Pribudlo až 73 nových prípadov omikronu. Podľa ministerstva už môže byť na Slovensku dominantný

  • Na Slovensku je už 127 potvrdených prípadov omikronu
  • Podľa odhadov rezortu zdravotníctva môže byť zastúpenie omikronu až 30 % v druhom januárovom týždni
testovanie koronavírus omikron
Ilustračná snímka, TASR/AP Photo/Francois Mori
  • Na Slovensku je už 127 potvrdených prípadov omikronu
  • Podľa odhadov rezortu zdravotníctva môže byť zastúpenie omikronu až 30 % v druhom januárovom týždni

Na Slovensku sekvenáciou vzoriek potvrdili až 73 nových prípadov omikronu, celkovo ich je 127. Informovali o tom predstavitelia rezortu zdravotníctva na tlačovej besede. Ide však o číslo spred dvoch týždňov. Je teda pravdepodobné, že prípadov je viac.

Podľa odhadu ministerstva bolo v druhom januárovom týždni zastúpenie omikronu až 30 %. Dnes už to môže byť podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského oveľa viac.

Myslím, že už dnes je omikron dominantný, údaje o potvrdených prípadoch sú spred dvoch týždňov,“ potvrdil Mišík.

Naznačuje to miera incidencie, oproti minulému týždňu stúpol počet infikovaných o 26 %.  Matej Mišík z ministerstva zdravotníctva v prezentácii uviedol, že v 15 okresoch je medzitýždenný nárast nových prípadov vyšší ako 50 %. V Stropkove a Sabinove je rast oproti predchádzajúcemu týždňu dokonca dvojnásobný.

Rastie aj pozitivita testov, v prípade PCR je to 26 % a pozitivita antigénových je 2,36 %. 

Zahraničie už „horí“

Tento vývoj podľa riaditeľa Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Mateja Mišíka potvrdzuje aj dianie v okolitých krajinách, píše SITA. V Rakúsku, Českej republike aj Maďarsku stúpa počet nových prípadov koronavírusovej infekcie. 

Počet pacientov v nemocniciach stále klesá, rovnako to platí aj pre napojenia na umelú pľúcnu ventiláciu. Aktuálne do nemocníc prijímame približne 100 ľudí denne, z ktorých 80 % tvoria nezaočkované osoby.

Za mesiac sme prijali 3 854 neočkovaných, kým prijatých očkovaných bolo 1 015,” uviedlo ministerstvo. Znižuje sa aj počet výjazdov vozidiel záchrannej zdravotnej služby, a to vo všetkých okresoch.

Oproti minulému týždňu však stúpol priemerný denný počet obetí. Čo sa týka očkovania, v minulom týždni bolo podaných 100-tisíc posilňovacích dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Celkovo už tretiu dávku dostalo 1,26 milióna Slovákov. Zároveň 6 z 10 dospelých ľudí je už zaočkovaných aspoň prvou dávkou.

Zdroje: MZ, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá