Handzuš sa zachoval správne. Hokej nemá podporovať vojnu, píše Jana Bačová

  • Michal Handzuš odstupuje z funkcie člena Výkonného výboru SZĽH
  • Na Slovensku nájdeš top šéfkuchárov
  • Odsťahovali sa z mesta a postavili si jurtu v lese
handzuš
Michal Handzuš, TASR/Jakub Kotian
  • Michal Handzuš odstupuje z funkcie člena Výkonného výboru SZĽH
  • Na Slovensku nájdeš top šéfkuchárov
  • Odsťahovali sa z mesta a postavili si jurtu v lese

V dennom Newslettri Startitup sa dočítaš všetko dôležité z aktuálneho diania za posledných 24 hodín a všetko, čo by si nemal prehliadnuť.

Vybrali sme tri hlavné témy:

  • Handzuš odstupuje z funkcie člena Výkonného výboru SZĽH. To, čo schválili, je proti jeho hodnotám
  • Ich mená sú výkladnou skriňou našej gastronómie. Toto sú top kuchári zo Slovenska
  • Omrzelo ich mesto, presťahovali sa na slovenské lazy. Vedú sebestačný život, chovajú kone aj býka

Rozdielne hodnoty

Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) nedávno rozhodol, že nezakáže reprezentovať hráčom, ktorí pôsobia v Rusku a KHL. No ako sa zdá, na tomto kroku sa nezhodli všetci členovia SZĽH. Michal Handzuš totižto oznámil svoje odstúpenie z funkcie. Informoval tak prostredníctvom svojho účtu na Twitteri.

„V nadväznosti na stanovisko SZĽH zo dňa 8.9.2022 sa vzdávam funkcie člena Výkonného výboru SZĽH a taktiež všetkých svojich ďalších aktivít v organizácii SZĽH. Väčšina Výkonného výboru rozhodla, že hráči hrajúci v KHL môžu ďalej reprezentovať Slovensko na medzinárodných súťažiach, a ja to rešpektujem,“ píše Handzuš v príspevku.

„Toto stanovisko je však v rozpore s mojím hodnotovým nastavením, a preto si za týchto okolností neviem predstaviť moje ďalšie pôsobenie v akejkoľvek funkcii v SZĽH,“ uvádza ďalej Handzuš.

Ako ďalej pripomenul, snaží sa neustále rozvíjať deti po športovej, hokejovej a osobnostnej stránke. No s nedávnym rozhodnutím SĽZH sa nedokáže stotožniť, keďže krajiny ako Fínsko, Švédsko, Česko či Francúzsko urobili presný opak. Tie totiž vydali zákaz, že ich hráči pôsobiaci v KHL nemôžu reprezentovať svoje krajiny. 

Hlavným dôvodom rozhodnutia ostatných krajín je ten, že KHL tvoria prevažne ruské kluby, ktoré podporujú prezidenta Vladimira Putina. Práve ten stojí za vojenským ťažením, ktoré Rusi predvádzajú už od druhej polovici februára na území Ukrajiny, ktorá sa snaží ich útokom brániť. 

Handzušov problém súvisí s tým, že KHL financujú ruské štátne podniky, ktoré sa verejne hlásia k podpore súčasného ruského prezidenta a jeho „uváženým“ rozhodnutiam. Voči verdiktu SZĽH sa však ohradili aj iní partneri zväzu. 

Svoje znepokojenie vyjadrilo aj Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky či hlavný partner zväzu spoločnosť Orange Slovensko. Ich vyjadrenia si môžeš prečítať v našom článku.

Slovenská gastronomická elita 

Mnoho Slovákov má v obľube zahraničnú kuchyňu. Ak patríš k nim aj ty, vedz, že za gastronomickými zážitkami nemusíš jazdiť iba do ďalekej cudziny. Na Slovensku nájdeš TOP kuchárov, ktorí by sa dokázali dokonca vyrovnať aj tým michelinským.

Aj keď Slovensko ešte nepatrí do známeho Michelin guide, napriek tomu máme ako krajina v oblasti gastronómie čo ponúknuť. Naša redakcia vytvorila výber tých najlepších profesionálov, ktorých by si mal určite poznať. 

Peter Slačka
zdroj: Ilustračná: Facebook/Peter Slačka, Startitup

Jedným z nich je dobre známy hviezdny Peter Duranský. Prívlastok hviezdny si vyslúžil tento jedinečný šéfkuchár vďaka tomu, že ako jediný Slovák si obhájil hviezdu Michelin. Jeho cesta za najvyššou gastronómiou začala už na kuchárskej škole, kde sa mu vždy podarilo excelovať. Už ako študentovi sa mu podarilo dostať do reštaurácie Le Monde, ktorá ale ukončila svoje pôsobenie ešte v roku 2014.

Neskôr dostal možnosť nakuknúť do Nórska, kde pár mesiacov pracoval v malej reštaurácii, ktorá ho mnohému priučila. Po návrate sa mu začalo vďaka jeho mimoriadne šikovným rukám dariť a dostal sa do veľmi prestížnej viedenskej reštaurácie Das Loft, kde dodnes pracuje. 

Ďalším zvučným menom v oblasti slovenskej gastronómie je aj Peter Slačka. Tento známy šéfkuchár sa snažil spojiť slovenské tradície a francúzske fine-dining varenie ešte predtým, než to bolo trendy. Svoje bohaté skúsenosti načerpal v reštauráciách po celom svete, ako napríklad vo Viedni, austrálskom Sydney alebo v Nemecku. 

Ak patríš k nadšencom pre gastronómiu, určite poznáš reštauráciu Baroza v Petržalke, za ktorou stojí práve Peter. Jeho jedlá sú absolútnym zážitkom pre tvoje chuťové bunky, preto sú medzi jeho hosťami aj veľmi zaujímavé mená.  Reštauráciu Baroza už navštívila dokonca aj kapela Depeche Mode. 

V poradí tretím známym šéfkuchárom je aj legenda Jaroslav Židek. Mnohí ho označujú ako veterána slovenskej gastronómie, pretože aktuálne je najstarším aktívnym šéfkuchárom, pohybujúcim sa na profi úrovni. Cenné skúsenosti nazbieral v celkovo 9 krajinách sveta, a to vrátane Dánska, Nórska či Francúzska. 

Na Slovensku sa tento mimoriadne talentovaný šéfkuchár stál známym vďaka reštaurácii Camouflage v Bratislave či televíznemu programu „Áno, šefe!“. Ak chceš vedieť, ktoré mená sa radia na zoznam tých najlepších slovenských šéfkuchárov, prečítaj si náš článok

Vysnívaný život mimo mesta

Mal si už niekedy plné zuby života v meste či práce v kancelárii? Mnohí ľudia musia takýto život niekedy opustiť, pretože to viac jednoducho nezvládajú alebo túžia po niečom úplne inom. Skvelým príkladom je 5-členná rodina, ktorá odišla na stredné Slovensko, kde si za pár tisíc eur postavili jurtu.

Namiesto hlučného života v meste sa rodina rozhodla splniť si svoj sen a žiť netradičným, slobodným, no najmä sebestačným životom v lese. Spoločne vytvorili „projekt“ s názvom Statok u Ferkovcov. Konkrétne za ním stoja František a Gabriela Schramm.

Manželský pár pracoval predtým na rôznych pozíciách. Gabriela pracovala ako recepčná, asistentka či predavačka a František zas ako čašník, kuchár aj predavač. Spoločne si dokonca skúsili aj prevádzkovanie reštaurácie.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa František a Gabriela Schramm (@statok_u_ferkovcov)

„V Trnave sa nám podarilo prevádzkovať reštauráciu s kaviarňou, čo bol náš veľký sen, no nie vždy to vyjde a nakoniec sme museli zatvoriť. Následne môj muž pracoval v online svete. Aktuálne som už 8 rokov na materskej, keďže máme tri deti.“

Aj keď sa pokúšali o klasický rodinný život v byte, dokonca si prenajali aj záhradu na pestovanie, niečo ich vždy ťahalo k chovu zvierat a k pôde. „Spúšťačom rozhodnutia bol program Ľudia žijúci v divočine s Benom Folgenom. Netrvalo dlho a začali sme hľadať pozemok a plánovať, ako môžeme aj my žiť v divočine sebestačný život.

Najskôr sa preto rozhodli presťahovať na rodičovskú chatu, kde strávili pár mesiacov. Nakoniec si svoj vysnívaný domov našli v lese pri obci Ďubákovo pri Kokave nad Rimavicou. 

„Keď sme kúpili náš kus raja na zemi, hneď sme sa tu zakempili v stanoch a altánkoch. Už sme mali kone, kravy, kozy, takže sme sa najskôr museli postarať o ne, postaviť oplôtky, zabezpečiť vodu a tak ďalej. Počas tohto stanového obdobia, ktoré trvalo 4 mesiace, sme spoznávali pozemok a hľadali miesto na stavbu.“

Otázka v rámci riešenia bývania však nebola jednoduchá. Po ťažkom rozhodovaní sa rozhodli postaviť jurtu. Avšak na ich pozemku im chýba voda a elektrina. Akým spôsobom tieto si tieto veci rodina zabezpečila a koľko ich výstavba jurty stála, sa dočítaš v našom článku

Dnešné správy, ktoré by nemali ujsť tvojej pozornosti:

Zdroj: SIU

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá