Sanitky a zlomeniny. Slováci robia pri lyžovaní veľké chyby, na toto zabúdajú

  • Vykĺbené či zlomené končatiny, narazené rebrá, natrhnuté šľachy, popraskané krčné stavce – pri zimnej lyžovačke treba byť obozretný. Slováci nelyžujú často, preceňujú svoje sily
  • Zranenia na svahu môžu mať vážne zdravotné aj finančné následky. Prevoz aj zákrok môže človeka vyjsť na niekoľko stoviek, v zahraničí aj tisíce eur
  • Na svahu netreba preceňovať svoje sily. Ale rovnako človek potrebuje kvalitnú výbavu
Urazy pri lyzovacke
  • Vykĺbené či zlomené končatiny, narazené rebrá, natrhnuté šľachy, popraskané krčné stavce – pri zimnej lyžovačke treba byť obozretný. Slováci nelyžujú často, preceňujú svoje sily
  • Zranenia na svahu môžu mať vážne zdravotné aj finančné následky. Prevoz aj zákrok môže človeka vyjsť na niekoľko stoviek, v zahraničí aj tisíce eur
  • Na svahu netreba preceňovať svoje sily. Ale rovnako človek potrebuje kvalitnú výbavu

Zima Slovákom aj napriek pandémii ponúka možnosť užiť si poriadnu tradičnú lyžovačku. Mnohí ľudia sa vyberú do Tatier, Álp či iných krásnych pohorí, kde na nich čakajú upravené svahy pripravené na poriadny zjazd. Túto idylku však môže rýchlo narušiť nečakaný úraz s nepríjemnými následkami.

Hovorí sa, že nešťastie nechodí po horách samé a je to pravda. Napríklad, v Malej Fatre v roku 2018 – v plne rozbehnutej zimnej sezóne pred pandémiou – museli záchranári zasahovať až 444-krát, spolu s 21 asistenciami. Z toho bolo 253 ľahkých a 142 ťažkých úrazov. Vyskytli sa aj 4 smrteľné úrazy. Tatranská horská služba minulú sezónu 2020/2021 zasahovala dokopy 28-krát a to boli niektoré strediská otvorené iba pár dní.

zdroj: Unsplash / Veľa Slovákov sa na svah dostane skutočne len pár dní do roka, nevedia potom dobre odhadnúť svoje sily a schopnosti.

Na svahu hrozí nebezpečenstvo ľahkých aj smrteľných zranení

Najvážnejšie nebezpečenstvo na svahu predstavuje zrážka lyžiarov. Ľudia si často neuvedomujú, že aj nižšia rýchlosť rekreačných lyžiarov v rozmedzí 20 – 30 km/h vytvára spolu s ich hmotnosťou nezanedbateľne vysokú kinetickú energiu. Napríklad, pri zrážke dospelého človeka s dieťaťom môže ísť až o smrteľné nebezpečenstvo.

K zraneniam dochádza aj pri používaní lanovky. Ide väčšinou o menšie zranenia, akými sú, napríklad, pricviknuté prsty či udretia pri nesprávnom nasadaní.

Najväčšia časť ľahších zranení na svahu je zapríčinená tým, že lyžiar stratí pri jazde stabilitu a nešikovne spadne. V tomto smere je dnes veľkou výhodou samoodpájací mechanizmus na lyžiach, ktorý pred pár desiatkami rokov neexistoval a pri páde sa človek do nich veľmi ľahko zamotal, čo zvyšovalo riziko ťažších vykĺbenín a zlomenín.

Rovnako použitie nevhodných lyžiarskych okuliarov znižuje viditeľnosť, človek si nemusí všimnúť členitosť terénu pred ním.

zdroj: Pixabay / Stačí chvíľková nepozornosť na svahu a vážny problém na seba nenechá dlho čakať.

Výber správnych lyžiarskych okuliarov by človek nemal podceňovať

Byť v príjemnom teple, či mať na nohách dobré lyžiarky a lyže adekvátnej dĺžky, je nepochybne dôležité. Mať však možnosť dokonale vidieť, čo sa deje na svahu, je základom bezpečnosti. O to sa postarajú správne vybrané lyžiarske okuliare.

Výber vhodných modelov závisí od viacerých faktorov. Najdôležitejším je zohľadnenie poveternostných podmienok, v ktorých bude človek lyžovať a v závislosti od toho mať k dispozícii okuliare so správnymi šošovkami – s vhodnou farbou a hodnotou VLT.

Čo je VLT
  • VLT (Visible Light  Transmission) – prenos viditeľného svetla
  • ide o číselné vyjadrenie percenta slnečného žiarenia, ktoré cez šošovku prechádza
  • jednu z vysoko kvalitne spracovaných VLT technológií na trhu momentálne ponúka Oakley s technológiou PRIZM

zdroj: Oakley / Eyerim / Ako si vybrať farbu šošoviek lyžiarskych okuliarov podľa počasia na zjazdovke.

Určite tiež treba myslieť na svoje pohodlie pri ich nosení. To jednak určuje výber vhodnej veľkosti okuliarov, ale aj spôsob riešenia ventilácie, tesnenia, popruhu či kompatibility s helmou – bez toho môže byť nosenie lyžiarskych okuliarov na svahu problematické.

Ak človek na zjazdovke potrebuje aj dioptrické okuliare, mal by pri výbere tých lyžiarskych dbať na rám s tzv. OTG (Over The Glasses) technológiou, radia ľudia zo známej online očnej optiky eyerim.

Záleží na značke?

Podľa najväčšej slovenskej online očnej optiky eyerim záleží hlavne na výbere správnej technológie a pohodlnosti nosenia. V rámci svojej ponuky lyžiarskych okuliarov ponúkajú, napríklad, populárny brand Oakley s technológiou PRIZM, rovnako aj cenovo dostupnejšie modely od Uvex či Polaroid a iné.

Viac informácií o tom, ako si vybrať vhodné lyžiarske okuliare, je k dispozícii na webe eyerim.

Prelomová inovácia: eyerim vydal appku, ktorá ti zmeria dioptrie len cez mobil. Stiahnuť si ju môžeš zadarmo

zdroj: Eyerim / Výber správnych lyžiarskych okuliarov by človek rozhodne nemal podceňovať.

Dobrá starostlivosť predlžuje funkčnosť a životnosť okuliarov

Vybrať si dobré lyžiarske okuliare je prvý krok, potom je dôležité sa o ne aj správne starať. Ak človek potrebuje okuliare očistiť – napríklad kvôli snehu či ľadu, ktorý sa na ne dostane pri lyžovaní, odborníci z eyerimu radia byť trpezlivý. Pri rýchlom a silnom čistení totiž môže ľahko dôjsť k poškodeniu šošovky.

Človek by mal sneh najprv skúsiť z okuliarov otrepať a potom použiť handričku z mikrovlákna či tú, ktorá bola priložená k baleniu. Všetko ostatné, ako bunda či rukavice, môžu šošovku poškriabať. Rovnako tak je lepšie nečistiť ich vnútornú časť, ak to nie je nevyhnutné. Veľmi ľahko sa totiž môže poškodiť vnútorný náter proti zahmlievaniu.

Dôležitým faktorom pri starostlivosti o lyžiarske okuliare je aj správne skladovanie. Ide o jednoduché pravidlo, kedy by mal človek dbať na to, aby v čase ich nepoužívania nenechal lyžiarske okuliare takpovediac „hocikde pohodené“. Na to stačí využiť praktický ochranný obal na skladovanie, ktorý dostať v optike.

zdroj: Eyerim / Dobrá starostlivosť predlžuje funkčnosť a životnosť lyžiarskych okuliarov.

Pár tipov, ako sa pri lyžovaní vyhnúť nechcenému riziku

Ak sa človek dostane na svah len pár dní do roka, mal by byť opatrný pri odhadovaní svojich lyžiarskych síl a schopností. Lyžovanie, snowboardovanie či iné aktivity na lyžiarskom svahu vedia napumpovať človeka adrenalínom, ten potom preceňuje svoje sily a bez skúseností si chce vyskúšať všetky profesionálne triky, ktoré videl, napríklad, v televízii.

Podľa rád tatranského horského vodcu je dobré si pred každou lyžovačkou skontrolovať nastavenie lyží v servise a nezabudnúť si do telefónu poznačiť číslo, na ktoré môže v prípade potreby zavolať v danej lokalite. Určite netreba podceňovať ani kvalitnú výbavu, hlavne rukavice, nepremokavé oblečenie s prilbou a chráničmi. Veľmi dôležité sú aj dobré lyžiarske okuliare, ktoré sa nezahmlievajú.

Šéf eyerimu: Väčšina ľudí má zničené oči, pravdepodobne aj ty. Kvalitné okuliare predávame aj 6-krát lacnejšie ako ostatní

Na svahu netreba preceňovať svoje sily – človek by si mal vybrať takú zjazdovú dráhu, ktorá zodpovedá jeho schopnostiam. Je jasné, že človek sa potrebuje v zime zahriať, ale malo by to byť skôr pohybom alebo čajom, než tvrdým alkoholom.

zdroj: Eyerim / Na svahu sa naozaj oplatí byť obozretný – nielen, aby sa človek vyhol zraneniu, ale aby ani žiadne nespôsobil.

Ako sa dá lyžovať cez pandémiu

Na Slovensku vláda povolila otvoriť hotely a zimné rezorty od 10. decembra a hotely spolu s reštauráciami od 25. decembra, takže je možné si užiť poriadnu lyžovačku aj počas pandémie – hostia však musia dodržať isté covid opatrenia. Lyžiarske strediská fungujú v režime OP, teda očkovaný / prekonaný, s otvorenými vlekmi a kabínkami naplnenými maximálne na 25 %.

Pre zakúpenie skipasu a rovnako vstupu do lyžiarskeho strediska je potrebné predložiť covid pas alebo iný doklad o bezinfekčnosti. Očkovaní majú v rámci areálov prístup k niektorým službám, hlavne reštauračného charakteru. Inak, v celom priestore lyžiarskeho strediska platí povinnosť mať prekrytý nos a ústa respirátorom FFP2. To isté platí aj pre lyžovačku v Českej republike.

Podľa portálu onthesnow.sk sa dá ísť lyžovať do Poľska po preukázaní platného covid pasu na hraniciach (rovnako platí doklad o zaočkovaní alebo prekonaní choroby). Zároveň je povolený vstup aj nezaočkovaným osobám, ktoré predložia negatívny výsledok testu na COVID-19, nie starší ako 48 hodín. Platí antigénový aj RT–PCR test.

Rakúsko: Na vstup do krajiny je potrebný covid pas a k nemu doložiť aktuálny negatívny PCR test alebo doklad o preočkovaní 3. dávkou vakcíny. Kto nie je očkovaný alebo nemá test, musí nastúpiť do povinnej karantény.

Zdroje: Štatistika úrazovosti, Rady horského vodcu ako si užiť lyžovačku bez nehôd, Tipy od eyerim: Ako sa správne starať o lyžiarske okuliare, Covid-19 Otázky a odpovede: Kde sa lyžuje a kam môžem , Úrazovosť v Malej Fatre

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá