Medzi Nitrou a Bratislavou videli trombu. Niekedy môže byť „zárodkom“ tornáda

  • Je potrebné uviesť, že nejde o tornádo
  • To vznikne až po kontakte so zemou
tromba
Facebook/Severe Weather Slovakia/Lenka Belanová
  • Je potrebné uviesť, že nejde o tornádo
  • To vznikne až po kontakte so zemou

Stránka Severe Weather Slovakia o.z. informuje o tom, že na diaľnici medzi Bratislavou a Nitrou sa práve vyskytuje tromba. V komentároch upozorňuje na to, že nejde o tornádo. Úkaz sa totiž nedotýka zeme. Tromba však v niektorých prípadoch môže prerásť do tornáda, ak sa zeme dotkne. V našich zemepisných šírkach sa to však stáva len veľmi zriedkavo.

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Tuesday, July 5, 2022

S úkazom sa streli aj včera naši susedia. iMeteo informovalo o výraznej trombe v obci Tavíkovice pri Znojme v Juhomoravskom kraji, ktorá sa v lokalite objavila približne o 16. hodine. Tromba bola taká výrazná, že na niektorých fotografiách to pôsobilo tak, že sa dotýkala zeme.

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Monday, July 4, 2022

Podľa najnovších informácií sa tromba vyskytla vo viacerých lokalitách. Stránka Severe Weather Slovakia o.z. po 15. hodine informovala, že jav bol zaznamenaný v obci Čataj, vo Veľkých Kostoľanoch, Voderadoch a Chtelnici. 

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Tuesday, July 5, 2022

Prídu lokálne intenzívne búrky

Dnes bude na Slovensku oblačno až zamračené, na východe prechodne aj polooblačno. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky. Vyskytnú sa lokálne búrky – aj intenzívne. Na väčšine územia ochladenie. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od 19 až 26, na východe Podunajskej nížiny, v Banskobystrickom, Košickom kraji, na Hornom Zemplíne a Šariši 27 až 34 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m bude 15 stupňov Celzia.

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Tuesday, July 5, 2022

Fúkať bude severozápadný až severný vietor 3 až 9 m/s, v nárazoch ojedinele okolo 14 m/s. Pri búrkach vietor ešte zosilnie.

Meteorológovia predpokladajú zrážky do 10 milimetrov, pri búrkach lokálne 10 až 40 milimetrov. Informuje o tom agentúra SITA.

Zdroje: Severe Weather Slovakia, iMeteo, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá