Británia zavádza potraviny na splátky, bojuje tak so zdražovaním

  • Britský potravinový reťazec zavádza koncept kúpy potravín na splátky
  • Zatiaľ sa teší úspechu
  • Inflácia na Slovensku naďalej rastie
potraviny na splátky
Unsplash/Scott Graham, Mick Haupt
  • Britský potravinový reťazec zavádza koncept kúpy potravín na splátky
  • Zatiaľ sa teší úspechu
  • Inflácia na Slovensku naďalej rastie

Britská sieť supermarketov Iceland v týchto dňoch začala predávať potraviny na splátky. Reaguje tak na zhoršujúcu sa situáciu so životnými nákladmi. Informuje o tom TASR na základe správy britskej televízie ITV.

Ako v banke

Diskontná sieť Iceland, ktorá predáva predovšetkým mrazené potraviny, ponúka zákazníkom možnosť bezúročných mikropôžičiek. Platiť v obchode budú môcť špeciálnou kartou. Projekt po skúšobnej fáze už teraz začal fungovať v supermarketoch Iceland po celej Británii.

ITV pripomína, že ceny potravín v Británii narástli v priebehu štyroch týždňov pred 7. augustom o 11,6 percenta. Počas predchádzajúcich štyroch týždňov potraviny priemerne zdraželi o 9,9 percenta.

Prieskumná spoločnosť Kantar vypočítala, že britské domácnosti pri takomto tempe inflácie minú ročne za potraviny o 533 libier viac, pričom najviac zdraželo maslo, mlieko a hydinové mäso.

Iceland spustil tento projekt v spolupráci s neziskovou organizáciou Fair for You. Zákazníci môžu požiadať o kreditnú kartu, na ktorej je suma od 25 do 75 libier. Mikropôžičku si budú môcť so schválením Icelandu zobrať šesťkrát ročne, pričom ich úhrnný dlh nebude môcť v danom okamihu presiahnuť 100 libier.

Výška splátok predstavuje desať libier týždenne, pričom zákazník si môže zvoliť konkrétny splátkový deň v týždni a prípadne zaplatiť naraz aj vyššiu sumu.

V prieskume počas pilotnej prevádzky projektu sa Iceland od zákazníkov dozvedel, že až 92 percent z nich vďaka nemu prestalo využívať služby potravinovej banky alebo ich potrebovalo menej.

Viac než 70 percent klientov konštatovalo, že im možnosť nakupovať potraviny na splátky pomohla platiť načas nájomné, miestne dane či iné účty. Až 65 percent zákazníkov okrem toho uviedlo, že sa začali aj lepšie stravovať.

Následok inflácie

To, čo by v minulosti väčšina populácie považovala za bizarný a zvláštny krok, dnes možno už ani nikoho neprekvapí. Náklady na život sa neustále zdražujú a jedným z hlavných aktérov sú práve potraviny, a to aj v rámci Slovenska. Ako informoval Štatistický úrad SR, k rastu cien na medziročnej úrovni prispel predovšetkým odbor potraviny a nealkoholické nápoje.

Potraviny boli drahšie o 19,9 % a nealkoholické nápoje o 10,2 %.

Najviac infláciu ovplyvnili, s prihliadnutím na podiel kupovaných položiek v nákupnom košíku, medziročne vyššie ceny chleba a obilnín o 23,4 %, mäsa o 20,1 %, ako aj mlieka, syrov a vajec o 21,8 %. Súčasne rast cien olejov a tukov prekonal v júli hranicu 50 %.

Vrchol letnej sezóny mierne tlmil medziročný rast cien zeleniny a ovocia, za zeleninu však spotrebitelia naďalej platili o desatinu viac ako pred rokom.

ovocie
zdroj: TASR/AP Photo/Mel Evans

Na druhom mieste z hľadiska vplyvu na rast cien bolo zdražovanie v segmente bývanie a energie, tvorí najväčší, až štvrtinový podiel vo výdavkoch domácností.

Ceny v tomto odbore boli počas júla medziročne vyššie o 16,1 %, pričom k rastu cien energií zo začiatku roka sa pridal vplyv zdražovania pevných palív.

Pokračoval aj vplyv zdražovania stavebných materiálov, ktorý posunul imputované nájomné medziročne na nové maximum 19,9 %.

V odbore doprava boli ceny medziročne vyššie o pätinu, pričom hlavný ťahúň – pohonné látky, boli o 36,5 % drahšie ako pred rokom. Ešte v júni však ich medziročný rast prekračoval 40 %.

O viac ako 20 % boli medziročne vyššie tiež ceny v reštauráciách a hoteloch, počas júla sa výraznejšie nemenili. Naďalej však rástli ceny ďalších odborov. Tovary a služby patriace do skupiny osobná starostlivosť sa medziročne posunuli na hodnotu rastu 11,3 %.

K hranici 15 % v rámci medziročného posunu cien sa dostali tiež tovary pre domácnosť na krátkodobú spotrebu, čo ovplyvnili najmä drahšie čistiace prostriedky.

Zdroje: TASR, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá