Homosexuáli sa nedostanú do neba. Hlášky, ktoré odzneli na nemiestnej „hodine náboženstva“ (NEWSLETTER)

  • Piercingy sú dnes normálnou vecou aj v politike, tvrdí piercer
  • Krajiny ako Balkán či Etiópia dokážu úplne zmeniť tvoj pohľad na svet
  • Trenčianske gymnázium máta hodina o homosexualite
lgbt komunita
Ilustračný obrázok , Unsplash/Margaux Bellott, Unsplash/Feliphe Schiarolli
  • Piercingy sú dnes normálnou vecou aj v politike, tvrdí piercer
  • Krajiny ako Balkán či Etiópia dokážu úplne zmeniť tvoj pohľad na svet
  • Trenčianske gymnázium máta hodina o homosexualite

V dennom Newslettri Startitup sa dočítaš všetko dôležité z aktuálneho diania za posledných 24 hodín a všetko, čo by si nemal prehliadnuť.

Vybrali sme tri hlavné témy:

  • Skúsený piercer: Niektoré nebezpečné piercingy nerobím, vešanie sa na háky je zážitok
  • O svete majú mnohí ľudia klišé predstavy, avšak realita je iná. Toto je top 5 krajín, ktoré navštívil náš redaktor a úplne mu zmenili vnímanie sveta
  • Gymnazistka prehovorila o hodine, kde „učili“ o homosexualite: Som z LGBTI komunity, bolo to naozaj frustrujúce

Piercingy aj v politike

Tetovania či piercingy sú stále v móde. Avšak nájsť človeka, ktorý dokáže tieto vecí urobiť kvalitne, nie je príliš jednoduché. Piercer Shemon, vlastným menom Šimon Svěrák, sa tejto práci venuje už takmer 15 rokov. Pri svojej profesii sa stretol s rôznymi kontroverznými vecami. 

Shemon si však najskôr myslel, že piercing je niečo bolestivé a nebezpečné. Tento názor zastáva množstvo ľudí, no pravda je úplne iná. K práci piercera sa dostal Shemon už ako 18-ročný, keď vstúpil do pražského štúdia Hell, v ktorom pracuje až dodnes. Majiteľa zaujalo, koľko toho o piercingoch vie, aj keď nemal žiadnu prax. 

V rámci svojej práce jazdí tento talentovaný piercer na rôzne konferencie do Nemecka či dokonca aj do USA. Stretáva sa tam s ľuďmi z jeho brandže, s ktorými zdieľa inšpiráciu a informácie zo sveta piercingu. Pri svojej práci si všíma, že v súčasnosti ľudia preferujú väčšinou už iba luxusné piercingové šperky, ktoré ovplyvňujú aj hojenie piercingu. Výnimkou už nie je ani český a slovenský trh.

Podľa názoru Shemona dnes berie spoločnosť tento „módny doplnok“ už úplne inak ako kedysi. „Dnes je z neho bežná mainstreamová vec, ktorú akceptuje spoločnosť nielen na ulici, ale aj napríklad v politike. Napríklad česká konzervatívna politička Adamová-Pekarová má pichnutý tzv. helix, teda chrupavku ucha. Pred 15 rokmi, keď som začínal, by bola predstava političky s takýmto piercingom absurdná,“ tvrdí. 

Ide o povolanie, kde musí mať človek nastavené aj isté hranice. Existujú aj také piercingy, ktoré by Shemon nikdy neurobil. Jedným z nich je aj takzvaný „sub-clavicle“, pri ktorom sa dá ohroziť aj život človeka.

Za 15 rokov sa stretol s mnohými nezvyčajnými požiadavkami. „Mal som zákazníčku, ktorá odo mňa chcela prepichnúť pažu a osadiť tam tunel, aký sa bežne dáva do ucha. Asi jej nevadilo, že jej v ruke vedie kosť,“ hovorí so smiechom.

S čím všetkým sa ešte stretol, aký má názor na domáci piercing či aké miesta považuje za najbolestivejšie, sa dočítaš v našom článku.

Nový pohľad na život

Cestovanie otvára myseľ – túto vetu počul už zrejme každý z nás. Človek získa spoznávaním iných kultúr, náboženstiev či odlišných ľudí, úplne iný pohľad na svet. Náš redaktor František Kekely takto aktívne cestuje už 8 rokov a dokonca je aj sprievodcom na Blízkom východe v Afrike.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa František Kekely •Travelers.sk (@travelers.sk.frantisek.kekely)

Počas niekoľkoročného putovania naprieč krajinami objavil miesta, ktoré od základov zmenili jeho vnímanie sveta a zbúrali klišé skreslené predstavy, ktoré o mnohých končinách Zeme má väčšina ľudí.

Jedným z nich je aj Jeruzalem, teda Svätá zem, kde vzniklo nie jedno, ale tri svetové náboženstvá: judaizmus, kresťanstvo a islam. Ide o región, ktorý ovplyvnil históriu celého sveta, no zároveň je aj miestom nenávisti, o čom mnohí ani netušia.

A čo také Maroko? Máš istú predstavu o tom, ako to funguje a vyzerá v arabsko-orientálnom svete? Možno áno, no realita je úplne rozdielna. Ide o berberskú krajinu, kde si môžeš pokojne prísť zalyžovať či predierať sa snehom po tunajších horách.

Pohľad na život na púšti ti zas ukáže, čo je naozaj dôležité. To, že si môžeš dovoliť pitnou vodou splachovať záchod či napustiť si vaňu, je pre mnohých v tejto krajine doslova neuveriteľné.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa František Kekely •Travelers.sk (@travelers.sk.frantisek.kekely)

Istým prebudením bola aj návšteva Etiópie. Táto krajina je doslova mixom desiatok väčších i menších národov a kmeňov. Stretávajú sa tu doslova zvyky a tradície z celého sveta. Iný vzhľad, iný jazyk i jazyková rodina, iné náboženstvo, iné snáď všetko.

Mnohí tu žijú ešte stále takým spôsobom, aký si pod Afrikou predstaví takmer každý. Jednoduchý domček, kde nájdeš iba miesto na ohník, hrniec a kožu z kozy, na ktorej spia.

Vidieť všetko na vlastné oči, zmení pohľad človeka od základov. Realita je oveľa zložitejšia a existuje mnoho nezameniteľných miest, ktoré dokážu tvoj klišé obrázok úplne pretransformovať. Prečítaj si v našom článku, prečo je takým miestom aj Juhoafrická republika či dokonca aj blízky Balkán. 

Kontroverzná „hodina náboženstva“

Na Slovensku je mnoho tém, ktoré sú ešte stále považované za kontroverzné. Jednou z nich je aj homosexualita, s ktorou má väčšina Slovákov stále vážny problém a nedokážu sa o nej ani rozprávať. Svoje o tom prezradila aj študentka trenčianskeho gymnázia, ktorá absolvovala predmet, kde ich „učili“ o homosexualite.

Hodinu rímskokatolíckej náboženskej výchovy viedli členovia tzv. Linky Valentín. A ako oni uvádzajú na svojom webe, ide o pastoračnú iniciatívu pri gréckokatolíckej cirkvi v Košiciach, pričom je jasné, že leitmotívom ich činnosti je LGBTI tematika. A ako by si možno aj čakal, túto tému si vzali po svojom.

Poučky, ktoré na hodinách odzneli, vyvolávali množstvo emócií, hlavne tých negatívnych. „Bolo to úplne hrozné. Hádzali sme na seba s niektorými spolužiakmi pohľady, že čo to akože má byť. Fakt sme to nečakali,“ opísala študentka.

Vypočuli si hlášky, ktoré sú v rámci Slovenska úplne bežné, ako napríklad aj to, že homosexuáli neskončia v nebi či dokonca, že ide o typ zranenia.

vlajka LGBTI
zdroj: Unsplash/@ctj

Na Slovensku je mnoho mladých ľudí, ktorí sa denne stretávajú so šikanou či nenávisťou, a to práve vďaka ich sexuálnej orientácii. Namiesto toho, aby sa im dostalo potrebnej podpory, niektorí robia pravý opak.

Jeden z predstaviteľov Linky Valentín, ktorý viedol hodinu na gymnáziu, mal byť dokonca psychológ. Predniesol dlhý monológ, po ktorom mnohí žiaci ostali nepríjemne zaskočení.

Po hodine prebiehala diskusia, kde sa žiaci spýtali, ako napríklad farár môže robiť vzťahového poradcu pre niekoho z LGBTI skupiny, keďže v podstate celý život žije v celibáte. Odpoveď, ktorú dostali, bola jednoduchá. Homosexuálne vzťahy podľa neho nikdy nebudú naplnené a nebudú také dobré a prirodzené ako heterosexuálne.

O tom, čo študentom na hodine hovorili, či škola tušila o tom, ako bude hodina prebiehať, alebo čo všetko si študentka z „hodiny náboženstva“ odniesla, sa dozvieš v našom článku

Dnešné správy, ktoré by nemali ujsť tvojej pozornosti:

Zdroj: SIU

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá