Zmena, ktorá sa dotkne takmer 1 milióna Slovákov. Gastrolístky postupne nahradia karty

  • Od januára čakajú gastrolístky veľké zmeny, s papierovou podobou sa postupne rozlúčime
  • Slováci o peniaze neprídu, prechod na gastrokarty prináša výhody
  • V niektorých regiónoch papierové gastráče ostanú, nie všade sa dá platiť kartou
doxx
TASR, AMOBE
  • Od januára čakajú gastrolístky veľké zmeny, s papierovou podobou sa postupne rozlúčime
  • Slováci o peniaze neprídu, prechod na gastrokarty prináša výhody
  • V niektorých regiónoch papierové gastráče ostanú, nie všade sa dá platiť kartou

Gastrolístky čaká v januári jedna z najväčších zmien od ich vzniku. Od 1.1.2023 zmenia svoju podobu a vo väčšine prípadov ich nahradia gastrokarty.

Tie budú fungovať‘ veľmi podobne ako platobné karty – je na nich nahratá suma, ktorú by zamestnanec dostal na papierových „gastráčoch“, pričom bude určená len na nákup obedov a potravín ako doteraz. Gastrokarty existovali aj doteraz, no podľa dostupných dát ich využívali primárne zamestnávatelia v Bratislave.

Digitalizáciu má na svedomí novela časti Zákonníka práce, ktorá dáva zbohom papierovým stravovacím poukážkam a zavádza elektronické stravovacie karty.

AMOBE
zdroj: AMOBE - Na kartu v tvare bežnej debetnej či kreditnej karty bude zamestnávateľ každý mesiac dobíjať kredit určený na stravu – teda na teplé jedlo a potraviny.

Ako budú fungovať gastrokarty?

Gastrokarty sú k papierovým stravným lístkom to, čo je k hotovosti platobná karta. Po finančnej stránke sa teda nič nemení, akurát budú Slováci platiť špeciálnou kartou.

Na kartu v tvare bežnej debetnej či kreditnej karty bude zamestnávateľ každý mesiac dobíjať kredit určený na stravu – teda na teplé jedlo a potraviny. Aj keď ide o zásadnú zmenu, digitalizácia gastrolístkov v sebe prináša niekoľko jednoznačných výhod.

Obedy sa nepredražia: Slováci, ktorí platili za obedy gastrolístkami, vedia, že väčšina reštaurácií z gastráčov nevydáva a nákupy sa tak zbytočne predražujú. S kartou takáto situácia nemôže nastať, zaplatiť sa dá presná suma.

Google Pay & Apple Pay: Gastrokarty budú pripravené aj na platby smartfónom či inteligentnými hodinkami.

Zaplatiť sa dá všade: Viaceré prevádzky odmietali prijímať stravné lístky, keďže ich následne museli vymieňať u emitentov. S novými gastrokartami stačí priložiť kartu ku klasickému platobnému terminálu, ktorým je dnes vybavená každá moderná prevádzka.

Na nový systém gastrokariet sa môžu tešiť aj reštaurácie, ktorých digitalizácia odbremení od papierovej byrokracie.

Nie každá gastroprevádzka na Slovensku však dnes umožňuje platbu kartou – v niektorých oblastiach preto malé percento Slovákov bude aj naďalej dostávať papierové gastrolístky ako doteraz.

Podľa Asociácie moderných benefitov (AMOBE), ktorá združuje takzvaných emitentov, teda firmy ako Edenred, Up Déjeuner Slovensko či Doxx, ktoré gastrolístky aj gastrokarty vydávajú, prináša digitalizácia kvantum výhod – zľavy, odmeny, úhradu do 50 eur bezkontaktne, možnosť zablokovania gastrokarty v prípade straty či prehľad o stave kreditu na webe alebo v mobilnej aplikácii.

„Stravenky – papierové či elektronické – spolu s kantínami ako jediné garantujú to, že stravné sa skutočne využije na kúpu jedla a najmä je možné ho minúť iba na Slovensku a nie v zahraničí. Veľa si sľubujeme od prechodu na elektronické gastrokarty, ktoré pre reštaurácie prinesú zefektívnenie platby za jedlo a budú motivovať zamestnancov vrátiť sa do reštaurácií prostredníctvom výhod,“ vysvetľuje riaditeľ asociácie Juraj Králik.

Ako dnes fungujú gastráče?
  • Zamestnávateľ je povinný každému zamestnancovi na TPP, ktorého pracovná zmena trvá viac ako 4 hodiny, zabezpečiť stravu, a to buď vlastnou reštauráciou, zmluvnou prevádzkou, alebo stravnými lístkami.
  • Ak pracovná doba zamestnanca trvá viac ako 11 hodín, zamestnanec môže poskytnúť zamestnancovi ďalší finančný príspevok.
  • Zamestnávateľ hradí 55 % z ceny jedla, príspevok sa môže použiť len na potraviny a teplé jedlo.
  • Hodnotu stravných lístkov určuje zamestnávateľ, ale minimálna hodnota je určená zákonom.

Spolu s príchodom nových gastrokariet sa otvára aj príležitosť 

Keďže si emitenta gastrokariet vyberá zamestnávateľ, všetci zamestnanci budú mať kartu od toho istého emitenta. „A viem si predstaviť, že jednotliví zamestnávatelia budú na gastrokarty svojich zamestnancov pripravovať rôzne balíky benefitov,“ vysvetľuje Juraj Králik z AMOBE.

Na gastrokartách by tak čoskoro mohli skončiť napríklad aj rekreačné poukazy, darčekové poukazy, vernostné body či cashbacky.

„A okrem zamestnávateľov môžu pripravovať rôzne benefity aj samotné reštaurácie – napríklad vernostné programy, ktoré zamestnancov odmenia, ak prídu na obed práve k nim,“ teší sa Králik.

21e7e041f035c2e0460a85753fcac548.1600×1200
zdroj: AMOBE - Stravné lístky, alebo hovorovo povedané gastráče, majú v ekonomike, ako aj v spoločnosti dôležité miesto, vysvetľuje Králik.

Toto všetko si zamestnávatelia a prevádzky doteraz zabezpečovali na vlastné náklady. Veľké korporácie majú dnes napríklad vyvinuté vlastné online stránky s užívateľským kontom, kde zamestnanec zbiera body a následne si vyberie benefit zo širokej ponuky.

Podľa Králika je toto budúcnosť v správe zamestnaneckých benefitov a tento spôsob bude rozhodujúci v boji o nových zamestnancov. Práve emitenti gastrokariet majú pripravenú technickú infraštruktúru a sú pripravení integrovať rôzne benefitné systémy aj do gastrokariet.

Z obyčajných gastrokariet by sa tak mohli stať multifunkčné benefitné karty – to si však bude vyžadovať aj snahu zamestnávateľov digitalizovať samotné benefity a vyjsť v ústrety zamestnancov tým, že všetky odmeny presunú do digitálnej podoby na jednu kartu.

84553c40536aab052577650e1c45701a.1600×1200
zdroj: AMOBE - Z obyčajných gastrokariet by sa mohli stať multifunkčné benefitné karty.

Slováci siahajú po peniazoch, nevyužívajú ich však na stravu

Od začiatku roku 2021 platí novela, podľa ktorej ak zamestnávateľ nezabezpečí stravovanie vo svojej alebo dohodnutej kantíne, jeho zamestnanci majú na výber aj poukázanie stravného na ich bankový účet

Dáta z prieskumu agentúry 2muse z marca tohto roka naznačujú, že až tri štvrtiny zamestnancov považujú stravné lístky za štandardný zamestnávateľský benefit.

Na rozdiel od finančných príspevkov však majú gastrokarty jasný účel – sú určené len na kúpu jedla. No za finančný príspevok, ktorý na Slovensku platí od marca 2021, si však človek môže kúpiť čokoľvek – nakúpiť oblečenie, zaplatiť účty či previesť peniaze na sporiaci účet, čím však trpia gastroprevádzky, ktoré prichádzajú o tržby – napríklad z pracovných obedov.

„Po tejto zmene vo veľkom sledujeme, že Slováci, ktorí si vybrali finančný príspevok miesto gastrolístkov, nemíňajú peniaze v lokálnych reštauráciách – ale radšej v supermarketoch, ktoré patria nadnárodným korporáciám, čo rozhodne nemá pozitívny vplyv na domácu ekonomiku,“ vysvetľuje Králik.

Nejde len o lobbying: Z prieskumov skutočne vychádza, že Slováci peniaze určené na stravu využívajú na mnohé, úplne iné veci. Teplé obedy v reštauráciách si dopraje čoraz menej ľudí a väčšina peňazí určených na stravu končí v obchodoch a nie v reštauráciách.

Gastrolístky majú na Slovensku už vyše 20-ročnú históriu – podľa Asociácie moderných benefitov (AMOBE), ktorá združuje najväčších emitentov gastrolístkov a gastrokariet, sú kľúčovou súčasťou ekonomiky.Stravné lístky, alebo hovorovo povedané gastráče, majú v ekonomike, ako aj v spoločnosti dôležité miesto. Ľudí nielen motivujú k obedu, ale garantujú aj efektívnejší výber DPH,“ vysvetľuje Juraj Králik z AMOBE.

Výhody stravovacích kariet oproti finančnému príspevku:

• Cashback – vrátenie peňazí z každého nákupu naspäť na kartu.
• Prístup k zľavám a výhodám až do výšky 70 % z ceny
• Výhody za stovky eur ročne.

Up_karta (2)
zdroj: AMOBE - Gastrolístky majú na Slovensku už vyše 20-ročnú históriu – podľa Asociácie moderných benefitov (AMOBE), ktorá združuje najväčších emitentov gastrolístkov a gastrokariet, sú kľúčovou súčasťou ekonomiky.
Zdroje: TASR, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá