Elon Musk má pravdu, nedostatok detí by spôsobil kolaps. Hlavne jeho biznisu (KOMENTÁR)

Musk4
SITA/AP, Susan Walsh

Konšpiračným teoretikom dnes asi zabehol ivermektín, keď sa dočítali, že bohatá svetová elita, reprezentovaná šéfom Tesly, vyhlásila, že potrebujeme na planéte viac ľudí. Mocným ľuďom predsa ide o vyhladenie, alebo aspoň zníženie populácie Zeme, hovoril to susedovho bratranca kamarát, ktorý údajne pracuje pre WHO, tak to musí byť „prauda“.

Elon Musk sa vyjadril, že trend bezdetnosti sa nám jedného dňa vypomstí. Podľa neho sa inteligentnejší ľudia rozmnožovaniu vyhýbajú a to podľa neho spôsobí kolaps civilizácie. 

S tým kolapsom má pravdu, ak civilizáciou myslí súčasnú, neudržateľnú verziu kapitalizmu, ktorú reprezentuje aj jeho Tesla. Pre bezbrehý konzum nie je nič lepšie, ak konzumenti neustále pribúdajú. Systém však nie je empatická bytosť a je mu jedno, že sa zdroje planéty drancujú, hlavne, že je rast, konzum a peniaze sa točia.

Inteligentní ľudia, o ktorých Elon Musk hovorí, si to uvedomujú. Je im jasné, že aj keď možno pôjdu proti svojim základným inštinktom, takto to pokračovať nemôže. Ďalšie deti totiž vytvárajú ďalší konzum a ďalší rast. Riešením by bolo iba to, ak by aj títo potomkovia žili udržateľnejšie, čo je však už dnes u drvivej väčšiny ľudí problém.

Neudržateľnosť je alfou a omegou dnešného systému a rozširovanie populácie k nej neodmysliteľne patrí. Či už ide o inteligentných ľudí, o ktorých hovorí Elon Musk, ale aj o tých menej intelektuálne zdatných. Tí poslúžia ako lacná pracovná sila, ktorá nepotrebuje veľkú kvalifikáciu.

Súčasný systém sa na udržateľnosť iba hrá. Papierové slamky, kompostovateľné tanieriky a hipsterské plátenné tašky sú len potemkinovská dedina. Skutočne udržateľný život je o rešpekte k zdrojom, neplytvaní, nakupovaní len toho, čo potrebujeme, a spotrebovaní toho, čo máme. Dnes máme všetko k dispozícii 24/7 a ak toto nie je esencia neudržateľnosti, tak už neviem čo.

Ani ospevované vegánstvo nie je samo osebe spásou, ak sa nerobí udržateľne. Ak budeme neudržateľne pestovať rastlinnú stravu, páliť kvôli nej lesy a vzácne biotopy, používať priemyselné hnojivá, vyrábať spracované potraviny a voziť ich cez pol zemegule, stále sa budeme točiť v bludnom kruhu rastu, spotreby a konzumu. Priemysel s vegánskym tovarom má už dnes hodnotu stoviek miliárd eur a prispieva len k ďalšiemu a ďalšiemu konzumu, nezmyselnému plytvaniu a odpadu.

A inak to nie je ani s Teslami, hoci sú to elektrické a ekologické vozidlá, neustála potreba mať najnovší model a neudržateľná výroba sú ekologické asi ako tá plastová slamka. Alebo horšie. Ale Muskovi to vyhovuje.

Nič totiž nie je pre kapitalizmus lepšie ako narodenie dieťaťa. Konzumentom si od narodenia. Od masívneho marketingu (drahých) tehotenských pomôcok a doplnkov, cez (drahé) veci pre bábätko až po marketing (tiež drahých) potrieb pre človeka mieriacemu k osemnástke. Potom sa z neho stáva nielen (často lacná) pracovná sila, ale aj odvádzač daní a hlavne konzument. 

Zástancovia depopulačnej teórie to majú celé zle. Práve vakcíny a zdravotníctvo sa snažia udržať pri živote čo najviac detí a neskôr dospelých, aby z nich boli konzumenti. Udržiavame pri živote aj jedincov, ktorí by to bez masívnej podpory zdravia nezvládli a neprežili.

Každý, na kom sa dá zarobiť, je vítaný. Úbytok ľudí by spôsobil masívne ekonomické škody a rozvrátil by celý demokratický svet, až sa zdá, že takúto propagandu by mohol šíriť len nejaký despota usilujúci o rozvrat Západu. To však nechajme na niekoho, kto sa tomu rozumie.

Takže, áno, Elon. Menej ľudí, menej zákazníkov, menej konzumu a menej tržieb pre obrovské korporácie, akou je aj Tesla. O takom Amazone ani nehovoriac. Táto civilizácia sa rúti do záhuby tak či tak. Neudržateľnosťou sa dopracujeme k tomu, že čochvíľa nebudeme mať čo jesť a ani kde bývať, keď nás klimatická zmena nahrnie všetkých na jedno miesto, kde sa bude dať ako-tak prežiť.

Udržateľný vývoj si práveže vyžaduje stabilizáciu alebo pokles populácie Zeme. 9 miliárd ľudí sa na nej tlačí už dnes. Osobne si myslím, že by úplne stačilo prestať sa bezhlavo množiť zo strachu, že ľudstvo vyhynie, lebo nevyhynie.

Skôr by sme svoje deti mali učiť, že nepotrebujú každý rok nový telefón a jesť treba to, čo práve máme doma a čo je práve v sezóne. Že by si nemali objednávať každý týždeň nové sklíčka na telefón z Číny a že nakupovať v sekáči nie je „trápne“. Že trápne nie je chodiť peši a zase, trápne je vyvážať sa na aute (aj elektrickom) a tváriť sa, že je to cool. A že je v poriadku si občas dať mäso, aj si trochu vyhodiť z kopýtka, pretože nie sme mnísi a aj keď je niečo neudržateľné, neznamená to, že to nemá v našom živote absolútne žiadne miesto. Stačí ubrať.

Teraz budem trochu osobná. Ja sama podľa Elona Muska patrím k ľuďom, kvôli ktorým táto civilizácia spadne na hubu. Moje zdravie o tom rozhodlo za mňa a našťastie to neprekáža ani mojim biologickým hodinám, ktoré mi to neotrepávajú o hlavu, takže sa tým netrápim. Beriem teda na seba úlohu zanechať lepší svet pre deti iných ľudí. A ľudí, ktorí deti majú a chcú, poprosím, aby zanechali lepšie deti pre tento svet.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá