Bratislava môže prísť o svoju ikonu. Most SNP je vo veľmi zlom stave

  • Stav mosta bol vyhodnotený ako veľmi zlý, nachádza sa v predposlednom stupni
  • V moste sa nachádza vodovodné potrubie, ktoré zásobuje Staré Mesto z Petržalky
most snp v noci
TASR/Dano Veselský
  • Stav mosta bol vyhodnotený ako veľmi zlý, nachádza sa v predposlednom stupni
  • V moste sa nachádza vodovodné potrubie, ktoré zásobuje Staré Mesto z Petržalky

Mnohí Bratislavčania považujú Most SNP za ikonu hlavného mesta. Hospodárske noviny však prišli s informáciou, že súčasný stav tejto ikony je veľmi zlý. To je na odbornej škále stupeň číslo šesť, pričom celkovo je stupňov sedem. Ak by bol Most SNP v siedmom stupni, jeho stav by bol havarijný. V tomto prípade by bolo nutné uzavrieť komunikáciu.

Most, ktorý ani nemal byť

Dominantou Mostu SNP je jednoznačne UFO, ktoré slúži ako reštaurácia. Tá sa teda nachádza vo výške 80 metrov. Zaujímavosťou však je, že tento most nemal mať svoj aktuálnu podobu.

V architektonickej súťaži, do ktorej sa zapojili medzinárodní architekti, zvíťazil úplne iný projekt. Z ekonomických dôvodov sa ale rozhodlo pre návrh, ktorý sa v súťaži umiestnil až na štvrtom mieste.

Počiatky výstavby tohto klenotu sa datujú do roku 1967 a spája sa s menami inžinierov Arpáda Tesára a Jozefa Zvaru a architektov Jozefa Lacka, Ladislava Kušníra a Ivana Slameňa. Na začiatku súťaže bol jej cieľ jasne daný. Hlavnou úlohou mosta bol rozvoj novej bratislavskej štvrte – Petržalky.

Zaujímavosťou je, že Most SNP nebol Mostom SNP stále. Jeho názov je spojený s veľmi dlhou diskusiou. Hoci bol pôvodný názov stavby Most SNP, toto pomenovanie mala iba do roku 1989.

Po tomto roku to už bol Nový most a to aj napriek tomu, že ide o druhý najstarší most v Bratislave. K pôvodnému názvu sa vrátilo až v roku 2012 pri príležitosti 40. výročia otvorenia mosta a 68. výročia Povstania.

Na unikátny projekt majú dodnes ťažké srdce mnohí Bratislavčania. Jeho výstavba si totiž vyžiadala niekoľko obetí vo forme kultúrnych pamiatok. Bratislava prišla kvôli mostu podhradie a starú židovskú štvrť, namiesto ktorej bola neskôr vybudovaná cesta vedúca k mostu.

Igor Scholz, vedúci investičnej skupiny na stavbe, však tvrdil, že búranie sa týkalo len prevažne schátraných budov, ktorých rekonštrukcia sa už neoplatila.

Okrem toho však hlavné mesto stratilo aj synagógu a meštiansky pivovar, v ktorom sa kedysi varilo legendárne pivo. 

„Málokto vie, že most mali pôvodne stavať Maďari. Po ročných rokovaniach došlo k zmene, pretože oni ho chceli montovať pomocou nitov. To by znamenalo veľmi prácne vŕtanie státisícov dier a náročné montovanie. My sme boli zváračská veľmoc, a tak sa rozhodlo, že to budú robiť Vítkovice. Celý most je zváraný a zvárali sa na stavbe aj päť centimetrov hrubé lišty, čo bol svetový unikát,“ povedal v minulosti Scholz pre TASR

Obľúbený doplnok hlavného mesta

Na moste, ktorého váha je vyššia ako 7,5-tisíc ton, sa nachádzajú dve dvojprúdové vozovky, pod ktorými je chodník pre chodcov a cyklistov. Mnoho Bratislavčanov ho využíva aj ako bežeckú trasu, ktorá vedie napríklad do Auparku či do Sadu Janka Kráľa. 

Most dokáže ľuďom poskytnúť aj krásny výhľad, no za zmienku stojí aj výhľad z reštaurácie a vyhliadkovej plošiny. Za dobrého počasia môžeš dovidieť až do vzdialenosti 100 kilometrov.

Do reštaurácie vedie výťah nachádzajúci sa vo východným pilieri mosta a na rozdiel od iných výťahov nejde kolmo hore, ale jemne šikmo. V západnom pilieri sa nachádza núdzové schodisko pozostávajúce zo 430 schodov. Za rok UFO navštívi približne 200-tisíc návštevníkov.

Ďalšou zaujímavosťou je, že v moste sa nachádza vodovodné potrubie, ktoré zásobuje Staré Mesto z Petržalky. Na moste bolo v minulosti až 3 000 svietidiel na držadlách v zábradlí, no v roku 1998 boli tieto svietidlá nahradené stožiarovým osvetlením s 52 špeciálnymi svietidlami.

Zdroje: Hospodárske noviny, Vtedy.sk, Planet Slovakia, Vodari Bratislava

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá