„Putinov kuchár“ podkopáva autoritu Kremľa. V Rusku prebieha tichá občianska vojna, tvrdia Wagnerovci

  • Ľudia z prostredia Wagnerovskej skupiny kritizujú neriadenú migráciu zo strednej Ázie
  • Streľba vo výcvikovom stredisku je podľa nich dôkazom občianskej vojny
Putin a kuchár 2
TASR/AP, Alexei Druzhinin
  • Ľudia z prostredia Wagnerovskej skupiny kritizujú neriadenú migráciu zo strednej Ázie
  • Streľba vo výcvikovom stredisku je podľa nich dôkazom občianskej vojny

Streľba vo výcvikovom stredisku v Belgorode je dôsledkom „tichej občianskej vojny v Rusku“, znie z telegramových účtov spojených s Wagnerovou skupinou. Táto „vojna“ má prebiehať v dôsledku neriadenej migrácie z krajín Strednej Ázie. Vplyvný think tank Inštitút pre štúdium vojny (ISW) si všimol, že zakladateľ žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin ohrozuje autoritu Kremľa.

Streľba je dôkaz, že bremeno vojny nesú menšiny, tvrdí ISW

Ako sme už informovali, streľba vo výcvikovom stredisku Belgorode nastala potom, ako traja vojaci moslimského vierovyznania žiadali o prepustenie z armády a odmietli na Ukrajine bojovať s tým, že to nie je ich vojna. Na čo im podplukovník Andrej Lapin povedal, že ide o „svätú vojnu“ a neskôr nazval Alaha „zbabelcom“.

Slová podplukovníka sa moslimov natoľko dotkli, že o niekoľko hodín neskôr sa rozhodli spustiť streľbu, pri ktorej zahynulo minimálne 13 ľudí. Niektoré zdroje dokonca hovoria o vyše 30.

Podľa ISW ide o znak, že Rusko sa spolieha na „komunity etnických menšín, ktoré znášajú bremeno mobilizácie v Ruskej federácii“. Inštitút pripomína, že podľa zverejnených informácií boli už pred vyhlásením čiastočnej mobilizácie viac zaťažované menšiny. Rusi im ponúkali lákavé finančné odmeny, ktoré ľudia z chudobnejších regiónov len ťažko odmietali. Cez mobilizáciu tento trend pokračoval.

Ľudia blízki Wagnerovcom, ale aj ruskí nacionalisti tvrdia, že ide o dôkaz iný, a to, že v ruskej spoločnosti prebieha tichá občianska vojna. Ruský internet okamžite zaplavili príspevky extrémistického rázu, ktoré volali po vízach pre ľudí zo Strednej Ázie.  

ISW predpokladá, že takýchto incidentov a odporu voči ruskej vojne bude pribúdať.

Putinov kuchár môže ohroziť prezidentov imidž silného muža 

Prigožin sa medzitým stavia do roly, vďaka ktorej mu narastá popularita medzi ruskými nacionalistami. Na Telegrame sa objavilo video, ako mu zložky 126. brigády pobrežnej obrany oddelenej gardy Čiernomorskej flotily ďakovali za poskytnuté vojenské vybavenie. „Putinov kuchár“ tiež realisticky popísal situáciu v Chersone, keď uviedol, že Ukrajinci sa nehodlajú vzdať.

Kto je Putinov kuchár? 

Prigožin rozprávkovo zbohatol a vyslúžil si prezývku „Putinov kuchár“ vďaka dodávkam cateringu pre Kremeľ. Ako uvádza Onet, Prigožin v mladosti dostal 12 rokov väzenia za lúpeže, podvody a kupliarstvo, odsedel si 9 rokov.

Kým na Západe sa považujú roky vo väzení za prekážku v kariérnom raste, v Rusku to tak nie je.

„V bývalom ZSSR nie je väzenie ničím kompromitujúcim. Keď sa tam vytvoril kapitalizmus, dostali najviac najväčší predátori. Títo predátori boli často ľudia s kriminálnou minulosťou. Potom sa viac-menej scivilizovali. Prigožin je toho najlepším príkladom,“ povedal pre Onet autor knihy o Putinovom kuchárovi Zbigniew Parafianowicz. 

Jevgenij Prigožin na zozname FBI
zdroj: FBI

Prigožin si po prepustení z väzenia otvoril stánok s hot-dogmi. Onedlho vlastnil sieť luxusných reštaurácií. Práve v jednej z nich spoznal Vladimira Putina, ktorého obsluhoval. Tak sa dostal do priazne ruského prezidenta, čo mu prinieslo štátne zákazky. Od cateringov až po dodávateľa potravín ruským študentom či armáde.

Založenie žoldnierskej skupiny dlhodobo odmietal, s pravdou vyšiel von až tento rok. Špeciálny vyšetrovateľ FBI Robert Mueller v roku 2018 obvinil Prigožina a jeho okolie zo zasahovania do volieb v roku 2016. Ako je už známe, Rusi zasahovali do prezidentských volieb v prospech Donalda Trumpa.

Od roku 2021 je na zozname hľadaných osôb americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI). Američania za informácie o ňom ponúkajú 250-tisíc dolárov.  

Priznal tiež, že Wagnerovu skupinu financuje sám a ministerstvo obrany mu neprispieva.

„Prigožinove príbehy majú prísady, aby oslovili nacionalistickú voličskú základňu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorá dlho vyzývala oligarchov na financovanie dodávok pre ozbrojené sily, požadovala transparentnosť toho, čo sa skutočne deje na fronte, a kritizovala ruské vyššie vojenské inštitúcie za ich zlyhania v prvej línii,“ konštatuje ISW.

Prigožin sa v poslednom období preslávil kritizovaním ministra obrany Sergeja Šojgu a vojenského velenia, ktoré považuje za neúčinné. Samotného Putina nekritizoval a ani nespomína, napriek tomu jeho stúpajúca popularita môže ohroziť Putinov imidž „silného muža“ a autoritu Kremľa.

Jevgenij Prigožin a Putin
zdroj: SITA/AP, Misha Japaridze

„Objavujúce sa diskusie o občianskej vojne v Rusku môžu ešte viac narušiť naratívy Kremľa o národnej, etnickej a náboženskej jednote v Rusku,“ konštatuje ISW. 

Americký generál na dôchodku Ben Hodges v minulosti dokonca uviedol, že vzbura etnických menšín môže viesť k rozpadu Ruska. 

Zdroje: ISW, Onet

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá