Jeden Satan-2 a je po Britoch, ozýva sa v z ruskej TV. Nakreslili si mapku, ako by zničili Európu

  • Hosť ruskej TV naznačil, že Rusko by sa malo s jadrovými zbraňami zamerať na Britániu
  • Moderátorka ukázala aj mapku s cieľmi európskych metropol
Satan
SITA/AP/Twitter, Russian Defense Ministry Press Service, Julia Davis
  • Hosť ruskej TV naznačil, že Rusko by sa malo s jadrovými zbraňami zamerať na Britániu
  • Moderátorka ukázala aj mapku s cieľmi európskych metropol

Z ruskej televízie sa opäť ozývajú vyhrážky zahrňujúce jadrovú vojnu v Európe. Vo štvrtkovom programe 60 minút na kanále Pervij hostia preberali možnosť jadrového útoku v Európe.

Alexej Žuravlev ktorý je predsedom nacionalistickej politickej strany Rodina, naznačil, že raketa Sarmat, známa ako Satan-2, by sa mala zamerať na Veľkú Britániu. Londýn patrí k najväčším podporovateľom Ukrajiny, čo sa týka dodávok zbraní či poskytovania spravodajských informácií a rád ukrajinským vojskám, uvádza Newsweek.

„Jedna raketa Sarmat a Britské ostrovy už nebudú,“ uviedol politik.

Ďalší hosť Jevgenij Popov mu oponoval, že jedna jadrová strela by znamenala koniec sveta, ktorý by nikto neprežil, pretože i samotná Británia má jadrové rakety.

„Keď navrhujete útok so Sarmatom, chápete, že nikto neprežije? Nikto na planéte,“ uviedol Popov.

Žuravľjov mu ale oponoval, že ide o legitímne ciele. Uviedol, že rakety Sarmat, ktoré sú schopné niesť jadrové hlavice, nemožno vystopovať.

Čo vieme o ruskej rakete

Rakety Sarmat patria podľa Putina do novej generácie „neporaziteľných“ zbraní spolu s hypersonickými strelami Kinžal a Avangard. Rusko použilo rakety Kinžal po prvýkrát v bojovej operácii v marci na Ukrajine.  

TASR uvádza, že raketa Sarmat má krátku takzvanú fázu zdvíhania, teda naberania výšky, takže detekčné systémy protivzdušnej obrany majú málo času na jej zachytenie. Strela váži viac než 200 ton a dokáže niesť niekoľko hlavíc naraz. Podľa Putina ňou Rusko môže zasiahnuť akékoľvek miesto na Zemi.

Berlín za 106 sekúnd, Paríž za 200 sekúnd 

Do toho sa zamiešala spolumoderátorka Oľga Skabejevová, ktorá uviedla, že Sarmat zatiaľ nie je v ruskej enkláve Kaliningrade. Svojim hosťom ale predviedla mapku a grafiku, ktorá mala znázorňovať, za koľko sekúnd rakety Satana-2 dokážu zasiahnuť vybrané európske mestá, ak budú umiestnené v Kalinigrade.

„Zaujíma vás Londýn,“ povedala, ku ktorému by sa Sarmat dostal za „202 sekúnd“.

Žuravlev pokračoval: „Treba im ukázať tento obrázok… počítajte sekundy, zvládnete to?“

„Nech si to premyslia. Zoberte si stopky, počítajte do 200 sekúnd,“ dodal.

Okrem toho mapa znázornila aj Berlín, ku ktorému sa raketa dostala za 106 sekúnd, či Paríž, ktorý by Sarmat zasiahol za 200 sekúnd.

Len minulý týždeň došlo k prvému testovaniu Satana-2

Úspešný test oznámili i ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi práve počas jeho vystúpenia v televízii. Ruský prezident sa pochválil, že raketa dokáže prekonať všetky protiraketové prostriedky, a tiež uviedol, že vo svete ešte dlho nebude mať obdoby, uvádza The Guardian.

„Táto skutočne unikátna zbraň posilní bojový potenciál našich ozbrojených síl, spoľahlivo zaistí bezpečnosť Ruska pred vonkajšími hrozbami a poskytne podnety na zamyslenie pre tých, ktorí sa v zápale šialenej agresívnej rétoriky snažia ohroziť našu krajinu,“ povedal Putin.

Russia_Military_98314-a39c988064314376990136ea773d7698 (1)
zdroj: SITA/AP, Russian Ministry Press Service

Vojenskí analytici si ale myslia, že v skutočnosti testovaním rakety Rusko maskuje svoju potupu po potopení krížnika Moskva.

Zabiť by mohol až milióny ľudí 

Je však veľmi nepravdepodobné, že jedna raketa Sarmat s jadrovými hlavicami by dokázala zničiť Veľkú Britániu. Podobné vyjadrenia sa objavovali už na začiatku ruskej invázie, keď sa objavovali správy, že Sarmat dokáže zničiť všetko živé.

Podľa americkej Kongresovej výskumníckej služby Rusko môže rozmiestniť Sarmat s 10 alebo viac hlavicami na každú raketu.

V prípade jadrového útoku by mohla mieriť na oblasti veľké ako Texas alebo Francúzsko, čo by mohlo zabiť milióny ľudí. Nezničila by ale všetko živé a ani celú Britániu.

Na video upozornila na Twitteri novinárka Julia Davisová, ktorá sa venuje ruským médiám. Napísala, že Rusko sa „stále vyhráža jadrovými útokmi proti západným národom a zúfalo sa ich snaží odradiť od pokračovania v pomoci Ukrajine“.

Riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns pred nedávnom varoval, že Putin môže použiť taktické jadrové zbrane, ak sa mu nepodarí na bojisku dosiahnuť značný úspech.

„Vzhľadom na potenciálne zúfalstvo prezidenta Putina a ruského vedenia, vzhľadom na neúspechy, ktorým doteraz vojensky čelili, nikto z nás nemôže brať na ľahkú váhu hrozbu, ktorú predstavuje potenciálne uchýlenie sa k taktickým jadrovým zbraniam alebo nukleárnym zbraniam s nízkou výťažnosťou,“ uviedol šéf CIA.

Zdroje: Newsweek, Reuters

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá