Slováci môžu ostať bez benzínu a nafty. Nemôžeme garantovať dodávky, varuje Slovnaft

  • Slovnaft varuje, že v dôsledku sankcií nebude možné dodať dostatok ropných produktov
  • Rusko si myslí, že Európa podniká sebadeštruktívne kroky
cerpacia stanica ropa
Unsplash/Dawn McDonald, TASR/Jaroslav Novák
  • Slovnaft varuje, že v dôsledku sankcií nebude možné dodať dostatok ropných produktov
  • Rusko si myslí, že Európa podniká sebadeštruktívne kroky

Po ôsmich mesiacoch od platnosti sankcií na dovoz ruskej ropy nebude vedieť spoločnosť Slovnaft zaručiť zásobovanie trhu ropnými produktmi v regióne strednej Európy.

Ako uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár, súčasné znenie sankcií bratislavskej rafinérii totiž neumožní vývoz kľúčových produktov na jej tradičné trhy ako Česko, Rakúsko a Poľsko. To následne obmedzí nadstavené spracovateľské kapacity rafinérie v Bratislave pod technologické minimum.

Stredná Európa ponesie následky

V dôsledku toho nebude garantovaná bezpečnosť dodávok na Slovensku. Obmedzením ponuky produktov v regióne a znížením kapacity Slovnaftu, Slovensko a slovenský trh nebude možné zásobovať. Berieme na vedomie sankcie, ktoré boli prijaté, zároveň však chceme upozorniť na možné riziká z nich vyplývajúce,“ uviedol Molnár.

Slovnaft upozorňuje svojich partnerov na exportných trhoch, že po ôsmich mesiacoch bude v regióne chýbať palivo, ako aj ropné produkty.

Súčasný návrh sankcií nedáva Slovnaftu pôvodne požadovaný trojročný časový priestor na vykonanie technologických úprav v rafinérii a logistickom zabezpečení pri dovoze a spracovaní alternatívnej ropy. Doteraz nám nie sú známe dôvody, na základe ktorých sa trojročné obdobie zmenilo na osem mesiacov. Z tohto dôvodu nemôžeme niesť prípadné následky a dopady na slovenskú ekonomiku a zásobovanie obyvateľstva,“ konštatoval Molnár.

Zdá sa teda, že by sa aspoň čiastočne mohli naplniť slová Ruska, ktoré skritizovalo rozhodnutie prijať embargo na ruské „čierne zlato“. Európu varuje pred vážnymi následkami, pričom je rozhodnuté si držať svoj doterajší postoj.

Zničíte sa sami

Rusko totižto varovalo, že rozhodnutie Európskej únie (EÚ) z časti ukončiť dovoz ruskej ropy je „sebadeštruktívny“ krok, ktorý by sa eurobloku mohol vypomstiť. Ministerstvo zahraničia v Moskve vyhlásilo, že v pondelok dohodnutý zákaz 90 percent ropy z Ruska „veľmi pravdepodobne vyvolá ďalšie zvyšovanie cien, destabilizuje trhy s energiou a naruší dodávateľské reťazce“. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Britain_Shortages_76551-3d018fd574984963a4f80ea225930462
zdroj: SITA/AP, Frank Augstein

Moskva tiež trvá na tom, že nebude predávať svoju ropu so stratou. Kremeľ na tlačovom brífingu uviedol, že aj keby dopyt v jednej časti sveta klesol, v inej by sa zvýšil, a ruské toky by sa podľa toho presmerovali. Nákupy ruskej ropy zo strany Indie, ktorá je tretím najväčším spotrebiteľom ropy na svete, sa od minulého roka viac ako zdvojnásobili, keďže India využíva zľavnené ceny.

Zákaz 90 percent dovozu ruskej ropy do konca roka je súčasťou sankcií EÚ na Moskvu za jej inváziu na Ukrajinu. Predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že zákaz v celej EÚ odreže obrovský zdroj financovania pre ruskú vojnovú mašinériu a vyvinie tlak na Moskvu, aby sa dohodla na diplomatickom riešení a ukončila inváziu.

Státisíce barelov

Nedá sa však povedať, že by sa ropné spoločnosti len tak nečinne prizerali. Už dnes padajú rozhodnutia o zvýšení produkcie v snahe aspoň trochu odvrátiť možné problémy.

slovnaft
zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a s ňou spolupracujúce štáty v rámci formátu OPEC+ vo štvrtok rozhodli, že v júli a auguste zvýšia produkciu o 648-tisíc barelov denne. Globálnej ekonomike trpiacej rastúcimi cenami energií a následnou infláciou tak ponúkli miernu úľavu.

Rozhodnutie prinesie zrýchlenie tempa, ktorým kartel postupne zvyšuje ťažbu na úroveň spred obmedzení z roku 2020 v dôsledku pandémie. Dosiaľ OPEC+ na základe predchádzajúcej dohody postupne zvyšoval produkciu o 432-tisíc barelov ropy denne.

Odborníci sa obávajú, že zvýšené ceny energií by mohli spomaliť globálnu ekonomiku, ktorá sa postupne vynára z pandémie.

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá