrozia
  • Ak veríš vede a chcel by si ju využiť vo svoj prospech, čítaj ďalej
DNA ERA
Instagram/dna_era
  • Z DNA ti vyčítajú, na čo máš predispozície a aké riziká ti hrozia
  • Ak veríš vede a chcel by si ju využiť vo svoj prospech, čítaj ďalej

Predstav si, že vieš presne, na čo je stavané tvoje telo a na čo všetko by si sa mal v budúcnosti pripraviť. Vďaka Slovenke, genetičke Michaele Šiškovej, sa to dozvedieť môžeš. Spoločnosť DNA ERA priniesla DNA testy, ktoré o tebe dokážu povedať skutočne veľa. Dozvieš sa svoje predispozície a riziká v súvislosti so zdravím, výživou a športovým výkonom.

Máš predispozície byť vrcholovým športovcom? Zistíš, či je možné, že ťa raz bude trápiť intolerancia na laktózu, aké riziko obezity ti hrozí či to, ako spracovávaš kofeín.

Kvalitu garantuje Pavol Čekan

Výsledky od DNA ERA ti vedia povedať, ako sa prispôsobiť vlastnému telu. Budeš tak vedieť, ako podporiť svoje silné stránky a zároveň aj to, kde si dávať pozor, pretože hrozí prepuknutie ochorenia, tvrdí Czech Crunch.

V startupe DNA ERA sa spojil tím genetikov, dátových analytikov, lekárov, nutričných expertov, športových trénerov spolu s nemeckým certifikovaným laboratóriom. Pomocou jednoduchého testu, ktorý si robíš sám doma, ti vedia dať odpoveď na množstvo otázok.

Odborným garantom startupu je napríklad uznávaný vedec Pavol Čekan.

Okrem analýzy aj odporúčania na mieru, ako mať kvalitnejší život

Startup Michaely Šiškovej a jej manžela Jakuba je spôsob, ako dostať analýzu DNA ku všetkým, tvrdia na ich oficiálnej stránke. Ide o projekt pre ľudí, ktorí veria vede a chcú ju využiť vo svoj prospech. Nedávno expandovali aj do Česka.

DNA ERA je tu pre tých, ktorí chcú prevziať zodpovednosť za svoje zdravie a namiesto čakania na možné riziká podniknúť kroky, ktoré smerujú k zdravšiemu a aktívnejšiemu životnému štýlu,“ píšu. Test si zakúpilo už niekoľko tisícok Slovákov.

V zdraví človeka existuje množstvo rizík, veľa predispozícii si nesieme priamo v DNA a test vie veľké množstvo odhaliť. Nie na každé riziko však dnes poznáme účinný liek.

„Naša DNA analýza a informácie, ktoré poskytujeme zákazníkom, obsahujú riziká a predispozície, kde dokážeme s pomocou lekárov, odborníkov, nutričných terapeutov a športových trénerov poskytnúť dodatočné informácie a odporúčať preventívne kroky smerujúce k zdravšiemu a kvalitnejšiemu životu.“

Proces je anonymný, vystupovať budeš pod ID kódom

Ak by si sa chcel sám dozvedieť viac, domov by ti prišla testovacia sada. Z úst by si si odobral vzorku a tú nechal pár mesiacov stabilizovať v roztoku. Neskôr vzorka pod anonymným ID kódom putuje do partnerského laboratória v Nemecku. Tam zo vzorky izolujú DNA a surové dáta odtiaľ idú späť na Slovensko. Startup si ich spracováva sám, vo vlastnom softvéri.

Zakladateľka pre CzechCrunch povedala, že príprava prvého testu zabrala približne rok a pol. Svoj projekt manželia najprv financovali zo svojich úspor, no minulý rok do nich investoval 250-tisíc eur Crowdberry Investment Managment.

„ V roku 2020 sme boli v červených číslach. Za rok 2021 čakáme zelené čísla a uzavretie roka s miernym ziskom pri tržbách niekde okolo 700-tisíc eur,“ vyjadril sa CMO Dominik Illek z DNA ERA.

Zdroje: DNA ERA, Czech Crunch

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá