Najlepšia krajina na svete je ako opak Slovenska, stres z práce tu nepoznajú

  • Príbeh dokonalého štátu, v ktorom sa oplatí žiť
  • Podľa výskumu OSN je Nórsko najlepšou krajinou sveta
  • Nórsko nie je iba krajina fjordov a Vikingov, ale aj mnohých zaujímavých miest a informácií
Nórsko, polárna žiara
Pixabay/Tommy Andreassen
  • Príbeh dokonalého štátu, v ktorom sa oplatí žiť
  • Podľa výskumu OSN je Nórsko najlepšou krajinou sveta
  • Nórsko nie je iba krajina fjordov a Vikingov, ale aj mnohých zaujímavých miest a informácií

Čo je najlepšia krajina na svete? Niekto by povedal, že taká, v ktorej zarobí veľa peňazí, ďalší ocení nízke či žiadne dane, inému zase stačí teplo a more. 

Pokiaľ však ide o meranie skutočnej kvality štátu, je potrebné pozrieť sa na tvrdé dáta. My sme sa však chytili skutočných čísiel a podľa výskumu Správy o ľudskom rozvoji, ktorú vypracovala Organizácia Spojených národov, sme našli favorita.

Táto výročná správa vyjadruje globálnu spokojnosť so životom obyvateľov, bohatstvo krajiny, ekonomický rast, spokojnosť so životným prostredím, pocit osobnej slobody obyvateľov.

Nórsko – krajina, kde sa žije najlepšie

Za rok 2021 je podľa uvedeného výskumu najšťastnejšou, najzdravšou a najstabilnejšou krajinou sveta Nórsko. Svoje prvenstvo táto krajina už potvrdila mnohokrát. Zaujímavosťou však je, že Nórsko bolo až do objavenia zásob ropy v šesťdesiatych rokoch minulého storočia pomerne zaostalou krajinou.

Táto Európska krajina dnes vyniká snáď vo všetkých oblastiach. Všetky faktory, ktoré brali výskumníci z OSN pre spracovanie výročnej analýzy do úvahy, boli pozitívne v prospech Nórska. Ľudia v Nórsku sa v priemere dožívajú viac ako osemdesiatdva rokov, čo môže hodnotenie iba potvrdiť, uviedlo HDR.

Nórsko
zdroj: Human development reports

Oáza zdravia

Ďalším pozitívom tejto krajiny je vynikajúco fungujúci systém zdravotnej starostlivosti. Zdravie obyvateľov chráni systém, ktorý je financovaný širokou verejnosťou.

Na rozdiel od miest, ako sú Spojené štáty, obyvatelia Nórska dostávajú zdravotnú starostlivosť a lekársku starostlivosť bez ohľadu na financie. Obyvatelia Nórska nemajú žiadny problém získať rôzne odborné vyšetrenia alebo preventívne prehliadky, ľudia sú si v rámci prístupu k zdravotníctvu rovní.

Súčasťou nórskeho životného štýlu je pohyb, ak ho nemáte radi, s miestnymi by ste si veľmi nerozumeli. Nedostatočná dopravná infraštruktúra a hornatý reliéf prispeli k tomu, že pohyb je dnes pre Nórov úplne prirodzený. Športuje tam takmer každý.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: Poľovníctvo a Rybárstvo, Human Development Reports, flymeto, Top World Traveling, Zdravie, Generali Balans, Bubo

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá